Rolex, Tudor, Patek Philippe, Chanel ja Chopard jättävät Baselworldin

Rolexin lähettämän tiedotteen mukaan Rolex, Tudor, Patek Philippe, Chanel ja Chopard jättävät Baselworldin ja järjestävät kokonaan uuden kellotapahtuman huhtikuun alkupuolella Geneva Palexpon yhteydessä, samaan aikaan Watches & Wondersin kanssa.

Vielä nimeämätön kellotapahtuma on suoraa jatkumoa sille, että tämän vuoden Watches & Wonders Geneve ja Baselworld peruttiin – tai siirrettiin vuodelle 2021, jonka jälkeen Rolex ja Tudor ilmoittivat siirtävänsä vuoden 2020 uutuuksiensa esittelyä myöhäisempään ajankohtaan.

Syy uudelle tapahtumalle kielii vakavista ongelmista Baselworldin ja kellotehtaiden välillä, jotka kärjistyivät nyt kahden merkittävimmän kellomerkin poisjääntinä, mikä asettaa samalla Baselworldin jatkon vaaka-laudalle. Syiksi on mainittu mm. tämän vuoden messujen peruuntumisista aiheutuneiden maksujen palauttamisehdot (Baselworld ei halua palauttaa maksuja täysimääräisesti) ja tapahtuman kyvyttömyys uudistua kellotehtaiden haluamaan suuntaan. Myös uusi suunniteltu ajankohta tammikuussa ei ollut paras mahdollinen korualan toimijoille.

Rolex vetäytymisen veturina

Joukkopaoksi luokiteltavan vetäytymisen veturina toimineen Rolexin toimitusjohtaja Jean-Frederic Dufourin sekä muiden merkkien toimitusjohtajien kommenttien perusteella yhteisiä nimittäjiä oli kaksi; ensiksikin Baselworldin taustaorganisaatio MCH Group ei kommunikoinut asiakkaidensa – eli tehdaiden – kanssa halutulla tavalla ja toiseksi merkit eivät halunneet Baselworldin muuttuvat kuluttajavetoisemmaksi tapahtumaksi. Tämän takia kellotehtaat näkivät parhaaksi lähteä toiseen suuntaan rakentamaan jälleenmyyjille, medialle ja vip-asiakkaille suunnattua tapahtumaa. Ja kuin sattumalta, entinen SIHH oli pitkälti tämän tyylinen tapahtuma.

Symbolisesti Rolexin avainrooli tapahtuneessa on erittäin merkittävää, sillä yleisesti Baselworldia on pidetty relevanttina tapahtuna niin pitkään, kun Rolex ja Patek Philippe ovat sen takana. Nyt tämä yhteistyö on tullut päätökseensä ja avaa ovet alan kaipaamalle tuuletukselle.

Samalla kelloalalle saadaan yksi selkeä ajankohta, jolloin uutuudet esitellään yhdessä paikassa. Se miten tämä vaikuttaa mm. aiemmin uutisoidun Geneva Watch Dayn jatkoon, jää nähtäväksi. Positiivista tilanteessa on se, että SIHH:n aikaan järjestetyt, yleensä pienten kellomerkkien, varjotapahtumat saavat uutta potkua. Jos nämä toteutuvat ajatellusti, on Genevessä vuoden päästä iso joukko kellomerkkejä erilaisten tapahtumasateenvarjojen alla samaan aikaan.

Lue lisää