Talvi tuli sittenkin – tässä pari vinkkiä auton lämmityslaitteen käyttöön

Alkutalvi on ollut melkoisen ikävää, sillä olemme nähneet lähinnä vesi- tai räntäsateita. Joulun tienoolla satoi kuitenkin reilusti lunta, ja pakkanen paukkui mukavasti sekä etelässä että pohjoisessa, jossa lämpömittari laski peräti -30 celsiusasteen tuntumaan.

Auton lämmityslaitteen käyttöön liittyy monia uskomuksia ja jopa myyttejä. Esilämmitys sähköavusteisesti tai polttoainetoimisella lämmittimellä on aina paras vaihtoehto, mutta tässä pari vinkkiä, joilla kylmä auto lämpenee tehokkaammin ja ilman ikkunoiden huurtumista.

Lähde liikkeelle

Nykyautojen moottorit lämpiävät melkoisen nopeasti, eivätkä tarvitse tyhjäkäynnillä seisottamista ennen matkaan lähtöä. Liikkeessä moottori kuormittuu enemmän kuin paikallaan ja tuottaa siten nopeammin lämpöä myös matkustamon puolelle.

Lämmön ja puhalluksen asettaminen täysille ei nopeuta lämpenemistä

Suurimmassa osassa nykyautoja on automaattinen ilmastointi, joka huolehtii auton oikeasta lämmöstä. Säädät vain tavoitelämpötilan ja automatiikka hoitaa loput. Järjestelmä odottaa kun ilma on riittävän lämmintä ja nostaa puhaltimen voimakkuutta asteittain. Toki joissain autossa automatiikka voi joskus toimia epäloogisesti, joten silloin tällöin saattaa olla tarvetta esimerkiksi pienentää puhallinta manuaalisesti, kun kabiini alkaa muistuttaa saunaa, vaikka lämpötila on asetettu tuttuun 21 asteeseen.

Suosittelemme

Pidä ilmastointi päällä

Jokaisesta autosta mikä on varustettu ilmastoinnilla, löytyy myös nappi millä sen saa pois päältä. Ilmastointia ei kuitenkaan ole tarkoitus kytkeä pois päältä talvella tai ylipäätään milloinkaan. Mikäli ilma on kylmä, ilmastointi käy pienellä teholla tai kytkeytyy automaattisesti pois päältä, vaikka kytkin olisi päällä-asennossa. Ilmastointi poistaa tehokkaasti vesihöyryn ennen kuin se jäätyy ikkunoihin huurteeksi. Älä myöskään kytke ilman sisäkiertoa päälle, ulkoa tuleva raitis ilma auttaa pitämään huurteen pois ikkunoista.

Avaa ikkuna

Jos autossa on useampia matkustajia, voi hengityksestä ja vaatteista huokuva kosteus olla liikaa ilmastoinnille ja ikkunat pyrkivät huurtumaan. Kun avaat sivuikkunan raolleen, lämmityslaitteen puhaltama lämmin ilma pääsee nopeammin sisään ja kosteus livahtamaan ikkunan raosta pihalle.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Romukuntoisten Teslojen virta Pohjois-Amerikasta Ukrainaan voi olla vaarassa loppua

Yhdysvalloista ja Kanadasta päätyy vakuutusyhtiöiden kautta vaurioituneita sähköautoja Ukrainaan, jossa mekaanikot korjaavat ja myyvät niitä korkeista polttoainekustannuksista kärsiville.

Tyyliniekan uusimmat