MAINOS: Fosto

Suomalaisia design-valaisimia

Tänään ranteessa: Tudor Black Bay 58 Navy Blue

Yksi vuoden 2020 eniten puhetta herättäneistä kellouutuuksista oli Tudor Black Bay 58 Navy Blue, jonka hankin lopulta omaan ranteeseeni.

Vuosi 2020 koetteli koko kellonvalmistajien toimialaa ja pandemian takia monet suuret brändit, kuten Rolex ja Tudor lykkäsivät uusien mallien julkistuksiaan. Aikaisemmin huhtikuussa brändit ilmoittivat jättäytyvänsä pois Baselworldista ja myöhemmin kaikki alan tapahtumat peruttiin. Suurin osa brändeistä hyppäsi näin ollen tyypillisestä messulanseerauksesta digitaaliseen ensiesittelyyn ja Tudor julkisti uuden Black Bay 58 Navy Bluen heinäkuussa 2020.

Kyseisen kellon ensimmäinen versiointi on minulle ollut aina hieman hankala. Siinä on kaikki kohdallaan, mutta jotenkin olen aina kokenut sen liian pienikokoiseksi itselleni. Kokoelmastani löytyy 42 millimetrin kokoinen Tudor Pelagos, joka oli alkanut tuntua todella kömpelöltä ja paksulta omassa ranteessa. Tästä syystä aloin pohtia tuon kellon vaihtamista ja palasin jälleen BB58:n eteen. Olin ilmoittanut Hovisepille halukkuuteni ostaa kellon aikaisempi väriversionti syyskuussa 2019 ja nyt minulle tuli mahdollisuus uuteen malliin.

Hovisepät on 1960-luvulla Vaasan Hovioikeudenpuistikolle kultasepän ja kellosepän perustama liike. Nykyisin tämä perustajan pojan ja pojanpoikien vetämä suurella intohimolla ylläpidetty myymälä sijaitsee Vaasan Alatorilla. Nykyisin Hovisepät tavoittavat ja palvelevat myös koko Suomen alueella verkon välityksellä. Yrityksen toiminta on kehittynyt asiakkaiden tarpeiden mukana.

Ensimmäinen tartuntapintani Hoviseppiin oli, kun 2019 vuoden alussa pohdin Tudor North Flag -kellon hankintaa ja tiedustelin sen saatavuutta. Kyselyyni vastasi Hoviseppien alkuperäisen perustajan pojanpoika Mikko Luoma-aho, joka voitti minut puolelleen heti äärimmäisen asiantuntevalla ja henkilökohtaisella palvelulla. Tuohon kelloon en silloin päätynyt, mutta vankka luottamus Hoviseppiin oli rakennettu.

Suosittelemme


Tuon jälkeen olen Mikon kanssa keskustellut useaan otteeseen, ja palvelu on poikkeuksellisen nopeaa ja henkilökohtaista. Kuten päätoimittajamme jutussaan mainitsi, harrastajaryhmissä palveleminen usein venyy iltoihin ja viikonloppuihin – enkä minä varmaan ole ensimmäinen, kuka on lähettänyt Mikolle viestin heti sunnuntaiaamuna. Vakuuttava tietotaito tuotteista ja henkilökohtainen palvelu sekä sovituista asioista kiinni pitäminen paistavat Hoviseppien palvelusta.

Tudor Black Bay

Ensimmäinen Black Bay lanseerattiin markkinoille vuonna 2012. Black Bay -mallisarja on Tudorin ikonisen Submariner-mallin moderni näköispainos, joka esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 1954. Tudorin sukeltajankelloja on käytetty laajamittaisesti sukeltamiseen ja löytyy niistä sodankäyneitä yksilöitäkin. Nykyään Tudor Black Bay -mallistosta löytyy tusinoittan erilaisia variaatioita, aina pelkästä aikakomplikaatiosta monimutkaisempiin kronografeihin.

