Suuri viskilasitesti ja Old Pulteney 17 Year Old

Kaupallinen yhteistyö: Decanter

Antti on pitkin alkukevättä vertaillut artikkeleissaan (täällä ja täällä) viskien ominaisuuksia erilaisissa laseissa, mutta oli aika hieman laajentaa tuota testiä ja pyrkiä selvittämään, mikä tekee hyvästä viskilasista hyvän.

Hyvä viskilasi on vähintään kolmea aistia palveleva. Lasi on itsessään esteettinen, jopa kaunis ja tuo viskin värin ja sisäisen hohdon esiin. Lasin muoto mahdollistaa aromaattisten piirteiden esiintulon säilyttämällä nesteestä haihtuvat tuoksut ja tuovan ne helposti nenän ulottuville. Lasin täytyy myös tuntua hyvältä kädessä ja mahdollistaa viskin juomisen järkevästä kallistuskulmasta, niin ettei viimeisiä pisaroita tarvitse kielellä lasista kaivella.

Lasin muodossa, tässä helpoiten mitattavassa ja teknisimmässä näistä kolmesta kriteeristä, on otettava huomioon lasin maljaosan sekä suuaukon muoto ja koko. Malja vaikuttaa aromien sekä alkoholin (siis haihtuvan etanolin) vapautumiseen, sekä siihen miten ja missä määrin ne kulkeutuvat aisteille. Optimaalinen malja viskilasissa ei anna alkoholin peittää muita, hennompia aromeja alleen. Suuaukon muoto taas ratkaisee pitkälti mihin kohtaan suuta tuote kaatuu juotaessa, joka taas vaikuttaa siihen miten paljon makeus ja hedelmäisyys juomassa korostuu.

empty-glasses
Lasitestiin valikoidut lasit, Spieglau Whisky Snifter Premium, Riedel Cognac Hennessy, Riedel Single Malt Whisky, Riedel Bourbon sekä Riedel O Spirits.

Valitsin tätä testiä varten laadukkaita konepestäviä kristallilaseja Riedeliltä ja Spieglaulta, jotka ovat markkinajohtajia niin ammatti- kuin kotilaseissakin. Testiin päätyi varta vasten viskille suunniteltujen lasien lisäksi muutama ulkomuodoltaan mielestäni sopiva lasi.

Viski viskitestiin

Harkitsin pitkään useita eri viskivaihtoehtoja tähän testiin. Aluksi mielessä oli kokeilla kutakin lasia useammalla erilaisella viskillä ja kirjoittaa valtavat vertailukaaviot, mutta ollaanpa rehellisiä, loppupään viskeistä olisi voinut enää arvioida sanoilla kuten “hyvä” ja “maishtuu“. Päädyin valitsemaan testiin siis vain yhden viskin, joka tarjoaa paljon tuoksua, makua, luonnetta ja vivahteita.

old-pulteney-17Old Pulteney 17 Year Old

kartta-pulteneySkotlannin “mantereen” pohjoisin tislaamo Pulteney Distillery sijaitsee Wickin kaupungissa, joka aikoinaan tunnettiin euroopan sillipääkaupunkina. Sillit ovat kauan sitten päätyneet kalastajien verkkoihin ja ihmisten suihin, mutta Wickin merellinen perinne jatkuu Old Pulteney viskissä, joka tunnetaan nimellä “The Maritime Malt” – merellinen viski.

Suosittelemme

Old Pulteneyn 17-vuotias on kypystetty enimmäkseen amerikkalaisissa entisissä Bourbontynnyreissä mutta reilu osa siitä on saanut levätä espanjalaisissa, sekä Oloroso että Pedro Ximenez sherrytynnyreissä. Alla on listattu se mitä viskistä kontrollitestissä löysin.

Väri: Punertava meripihka

Tuoksu: Puhdas, tasapainoinen, jotka ovat erittäin tärkeitä piirteitä tässä testissä. Lisäksi makea, hedelmäinen: omenaa ja päärynää. Hieman tamminen ja loppuun hitunen kermatoffeeta.

Maku: Makea ja pehmeän hedelmäinen, eksoottisia hedelmiä kuten kiiviä, guavaa ja persikkaa. Merellinen suolaisuus ja hitunen savua löytyy myös.

full-glasses
Lasitesti valmiina! Old Pulteney 17 YO:ta kaadettu Spieglaun ja Riedelin laseihin.

Lasitesti

Kuten kuvastakin näkee, on viskilaseistakin moneen muotoon. Yksi ylitse muiden, siis kokonsa puolesta, on Spieglau Whisky Snifter Premium. Spieglau tunnetaan erinomaisista viinilaseistaan ja nykyisin laajalti myös mahtavasta valikoimasta erikoisoluille tarkoitettuja laseja.

