Tämä italiatar on valeasuinen Dodge – Zagaton korittama Alfa Romeo TZ3 Stradale on myynnissä Kaliforniassa

Moni ei uskaltaisi nimetä Dodgen tekniikan pohjalle tehtyä autoa Alfa Romeoksi, mutta legendaarinen koriräätäli Zagato päätyi tähän ratkaisuun kymmenisen vuotta sitten. Nyt yksi näistä erikoisuuksista on myynnissä Kaliforniassa.

Alfa Romeo TZ3 Stradaleksi nimetty luomus sai alkunsa vuonna 2010, jolloin Alfa Romeo juhli satavuotista taivaltaan. Merkkipaalun kunniaksi persoonallisista muodoistaan tuttu Zagaton koripaja värvättiin rakentamaan aivan erityislaatuinen auto, joka kunnioittaisi sekä nimellään että linjoillaan milanolaismerkin maineikasta historiaa. Zagaton ja Alfa Romeon välinen yhteistyö oli jatkunut jo kymmeniä vuosia, joten siinä suhteessa kyse oli vain hyväksi havaittujen perinteiden jatkumisesta.

Tekniikan osalta lähdettiin kuitenkin aivan uusille urille, koska lähtökohdaksi valittiin FCA-konsernin amerikkalaishaaraa edustanut Dodge Viper. Zagatolle ei kelvannut jenkkisportin ”perusversio”, vaan italialaiset päätyivät vieläkin brutaalimpaan Viper ACR:ään. Sen 8,4-litraisesta V10:stä irronneet 640 heppaa ja 793 newtonmetrin vääntö tekivät TZ3 Stradalesta todellisen asfaltintäristimen, joka oli kuitenkin puettu pyhäpukuun.

Zagaton italialainen tyyli koostui firman tunnusmerkiksi nousseesta tuplakuplakatosta, vanhat kilpurit mieleen tuoneesta poikkileikatun oloisesta Kamm-perästä, perinteisistä pyöreistä takavaloista sekä nokalla komeilleesta Alfan maskista. Vanteisiinkin haettiin Alfa Romeolle ominaista retrotyyliä, kun taas ohjaamon ja peräpeilin erikoiset ikkunajärjestelyt edustivat Zagaton omaleimaisuutta parhaimmillaan.

Suosittelemme

Lähtökohtana käytetty Viper paistoi läpi ainoastaan takapyörien edestä hönkivistä sivuputkista, joten autosta saatiin ainakin tyylinsä puolesta lähes aito Alfa Romeo. Zagaton luomuksia tehtiin vain yhdeksän kappaletta, joista seitsemäs valmistunut yksilö olisi nyt kaupan kalifornialaisessa autoliikkeessä. Metalliruskea ulkoväri saa kontrastia hieman vaaleamman ruskeasta sisustasta, jossa Viperin tunnistaa arvokkaasta nahasta ja rattiin lätkäistystä Alfan merkistä huolimatta.

Auto laivattiin vuonna 2013 Milanosta Atlantin toiselle puolelle, ja TZ3 on siitä lähtien viihtynyt Etelä-Kalifornian auringossa. Harvinaisuus on kuitenkin lähinnä seissyt paikallaan, koska Zagaton mittarissa on vain 845 kilometrin lukema. Hintalapussa lukee puolestaan 699 000 dollaria, eli noin 640 000 euroa. Tällä summalla saa ainakin auton, jollaista toista samanlaista ei tule ihan heti vastaan.

LähdeCarscoops

Lue lisää