Tudor Black Bay -sukeltajankello (ref. M79230B-0008)
Tudor Black Bay -sukeltajankello (ref. M79230B-0008)

Maaliskuussa 2018 näimme Black Bay -malliston tähän asti suurimmat uudistukset, kun Tudor esitteli Black Bay 58, joka kunnioitti 1958 esiteltyä 7924 ”Big Crown” -kelloa, jossa oli ensimmäisenä mallistossa 200 metrin vedenkesto. Lisäksi Tudor esitteli GMT-komplikaatiolla varustetun 41mm leveän Black Bay GMT:n. Tuolloin GMT sai suuremman huomion, koska siinä oli Rolexille tyypillinen sini-punainen kellonkehä. Tuon jälkeen BB58 on ollut maailmalla todellinen hitti 39 millimetrin leveydellä ja huomattavasti ohuemmalla kuoren koolla. Jonotuslistat kellon ostamiseen kasvoivat ja uusi, moderni ”Tudor Submariner” mustalla taululla ja kullatuilla indekseillä räjäytti pankin.

Heinäkuussa 2020 Tudor laajensi BB58-mallistoaan esittelemällä kellon, joka hyödyntää merkin historiaa Ranskan laivaston (Marine Nationale) toimittajana. Laivastonsinisen kellonkehän ja kellotaulun omaava kello tekee sen, mitä Tudor parhaiten osaa – moderni, vintage-inspiroitu 200 metrin vesitiiviydellä oleva upea sukeltajankello.

Henkilökohtaisesti olen herännyt Black Bay -mallisarjaan vasta myöhemmällä harrastajakokemuksella. 3-4 vuotta sitten en voinut käsittää, miksi kukaan maksaisi melkein 4 000 euroa sukeltajankellosta, missä ei ole päivyriä tai edes keraamista kellonkehää. Nykyään saa vastaavilla spekseillä olevan automaattikoneistollisen sukeltajankellon alle tuhannella eurolla. Vasta kun tarkemmin tutustuu sukeltajankellojen ja eri brändien horologiseen historiaan, voi alkaa ymmärtää miksi nämä kellot ovat kuitenkin niin suosittuja.

Tudor Black Bay 58 Navy Blue

BB58 Navy Blue on julkistuksestaan lähtien herättänyt huomattavaa keskustelua kelloharrastajien piireissä ympäri maailman. Moni odotti BB58 -malliston laajenevan samoilla väreillä, mitä Black Bay 41 -sarjan kelloissa käytetään ja selkeästi jokaisella tuntui olevan selkeä mielipide siitä, mitä Tudorin tulisi julkaista. Moni taasen on pettynyt, että kello on sama, ainoastaan väritys on vaihtunut alkuperäiseen BB58-malliin verrattuna. En noteerannut mallia kovin innokkaasti vielä kesällä, koska keskityin enemmän Rolexin julkaisemaan uuteen Submarineriin.

Kuten aikaisemmin mainitsin, kyseinen kello on itselläni ollut mielessä pidemmän aikaa. Minun tosin kesti hieman kauemmin löytää se ja niin sanotusti rakentaa oma polkuni vintage-henkisiin sukeltajankelloihin. Sukeltajankellon valinta kokoelmaani on ollut kaikista vaikeinta, koska jokaisen sopivan hintaluokan omaavassa brändin vaihtoehdossa tuntuu olevan joku todellinen dealbraker. Viimeksi päädyinkin Tudor Pelagos LHD -malliin, joka onkin ollut minulla ranteessa melkein yötä päivää.

BB58:ssa on voimakas lume, joka tekee kellosta helppolukuisen. Kuva: Antti Luoma-aho / Hovisepät
BB58:ssa on voimakas lume, joka tekee kellosta helppolukuisen. Kuva: Antti Luoma-aho / Hovisepät

BB58 on todella suosittu harrastajien joukossa juuri sen historian ja onnistuneen modernisoinnin takia. Se on selkeästi pienempi sukeltajankello ja se edustaa Tudorin menestyksekästä näkemystä perinteisestä sukeltajankellosta. Ensimmäiset kaksi vuotta omasta harrastuneisuudestani halusin enimmäkseen isoja, näyttäviä ja paljon erilaisia komplikaatioita sisältäviä kelloja. Nykyään taas arvostan enemmän istuvuutta, pelkistettyä muotoilua ja tarkoituksenmukaisuutta.

