Pagani Huayra Lampon esikuvana Fiat Turbina – kumpi on kauniimpi?

Pagani suunnitteli yhdessä Lapo Elkannin kanssa uniikin Pagani Huayra Lampon, jonka innoituksena on Torinon automuseosta löytyvä Fiat Turbina. Lisänimi Lampo ei toki viittaa millään muotoa Lamborghiniin, vaan se on italiaa ja tarkoittaa suomeksi salamaa.

Fiat Turbina on vuonna 1954 tehty konseptiauto, jonka voimanlähteenä on 22 000 kierrosta minuutissa pyörivä 300 hevosvoimainen ahdettu kaasuturbiini. Turbinan arvioitu huippunopeus on 250km/h, mikä oli siihen aikaan melkoisen kova luku. Autoa testattiin aikoinaan Torinossa sijaitsevan Fiatin Lingotto -tehtaan katolla olevalla testiradalla. Turbina piti hallussaan pienimmän ilmanvastuskertoimen (0,14) ennätystä yli 30 vuotta. Kävimme parisen vuotta sitten ihailemassa Turbinaa Torinon automuseossa, missä se on esillä vielä tänäkin päivänä.

Tätä päivää edustava Pagani Huayra Lampo on saanut Fiat Turbinan innoittaman värityksen, mutta pellin alla on normaali Huaryan tekniikka. Voimanlähteenä on Mercedes-AMG:n valmistama kuusilitrainen tuplaturbotettu V12, josta irtoaa mukavat 730 hevosvoimaa tehoa ja tasan tuhat Newtonmetriä vääntöä.

Kauneus on katsojan silmässä, mutta jos allekirjoittaneelta kysytään, niin kyllä vuoden 1954 taideteos on vielä hieman upeampi.

Fiat Turbina
Fiat Turbina

 

Fiat Turbina
Fiat Turbina
Pagani Huayra Lampo

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Uusi Daihatsu Taft haluaa haastaa jälleen Suzuki Jimnyn maastossa

Daihatsu Taft on jääny Suomessa toistaiseksi aika vieraaksi automalliksi, mutta kyseessä on alkujaan täälläkin paremmin tunnetun Suzuki Jimnyn kilpailija.

Dacian SUV-suosikki uudistuu – kolmannen sukupolven Dusteria saa myös hybridinä

Osittain kierrätysmuovista valmistettu Dacia Duster siirtyy kolmanteen sukupolveensa, joka on edeltäjäänsä näyttävämpi ja sähköisempi.

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Tyyliniekan uusimmat