Reilunkokoista valkoviinilasia paljon muistuttava ja 28 cl vetoisuudeltaan oleva lasi ei aivan vakuuta kaltaistani maistelijaa. Jokaisessa kuvan lasissa on vapaalla kaadolla tarkka 2,5 cl kansainvälinen maisteluannos, jota tuskin tämän jättiläisen uumenista pystyy havaitsemaan.

Lasin muoto ja suurehko suuaukko myös heikentää huomattavasti viskin aromien esiintuloa kontrolliin verrattuna. Lasi on tosin miellyttävä kädessä, siro ja silti tukeva. Laatu on vakuuttava ja lasista on helppo juoda, vaikka viski onkin aivan pohjalla. Isomman janon omaaville, tämä voisi olla toimiva ratkaisu.

pulteney-tall-glasses
Spieglau Whisky Sinfter Premium sekä Riedel Cognac Hennessy, välissä Old Pulteney 17 YO

Muut lasit listallamme olivatkin kaikki Riedeliltä, joka taas tunnetaan sekä viinirypälelajikkeiden mukaan tehdyistä viinilaseista että ravintola- ja ammattilaiskäyttöön tehdyistä baarilaseista. Ensimmäinen näistä on pitkällä jalalla varustettu Cognac Hennessy – kyllä, aivan oikein, viskiä konjakkilasista.

Tämä huomattavasti maltillisempi 17 cl lasi on Spieglaun snifferin kaltaisesti pitkällä sirolla jalalla varustettu ja erityisen esteettisesti mieluisa laadukas kristallilasi, joka tuo viskin värin hyvin esiin. Jalallisten viskilasien, jotka yleensä tunnetaan nimellä copita (tai nosing copita), erityinen etu tulee siinä, että lasia on helppo ja mukava nostaa valoa vasten tarkastellakseen sisällön väriä.

hand-swrily
Hyvää viskiä arvostetaan myös väristään, joka näkyy parhaiten valoa vasten lasista jota käsi ei varjosta.

Kolme sarjamme matalampaa lasia ovat Riedelin O sarjan Spirits lasi, Ouverture sarjan Bourbon lasi sekä Vinum sarjan Single Malt Whisky lasi. Tästä kolmikosta nopeasti havaittavaa on jalattoman Spirits lasin sekä matalajalkaisen Bourbon lasin jokseenkin samanlainen muoto ja tuskin siis tuleekaan yllätyksenä, että lasit toimivat nenätestissä jokseenkin tasavertaisesti. Toki eroja on: spirits lasi toi vahvemmin etanolimaisuutta ja bourbon lasissa taas korostui makeus hieman enemmän.

short-glasses
Testin matalat lasit: Riedel O Spirits, Riedel Bourbon sekä Riedel Single Malt Whisky

Testin viimeinen, joskin ei suinkaan vähäisin lasi, Single Malt Whisky, on nimensä mukaan juuri Old Pulteneyn kaltaisille eliksiireille suunniteltu juoma-astia. Henkilökohtaisesti hämmästyin suuresti sitä, että lasi on käytännössä suora eikä sellainen tulppaanimainen kuin likimain kaikki kokemani viski- ja maistelulasit. Lasi on todella mukava käteen, siitä saa useammassa asennossa miellyttävän otteen ja lasista juominen ei jätä nenänpäähän jälkeä.

Ensimmäisen kierroksen päätteeksi, missä pääsääntöisesti tutkin lasin tarjoamia aromeja sekä lasin soveltuvuutta viskinjuomiseen omien salamyhkäisten kriteerieni ja henkilökohtaisen estetiikkani mukaan, jatkoon selvisi kolme lasia. Spieglaun jättiläinen sekä Riedelin hauska, mutta enemmän vesilasiksi soveltuva O-sarjalainen putosivat siis pelistä.

round-2-glasses
Toiselle kierrokselle selvinneet Riedelin Cognac Hennessy, Bourbon sekä Single Malt Whisky -lasit.

Round 2 – fight!

Konjakki-, Bourbon- sekä viskilasi suuressa viskilasihaasteessa. Aika alkaa pohtimaan syvemmin lasien olemuksia. Matalajalkaiset lasit ovat molemmat n. 2 dl luokassa ja hento pitkäjalkainen cognaclasi aiemmin mainittu 1,7 dl. Kaikkiin siis mahtuu tämän maltillisen maisteluannoksen lisäksi myös ronskimpi 4-6 cl annos ilman, että lasi tulee liian täyteen.