Olen aikaisemmin päässyt kerran kokeilemaan mustaa versiointia tästä Tudorista. Tuolloin ranteessani työmatkalla oli 44-millinen Panerai, joten voitte kuvitella miltä sen jälkeen kokeiltuna 39 millimetrin sukeltajankello ranteessa tuntui – todella pieneltä. Muut kokoelmani kellot ovat pääsääntöisesti 42-millisiä, joten itselleni suurimpana haasteena tuntui olevan juuri tuo kellon fyysinen presenssi. Nyt kuitenkin olen huomannut, että kellon istuvuuteen ja ulkonäköön ranteessa vaikuttaa huomattavasti kaikki kellon eri mitoitukset. 40-millinen Submariner on monelle todella sopiva koko, joten kannattaa muistaa, että BB58 on vain 0,5 millimetriä kapeampi per puoli.

Tudor BB58 Navy Blue on tällä hetkellä mielestäni omassa hintaluokassaan kaikista kiinnostavin sukeltajankellomalli. Kohtuulliseen hintaan saa aimo annoksen perinteikkään kellonvalmistajan historiallista muotokieltä, äärimmäistä laatua viimeistelyssä ja kaiken kaikkiaan mahtavan paketin niin istuvuuden, käytettävyyden sekä ulkonäön osalta.

Kuori ja yleisfiilis

Tudor BB58 Navy Bluessa on halkaisijaltaan 39 millimetriä leveä kellonkuori, kellon paksuus on ainoastaan 11,9 millimetriä ja kellon pituus on noin 47,75 millimetriä. Huomionarvoista sukeltajankellossa on tuo äärimmäisen maltillinen paksuus, joka on jopa aavistuksen ohuempi, kun isoveli Rolex Submarinerissa. Rannekkeiden korvakkeiden leveys on 20 millimetriä, joka mahdollistaa useiden erilaisten rannekkeiden käytön kellossa.

Harrastajien keskuudessa varmasti yksi mukavimmin istuvista kelloista on Rolex Explorer II 16570, jonka mitoitukset ovat BB58 kanssa hyvin vastaavat. Minun on ollut vaikea ymmärtää näin ”pieniä” kellonkehällä varustettuja kelloja, mutta vasta rauhassa kokeiltuani BB58:aa ymmärsin mitä hyvä istuvuus oikeasti tarkoittaa.

Tudor BB58 Navy Blue
Tudor BB58 Navy Blue. Kuva: Teemu Saksa / Instagram @walkoftime

Kello on valmistettu laadukkaasta teräksestä ja kuoressa on harjattuja ja kiillotettuja yksityiskohtia. Rannekkeen korvakkeiden teräksen hiontapinnan muuttuminen harjatusta kiillotetuksi on toteutettu todella kauniisti ja kokonaisuus on erittäin näyttävä. Kellonkuori yhdistyy saumattomasti laadukkaasti toteutettuun rannekkeeseen, joka myöskin on harjattua terästä.

Ranneke on laadukkaasti toteutettu ja se on myös harjattua terästä. Rannekkeen lukko on toteutettu tuplalukituksella ja yleisfiilis on taattua Tudoria. Pelagoksesta tuttu, ehkä alan teknisesti edistyksekkäin rannekkeen lukko olisi mukava lisäys BB58:n rannekkeeseen, mutta mikrosäädöllä rannekkeen saa mitoitettua loistavasti. Harrastajia eniten kismittänyt asia on varmasti rannekkeen vale-niitit, jotka ovat tuomassa vintagehenkisyyttä. Itseäni tämä asia ei ole ikinä haitannut.

Kellossa on alumiininen kellonkehä ja 60-pykäläinen hammastus. Kellonkehä on niin sanotusti kolikkoreunainen, eli sen sivu on samantapainen, kuin esimerkiksi 1 euron kolikossa. Mainitsin alussa, että en voinut 3-4 vuotta sitten mitenkään käsittää miksi tämän hintaisessa kellossa ei ole keraamista kellonkehää.

