Business casual -tyyli

Business casual on pukeutumisetikettien joukossa yksi epätarkimmista ja vaikeimmista hahmotettavista. Klassiselle ja hieman jäykälle business professional -tyylille vastapainoksi syntynyt tyyli onkin rajoiltaan hieman sumuinen ja hankala määriteltävä. On siis tarkasteltava tyyliä sen syntytarpeen – riittävän siistin ja asiallisen työpaikkapukeutumisen – lähtökohdasta.

Löyhimmän määritelmän mukaan business casual rakentuu miehillä asiallisten jalkineiden, suorien housujen tai chinojen sekä kauluksellisen paidan yhdistelmästä. Irtotakki on myös tyylin luonteva osa, farkkujen ja urheilukenkien taas ollessa liian arkiset kokonaisuuteen. Jäykimpien määritelmien mukaan chinot ja pikeepaidan kaltaiset urheilupaidat eivät kuulu business casualiin.

Naisten osalta määritelmä on selkeämpi – housut tai polvimittainen hame sekä kauluksellinen, siisti yläosa. Määritelmistä huolimatta business casualia voidaan katsoa sekä pukeutujan itsensä että hänen kollegoidensa näkökulmasta.

Business casual omasta näkökulmasta

Mikäli vaatekaappi on hyvin ja edes suhteellisen loogisesti rakennettu, on business casual -asukokonaisuuden rakentaminen helppoa. Jalkineiksi voi huoletta valita siistit ruskeat, hyvin hoidetut kengät. Siistin arkipukeutumisen peruskappale – blazer – sopii erinomaisesti lähtökohdaksi muiden irtotakkien ohella, olkoonkin että myös paitahihaisuus sekä siistien neuleiden käyttö on täysin sallittua. Paidan voi valita suhteellisen vapaasti kauluspaitojensa joukosta. Myös housujen osalta voi käyttää vapaata, rentoa tulkintaansa, kunhan pysyy farkkyhyllystä kauempana.

- Mainos -
Kuvassa on kaksi business casual -määritelmän mukaista asua. Valittujen vaatteiden idea on siinä, että voit vaihtaa minkä tahansa vaatekappaleen asukokonaisuuksien väliltä ja kokonaisuus näyttää edelleen hyvältä.
Kuvassa on kaksi business casual -määritelmän mukaista asua. Valittujen vaatteiden idea on siinä, että voit vaihtaa minkä tahansa vaatekappaleen asukokonaisuuksien väliltä ja kokonaisuus näyttää edelleen hyvältä.

Vasemmanpuoleinen kokonaisuus; Tommy Hilfigerin laivastonsininen irtotakki, Herrainpukimon valkoinen mittapaita, valkoinen pellavataskuliina, SuitSupplyn harmaat flanellihousut, tummanruskea nahkavyö, H&M:n tummansiniset sukat, Herrainpukimon tummanruskea neulesolmio ja Crockett & Jonesin pintanahkaiset louferit.
Oikeanpuoleinen kokonaisuus; SuitSupplyn shaalikauluksinen neuletakki, Herrainpukimon vaaleansininen nappikauluspaita, Jim&Jillin khakit chinot, Tommy Hilfigerin sininen mokkavyö, H&M:n viininpunaiset sukat, Herrainpukimon ascot ja Meerminin mokkanahkaiset kengät.
Asusteissa on tärkeä muistaa pyrkimys tietynasteiseen rentouteen, onhan kyse ”casual” -tyyppisestä, pönöttämistä välttävästä tyylikielestä. Vähemmän yllättävästi neulesolmio sopii kaulaan erinomaisesti. Solmion voi myös jättää pois täysin, ylimmän napin avaten. Tällöin amerikkalaistyyppinen pehmeäkauluksinen nappikauluspaita on täydellinen valinta. Voipa luonteikas henkilö kietaista kaulaansa ascot-huivinkin.

Rintatasku ei välttämättä vaadi taskuliinaa, mutta jos sitä on tottunut käyttämään, valinta on sangen vapaa.

Business casual toisen näkökulmasta

Tärkeänä piirteenä business casualin synnyssä on ollut sen sopivuus työpaikan yleiseen luonteeseen. Näinpä tyylin toimistoetiketikseen valitseva yritys haluaakin luoda työntekijöille asiallisen rennon ilmapiirin. Business casual -toimistoissa pukuun pukeutuminen on viesti tärkeästä tapaamisesta tai muusta ”talon ulkoisesta” tapahtumasta.