Single Malt Whisky -lasi, johtuen oletettavasti sen suorista seinämistä, ei tarjoa aivan sitä arominautintoa, jota olisin toivonut ja jota tiedän Old Pulteneyn kykenevän tarjoamaan. Savuisempi, öljyisempi ja turpeisempi viski tästä lasista varmasti toimisi paremmin kuin valittu jokseenkin hedelmäinen ja leikkisä viski. Itse nimeäisin kyseisen lasin tämän olettamuksen perusteella “Islay lasiksi” geneerisen Single Maltin sijaan. – Ja tulen testaamaan tätä olettamusta vielä jatkossa.

Bourbon lasista “puuttuva” ulospäin kaartuva lasin reuna ei vaikuttanut aromeihin läheskään yhtä paljon kuin makuun. Tosin, aivan ensimmäisenä huomasin reunan kun se juodessa kaivautui nenänvarteeni. Myös kaatokulma juodessa on tästä syystä jyrkempi. Maku Pulteneyllä Bourbon lasista juodessa on jotenkin vähemmän moniulotteinen ja pistävämpi kuin muissa testin laseissa. Lasi saattaa soveltua silti erinomaisesti amerikkalaisten viskien juomiseen, sillä niiden aromaattisuus ja ominaisuudet kuten öljyisyys ovat aivan eri luokkaa skottiviskeihin verrattuna.

pulteney-winner-glass
Lopulta voittaja seisoo yksin. Riedel Cognac Hennessy on testivoittaja Old Pulteney 17 YO:lla tehdyssä testissämme!

Hennessyn konjakkitalon nimikkolasi, joka jo kaukaa sai huomioni esteettisyydellään ja sitten lähempää käsituntumalla, käytettävyydellä, armomiominaisuuksilla ja vieläpä tasaisimman maun tarjoajana on tämän testin voittaja. Lasi tuo esiin kaikki Old Pulteneyssä olevat hedelmäiset, makeat ja suolaiset vivahteet sekä sen hennon savun, joka muissa testin laseissa kokonaan katosi.

Tulokset eri viskillä, vaikkapa Ardbegin lääkemäisellä turvepommilla, voisivat olla hyvin erilaiset, joten tulemme vastaisuudessakin tarjoamaan arvioita viskeistä eri laseista ja eri olosuhteissa.

Mistä ostaa?

Tyyliniekan lukijat voivat ostaa artikkelissa mainittuja Riedelin ja Spieglaun laseja rajoitetun ajan -10 % alennuksella, Decanterin verkkokaupasta. Käytä alennuskoodia tyyliniekka.

Riedel Vinum Single Malt Whisky 2kpl
www.decanter.fi/whisky

Riedel Vinum Cognac Hennessy 2kpl
www.decanter.fi/cognac

Riedel Ouverture Bourbon 2 kpl
www.decanter.fi/bourbon

Riedel O-Spirits 2 kpl
www.decanter.fi/O-Spirits

Spiegelau Whisky Snifter Premium
www.decanter.fi/whiskysniffer

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

DEFA Power: Älykäs ja edullinen sähköauton latausasema

DEFA toi tänä vuonna markkinoille uuden latausaseman kiinteällä latauskaapelilla. Uusia sähköautojen latausasemia julkaistaan ​​koko ajan, eikä valinta ole kuluttajana helppoa. Hinnat ja ominaisuudet vaihtelevat paljon. DEFA...

Sähköautokanta jatkaa kasvuaan – näitä sähköautoja rekisteröidään eniten Suomessa

Suomen täyssähköisten autojen osuus autokannasta jatkaa kasvuaan. Tuoreessa Sähköinen liikenne ry:n teettämässä raportissa kerrotaan, että jo yli joka kolmas Suomen teillä liikkuva sähköauto on...

S.U.F. Flying Finn on jälleen suomalainen ikoni kellotaivaalla.

S.U.F. Flying Finn on persoonallinen moottoriurheilukello jonka muotoilussa yhdistyvät Sarpanevan DNA ja ennakkoluuloton lähestyminen kilpa-autokellojen estetiikkaan. Yhteistyössä Valtteri Bottaksen kanssa suunnitellut limited edition-versiot vuonna...

Auton sisätilojen puhdistus ja suojaus

Auton sisätilat vaikuttavat viihtyvyyteen, ja matkustaminen on huomattavasti mielekkäämpää, kun ympärillä on puhtaat ja hajuttomat sisätilat. Eri pintamateriaalit säilyttävät myös paremmin alkuperäisen ilmeensä, kun pölyn, hiekan, ja muun lian hankauksesta johtuva kuluma vähenee.

Tyyliniekan uusimmat