Tudor Black Bay 58 Navy Blue
Kuva: Teemu Saksa / Instagram @walkoftime

Rolexin ja Tudorin sukeltajankelloissa on totutusti ollut alumiininen kehä, ennen viimeisimpien mallien uudistuksia. Se on siis perinteisesti käytetty materiaali. Alumiinille ominaista on patinoitua ajan saatossa, eli haalistua. Lisäksi alumiininen kellonkehä naarmuuntuu huomattavasti helpommin, kuin keraaminen vastaava.

Joillekin tämä voi olla hankinnan este, mutta itse koen nykyään alumiinisen kellonkehän sopivan paremmin vintagehenkisiin kelloihin. Siinä todella näkyy ajan patina ja elämän aikana tulevat kolhut – ja mikäli se täysin rikkoutuu, on se edullisempaa uusia kuin keraaminen kehä. Kehä on todella laadukas ja varmasti yksi parhaita hintaluokassaan. Tosin isokätisen on hieman hankalaa sitä pyörittää, koska se on kooltaan pienempi kuin esimerkiksi Pelagoksessa.

Värimaailma

Tudor BB58 Navy Blue on upea sininen sukeltajankello, mutta sinisen kehän ja taulun väri ei ole laivastonsininen vaan Navy Blue on mielestäni enemmänkin värin nimi. Kellon innoittajana toimii Ranskan laivastolle toimitetut sukeltajankellot. Moni harrastaja odotti sinisen värin olevan suunnilleen samansävyinen, kuin legendaarisessa ”Blue Snowflake” Submarinerissa. Navy Bluen värimaailma on valoisampi, kuin 41 millisessä versiossa käytetty sininen ja vähemmän värikäs, kuin Pelagoksen sinisessä versiossa.

Tudor Black Bay Fifty-Eight "Navy Blue"

Sinisen taulun väri sopii hienosti mattasiniseen kehään ja kokonaisuus on kerrassaan upea. Siniset sporttikellot ovat kovassa suosiossa ja vaihtoehtoja on paljon. Jos ja kun itselläni ei ikinä ole varaa valkokultaiseen, siniseen Submarineriin – on tämä varmasti lähimpänä sitä värimaailmaa, olematta liian bling-bling.

BB58:n edellisessä versioinissa oli kullatut indeksit ja osoittimet. Sama teema jatkui kellonkehässä ja kehän 0-pisteessä oli punainen kolmio. BB58 Navy Bluessa nämä ovat hopeiset ja mielestäni kokonaisuus toimii näin todella hyvin. Kupera safiirilasi on varsinkin ulkona hieno ja antaa taululle enemmän syvyyttä, mitä voisi ajatella.

Ranteessa

Tudor Black Bay 58 on ranteessa varmasti yksi mukavimpia sukeltajankelloja. Kello istuu ranteeseen kuoren hyvän muotoilun sekä poikkeuksellisen ohuuden ansiosta lähes huomaamattomasti. Monessa kellossa kellon rannekkeen korvakkeet hallitseva kellon kuorta ja näin ollen tekevät istuvuudesta huonomman. Korvakkeiden muotoilu BB58:ssa on toteutettu kuten sukeltajankelloissa ennen vanhaan, äärimmäistä istuvuutta ja käytettävyyttä ajatellen. Joskus kuulin jollain nettifoorumilla jonkun sanoneen, että ei pidä siitä, jos ranne kannattelee kelloa. Uskon tämän tarkoittavan sitä, että jos kello on mitoitukseltaan liian suuri, istuvuus kärsii huomattavasti.

