Stellantis avaa uuden museon – Fiatin, Lancian ja Abarthin historiaa on näytteillä 15 000 neliön ja 300 auton edestä

Fiat ja Torino kuuluvat erottamattomasti yhteen. Tätä nykyä monikansalliseen Stellantis-konserniin kuuluva italialaismerkki avaa pian uuden museon perinteikkääseen Mirafiorin tehdaskompleksiin.

Heritage Hub -nimen saavan uuden näyttelyn taustalta löytyvät Stellantiksen perinneosaston lisäksi Torinon kaupunki ja kansallinen Museo Nazionale dell’Automobile. Näyttelytilana palvelee Mirafiorin entinen Officina 81, joka toimi aikanaan Fiatin mekaanisten komponenttien tuotantopaikkana. 15 000 neliön kokoinen rakennus on entisöity uutta tarkoitustaan varten, mutta historian jäljet on jätetty tarkoituksella näkyviin.

Vanhan hengen säilyttämiseksi esimerkiksi betonilattia ja sisätilojen alkuperäinen värimaailma saivat jäädä. Rakennuksessa on kaikkiaan yli 300 autoa, joista 250 ovat Fiatilta, Lancialta ja Abarthilta. Mukaan mahtuu automalleja myös muilta konserniin liittyviltä brändeiltä, kuten Jeepiltä, Autobianchilta ja Alfa Romeolta.

Suurin osa kokoelmasta on esillä rakennuksen kahdella pitkällä sivulla. Brändien ja aikakauden mukaan jaoteltuun joukkoon kuuluu myös 16 klassista Carabinieri-poliisiautoa, kuten Fiatit 600 Multipla, 1100, Panda sekä Campagnola-maasturi. Näyttelyn keskiosaan on puolestaan tuotu 64 klassikkoa, jotka on jaettu kahdeksaan alueeseen teeman mukaan. Ne ovat Records and Races, Concepts and Customization, vallankumouksellista autojen rakentamistapaa edustava Archistars, Eco and Sustainable, Small and Safe, design-historiaan keskittyvä Style Marks, seikkailuautoja esittelevä Epic Journeys sekä Rally Era, joka saa esimerkiksi Markku Alénin ja kumppanien fanit kuolaamaan.

Suosittelemme

Rakennuksen etuosaan on puolestaan sijoitettu pysyvä näyttely, joka esittelee Mirafiorin historiaa vuodesta 1939 nykypäivään asti. Lisäksi moottoreihin keskittyvälle alueelle on tuotu 30 tärkeintä moottoria, jotka Stellantiksen italialaismerkit ovat kehittäneet vuosien saatossa. Pikapuoliin avautuva Heritage Hub on avoinna keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin. Jokaisena aukiolopäivänä on tarjolla kaksi kahden tunnin opastusta, joista ensimmäinen on aamupäivällä ja toinen iltapäivällä. Lisäksi paikasta löytyy tilaa workshopeille ja konferensseille.

LähdeCarscoops

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tältä näyttää maailman kevein Toyota Land Cruiser 70

Kuvassa ei ole maailman vahvimmat miehet, vaan klassisen maastoauton uutuusmallin yksityiskohtainen ja täysikokoinen versio, joka on taitavasti valmistettu styroksista.

Toyota esitteli pienen sähkö-SUV:n konseptin – Volvo EX30:n kilpailija tulee myyntiin jo ensi vuonna

Toyota järjesti Brysselissä Euroopan markkinoille suunnatun tilaisuuden, jossa tuotiin ensimmäistä kertaa julkisuuteen vanhan mantereen asiakkaiden makuhermoon iskevä pieni sähkö-SUV. Tällä hetkellä kyse on vielä tutkielmasta, mutta autoa voidaan odottaa myyntiin jo ensi vuonna.

Vihdoinkin uusi Lancia – täyssähköinen Ypsilon esitellään helmikuussa

Lancialla on hieno historia, mutta viime vuodet ovat olleet melkoista tuskien taivalta perinteikkäälle italialaismerkille. Lancia on myynyt ainoastaan Italiassa pahasti ikääntymään päässyttä Ypsilonia, mutta tilanteeseen on luvassa helpotusta jo pikapuoliin.

Uusi Daihatsu Taft haluaa haastaa jälleen Suzuki Jimnyn maastossa

Daihatsu Taft on jääny Suomessa toistaiseksi aika vieraaksi automalliksi, mutta kyseessä on alkujaan täälläkin paremmin tunnetun Suzuki Jimnyn kilpailija.

Tyyliniekan uusimmat