Putin ottaa haltuunsa Venäjän suurimman autojen jälleenmyyjän omaisuuden

Kreml on “väliaikaisesti” ottanut haltuunsa yhden Venäjän suurimmista autoalan jälleenmyyjistä, joka elelee jo valmiiksi maanpaossa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on asettanut maan suurimman autokauppiaskonsernin Rolfin ns. väliaikaiseen valtion hallintaan. Rolf-yhtymän omistaa kyproslainen yritys, ja sen perusti aikoinaan venäläinen liikemies ja miljardööri Sergei Petrov. Presidentillistä päätöstä on perusteltu “taloudellisin tarkoituksenmukaisuuksin”, mutta yrityksen perustaja vakuuttaa päätöksen olevan pysyvä, ja tahraavan Venäjän imagoa entisestään sijoittajien turvallisena kohteena.

Vaikka kyseessä onkin jälleen yksi Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeinen esimerkki Venäjän hallituksen takavarikoimasta yksityisestä omaisuudesta, se erottuu joukosta, koska kyseessä on tällä kertaa korkean profiilin venäläinen yritys, joka päätyy Kremlin taskuun. Ennen tätä takavarikointi kohdistui ensisijaisesti ulkomaisessa omistuksessa oleviin yrityksiin, joista monet olivat mukana Yhdysvaltojen johtamassa kauppasaarrossa vastauksena hyökkäyksestä Ukrainaan.

Rolf on ollut eräs Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen syntyneistä uraauurtavista autoliikkeistä, ja sen valikoimiin kuuluu yli 30 automerkkiä 59:ssä näyttelytilassa. Interfaxin mukaan nämä myyntipaikat myivät yhteensä noin 100 000 autoa vielä vuonna 2022.

“Tämä liittyy yksinomaan taloudelliseen tarkoituksenmukaisuuteen, Venäjän federaation nykyisen lainsäädännön noudattamiseen ja tunnetun kansainvälisen taloudellisen tilanteen huomioon ottamiseen, joka nyt on ympärillämme”, Kremlin tiedottaja kuvaili tilannetta Reutersille . Hallitus myös lisäsi, että ”väliaikaisella johdon vaihdolla” ei ole vaikutusta Rolfin toimintaan.

Petrov puolestaan kutsui muutosta ennen kaikkea iskuksi Venäjän houkuttelevuudelle ulkomaisten investointien paikkana. Hän kyseenalaisti, haluaisivatko edes aasialaiset yritykset ostaa osuuksia maan omaisuudesta, jos tällaiset liikkeet jatkuvat. “Tilapäinen (johtaminen) tarkoittaa pysyvää”, Petrov julistaa. “Tiesimme tämän kaiken jo tulevan. Pankkiirit ovat jo kertoneet meille, että sinut ohjataan ulkopuoliseen hallintoon.”

Suosittelemme

Petrov on syyttänyt Venäjän hallitusta varojen uudelleenjaosta maan sisällä, minkä johdosta hän ei varsinaisesti ole ollut venäläisten viranomaisten suosiossa. Mies asuukin tällä hetkellä Itävallassa, ja kuului siihen pieneen ryhmään liikemiehiä, jotka allekirjoittivat Putinin tuomitsevan kirjeen vuonna 2014 vastauksena Krimin niemimaan liittämiseen osaksi Venäjää.

Jo vuonna 2019 Rolfia syytettiin osakkeiden ostamisesta liioitellulla hinnalla, ja omaisuuden siirtämisestä pois maasta. Petrov on kiistänyt nämä syytteet. Pian tämän jälkeen liikemiehestä annettiin pidätysmääräys, ja yksi jälleenmyyjäryhmän ylimmistä johtajista tuomittiin kahdeksan ja puolen vuoden vankeuteen väitetystä osallistumisesta kauppaan.

LähdeCarscoops

Lue lisää