Tudor Black Bay 58 Navy Blue
Tudor Black Bay 58 Navy Blue istuu ranteeseen erinomaisesti. Kuva: Teemu Saksa / Instagram @walkoftime

Mielestäni BB58 istuu ranteessa täydellisesti juuri klassisen muotoilun ja kuoren ohuuden takia. Malli on istuvuudeltaan hyvin samanlainen yhden Rolexin suosituimpien Submariner -mallin eli 16610 ”Peltisubin” kanssa. Aika monella eri foorumilla BB58 on sanottu sopivan enintään 18,5 senttimetrin ranteeseen, mutta minä olen toista mieltä. Itselläni on noin 19,5 senttimetrin ranne ja koen, että koko on todella hyvä minulle. Se toki on suurimmilta osin tottumiskysymys, mutta pidän erityisesti siitä, että BB58:aa voi pitää missä vain – oli päällä sitten kauluspaita ja bleiseri tai lyhythihainen T-paita. Monen mielestä varmasti tämäkin näyttää minun ranteessani pieneltä, mutta loppujen lopuksi oma mielipide ja fiilis on tärkein.

Koneisto

BB58 Navy Blue on varustettu samalla in-house -kaliiperilla, mitä aikaisempi musta versiointi. MT5402 on COSC-sertifioitu 70 tunnin käyntivaralla varustettu koneisto, jossa ei ole päivämäärä-komplikaatiota. Tudor käyttää tätä koneistoa ainoastaan Black Bay Fifty-Eight -malliston sukeltajankelloissa.

Ja onneksi siinä ei päivyriä olekaan, kuten alussa mainitsin – vähemmän on itselleni enemmän ja useamman kellon kokoelmassa 70 tunnin käyntivara mahdollistaa kellon jättämisen pöydälle esimerkiksi viikonlopun ajaksi. Koneisto on ohut ja laadukas kuten todettua. Pidän koneiston käyntiin vetämisen ”fiiliksestä”. Tuntuma ruuvikruunussa on laadukas ja kruunu ei huoju tai vapise.

Yhteenveto

Mielestäni Tudor Black Bay 58 Navy Blue on paljon muutakin, kuin uusi värivaihtehto BB58 -mallistoon. Se omalta osaltani räjäytti pankin omalla, ehkä modernimmalla fiiliksellään, kuin ensimmäinen väriversio. Sininen väri on mielestäni täydellinen kyseiseen kellomalliin ja se on fiilikseltään erilainen kuin musta. Laatuvaikutelma on kohdallaan ja kellon mitoitukset ovat optimaaliset niin isoon, kuin pieneen ranteeseen.

Tudor Black Bay Fifty-Eight Navy Blue
Kuva: Teemu Saksa / Instagram @walkoftime

Kun vertaan tätä mallia aiemmin omistamaani Pelagokseen, on molemmissa omat hyvät puolensa. Pelagos on selkeästi tehty sukeltamiseen ja on aito työkalu. Kyseessä ovat aivan erityyliset kellot, joten vertailu on mahdotonta. Ehkä näen oman makuni kehittymisen enemmän BB58:n suuntaan, Pelagos oli siihen hyvä matka sekä kokemus.

Tudor Black Bay 58 Navy Blue on mielestäni poikkeuksellisen hieno kello. Siihen on haettu oiva tarina brändin historiasta, kunnioitettu perinteikkäitä sukeltajankellon ominaisuuksia ja mitoituksia, sekä se on onnistuttu modernisoimaan tämän päivän laatuvaatimusten tasolle äärimmäisen hyvin. Kello istuu ranteeseen täydellisesti ja se on kerrassaan upean näköinen. Kello on hypetyksen ansainnut ja se on selkeästi paljon muutakin, kun uusi väri BB58-mallisarjassa. Uskon, että se säilyy kokoelmassani pitkään.

Pähkinänkuoressa

  • Referenssi: M79030B-0001
  • Koneisto: MT5402 (inhouse-automaatti), kronometri (COSC)
  • Käyntitaajuus: 28 800
  • Käyntivara: 70 tuntia
  • Kuori: ruostumaton teräs
  • Rungon halkaisija: 39 mm
  • Kellon paksuus: 11,9 mm
  • Lasi: kupera safiirilasi (heijastesuojattu)
  • Vesitiiviys: 200 m (20 ATM)
  • Ranneke: teräs
  • Hinta: 3.560 €

Lue lisää