Eräänä keskeisenä piirteenä business casualissa on myös sen muille työntekijöille tarjoama rauhallisuus. Liian paljastavat tai piukat vaatteet on karsittu pois, eikä vaatteiden urheilullisuus tai kotoisuus vie mieltä vapaa-ajalle. Kyse on siis selkeästi työasusta, joka rentoudestaan huolimatta pitää asenteet ja keskustelun työssä.

Business casual

  • Vastapaino pukuun pohjautuvalle business professional -tyylille
  • Vähintään siistien kenkien, kauluksellisen paidan ja suorien housujen tai chinojen yhdistelmä
  • Peittää jalkaterät ja yläkehon, miehillä myös sääret – ei sortseja
  • Ei urheilullisia tai paljastavia vaatteita tai farmarihousuja
  • Irtotakki tai siistit neuleet erityisen sopivia

Yhteenveto ja suosituksia

Koska business casual on lähinnä työpaikan asukoodi, sen käyttämistä iltajuhla- tai viikonloppukutsuissa kannattaa välttää. Mikäli tapahtuma on esimerkiksi lounasaikaan tai välittömästi työpäivän jälkeen, se sen sijaan on paikallaan – onhan kyse tällöin tietynlaisesta ”tule sellaisena kuin olet” -ilmaisusta. Tällöin kannattaa mukaan laittaa myös formaalimpi työasukoodi.

Kutsussa voi siis lukea: ”Asukoodi: Business professional, business casual”.

Rennoissa, etenkin lasillisen ääreen tai aterialle kokoontuvissa viikonloppujuhlissa voi hyvin käyttää koodia ”cocktailasu”, joka kattaa mukavasti kaiken irtotakista ja irtohousuista smokin kautta rentoon peruspukuun.

 

Matti Airaksinen
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

4 KOMMENTIT

    • Hei. Riippuen missä päin asut, voisi olla helpointa piipahtaa Helsingissä Schoffassa (www.schoffa.com), tai Turussa Herrainpukimossa (www.herrainpukimo.fi). Näistä liikkeistä saa hyvää palvelua ja hyviä mittapaitoja järkihintaan. Uutena tulokkaana on Oma Line, jonka paidoista minulla ei ole vielä kokemusta, pari paitaa on kyllä tulossa ja olen kuukauden päästä viisaampi heidän laadustaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Uusimmat

Audi R8 saa kuin saakin jatkoa – seuraavaan sukupolveen tulee todennäköisesti sähkömoottori vapari-V10:n pariksi

Audi lähti aivan uusille urille, kun rinkulamerkki lanseerasi R8-superauton ensimmäisen sukupolven vuonna 2006. Lamborghini Gallardon sisarmalliksi suunniteltu auto on...

Ford-fanit huomio – superharvinainen Sierra RS500 Cosworthin prototyyppi tulee pian tarjolle

Kilpailutoiminta niin ralli- kuin ratapuolella on kuulunut Fordin DNA:han jo vuosikymmenten ajan. 1960-ja 1970-luvuilla ovaalimerkin ykköstykkinä toimivat Escortin takavetoiset...

Cristiano Ronaldo sai uuden lelun 35-vuotislahjaksi – tyttöystävä osti tähtifutarille 900-heppaisella V12:lla varustetun Brabuksen G-luokan

Maailman parhaimmilla jalkapalloilijoilla on useimmiten sen verran paksu lompakko, että huippukalliiden autojen keräileminenkään ei ole mikään ongelma. Tällä saralla...

Tämä on ikämiesten aito ylellisyysvaunu: 1980 Lincoln Continental Mark VI

Priimakuntoinen Lincoln Continental on luksusta neljän vuosikymmenen takaa. Lähes ajamattomalla yksilöllä on vuosistaan huolimatta melkoisen mojova hintalappu tuulilasissa. Vuosimallin 1980...

Myynnissä kaunis pieni Bemari tyyliin sopivalla peräkärryllä

Jos juttumme julkaistaisiinkin ”Jokanainen.fi”-sivustolla voisi otsikko olla juuri nähdyn kaltainen. Lienee kuitenkin rehellistä sanoa, että myös miehen silmään BMW...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Klassikkoja ja tuoreita suosikkeja – talvijalkineet moneen tyyliin ja makuun

Tämä talvi on ollut sään puolesta ailahtelevainen. Lumen sijaa taivaalta on tullut useammin vettä....

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...