Tummansininen irtotakki on jokaisen tyyliniekan vaatekaapin kulmakivi. Tummansininen on värinä helppo yhdisteltävä ja sen pohjalle voi rakentaa asun lähes kaikkiin tilaisuuksiin. Tässä artikkelisarjassa annetaan inspiraatioita erilaisiin yhdistelmiin, joita tummansinisen takin pohjalle voidaan rakentaa.
Tarina rakentuu sinisen Harris Tweed -takin ympärille, jonka hankin käytettynä netistä 3-4 vuotta sitten. Olen uusinut kuluneen vuorin toissa talvena, jolloin vaihdoin samalla värin tylsän tummansinisestä härskin oranssiksi. Vuorin väri ei tietenkään näy ulospäin, mutta se on niitä pieniä juttuja, jotka tuovat kantajalleen perverssiä sartoriaalista tyydytystä.
Istuvuus on (korjauksineen) alle puolentoista sadan takiksi riittävä, vaikka hartiat ovatkin hivenen liian leveät ja pituutta voisi olla jokunen sentti enemmän. Pidän itse takista ja that’s it!
Tweedtakki sopii erinomaisen hyvin Suomen ilmastoon. Kesähelteitä lukuunottamatta illat ovat viileitä ja lämpimästä takista ei ole haittaa. Niinpä päällystakin voi keväällä jättää pois hieman aiemmin ja jatkaa syksystä hieman pidempään. Paksu tweed sopii hyvin käytettäväksi myös suomalaisten suosimien farkkujen kanssa, eikä materiaalien välille nouse samanlaista kontrastia kuin hienommasta kankaasta valmistetun takin tapauksessa.
Talvella paksuja vakosametti- , molski- tai flanellihousuja käyttämällä välttyy myös pitkien kalsarien käytöltä.
Näin parannat asukokonaisuutta pala kerrallaan
aSuomalainen bisnesunivormu koostuu lähes aina kauluspaidasta, numeroa liian suuresta mustasta pikkutakista, farkuista ja huonosti hoidetuista mustista paksupohjaisista “pikkukengistä”. Taskuliinaa ei ole.

Jos haluaa pukeutua pikkaisen paremmin kuitenkaan revittelemättä, on ensimmäinen luonteva askel puvuntakista luopuminen ja siniseen irtotakkiin siirtyminen. Pitäytymällä sinisen sävyissä syntyy rauhallinen kokonaisuus. Tyylikäs pukeutuminen ei ole huomion herättämistä.
Ensimmäisessä setissä haetaan parempaa vaihtoehtoa perinteiselle suomalaiselle bisnestyylille. Edelleen pysytään hieman business casualia rennommassa kokonaisuudessa. Farkut sopivat materiaalina hyvin tweedin ja paksukankaisen nappikauluspaidan kaveriksi. Kengät ovat tummanruskeat ja yksinkertaiset, ainoastaan kärjestä koristellut whole-cut oxfordit. Pellavataskuliina kuuluu toki asuun.
Suosittelemme

Luopumalla farkuista päästään pykälää paremmalle tasolle. Farkut voidaan korvata vaikkapa sinisillä sammareilla, kun edelleen halutaan pysyä yksivärisessä kokonaisuudessa. Solmio nostaa osaltaan muodollisuutta. Sinisyyden korostamiseksi valitsin vielä sinisävyisen solmion ja jopa siniset sukat. Värejä on luvassa ensi kerralla.

Loistava kirjoitus! Itse olen jo pitkään kiinnittänyt huomiota suomalaiseen “business”-univormuun ja osuit kyllä naulan kantaan. Todella tyylikäs kokonaisuus ja tweed-takki erityisen hieno! Loistavaa, että tweediä tuodaan materiaalina suomalaisten tyylitaitureiden tietoisuuteen enemmän, se sopii loistavasti meidän sääolosuhteisiin. Kiitos! -Anim Ullah, Jyväskylä
Kiitos palautteesta. Vaikka blogissamme on välillä hyvinkin high end -tason juttuja, niin pohjavireemme on hyvin käytännönläheinen. Joku voi pitää sinistä tylsänä, mutta se vaan toimii kun tekstuurit, materiaalit, sävyt ja ennekaikkea istuvuus kohtaavat. Tulevissa kirjoituksissa Joose revittelee väreilläkin. 🙂
Tweed-takkeja on varmaan näkynyt huonosti, kun tuskin Helsinkia ja jotain räätäleitä lukuun ottamatta on mistään saanut ostaa uutena. Stockmannillakin (en asu Helsingissä) on ollut vain sekoitekankaallisia tweedejä, kun olen joskus katsellut. Nykyään Herrainpukimo taitaa myydä. Kuitenkin tilanne on ollut se, ettei laatuvaatteita ole vaan saanut. Ostin itse Harris Tweed -vaatteita matkalaukullisen, kun olin viimeksi briteissä lomamatkalla. Kolmiosaisen puvun lisäksi löytyi kassia ja kaikenlaista.