Modernisoitu klassikko tulossa – AC aikoo lanseerata yli 600-heppaisen täyssähköisen Cobran

Brittiläisen AC Carsin pieni roadster nousi maailmanmaineeseen vasta, kun amerikkalainen kanafarmari Carroll Shelby keksi kenkälusikoida urheiluauton nokalle isoja tai vieläkin isompia veekaseja. Nyt klassikosta on tulossa jälleen uusi tehoversio, mutta käyttövoima on jotakin aivan muuta kuin vanhoina hyvinä aikoina.

Alkuperäisen Cobran rakentaneen firman perintöä jatkava AC Cars kertoi uusista suunnitelmistaan, jotka ovat varsin sähköisiä sanan varsinaisessa merkityksessä. AC aikoo nimittäin lanseerata 1960-luvun Cobran Le Mans -kilpamalliin pohjautuvan täyssähköisen version, jossa luvataan olevan potkua lähes 620 hevosvoiman edestä. Tekeillä on 12 yksilön piensarja, jossa inspiraation lähteenä on käytetty kahta esikuvaa.

Kuusi autoa jäljittelevät Le Mansin tarunhohtoisessa 24 tunnin koitoksessa kilpaillutta vihreää Cobraa, kun taas loput kuusi tehdään punaisen esikuvan pohjalta. Kyse ei ole mistään lasikuitureplikoista, vaan autojen korit naputellaan korkealuokkaisesta alumiinista. Lisäksi tuotantoprosessien kerrotaan jäljittelevän aitojen Cobrien valmistusta yli puoli vuosisataa sitten.

Täyssähköisiä Cobria vauhdittaa brittiläisen Falcon Electricin kehittämä voimalinja, josta irtoaa 617 hevosvoiman huipputeho. Vieläkin vaikuttavammalta kuulostaa tasan 1000 newtonmetrin maksimivääntö, eli modernisoitujen klassikkojen takarenkaat uhkaavat haihtua savuna ilmaan jo kaasupolkimen hipaisusta. Jos voima onnistutaan välittämään kunnolla tien pintaan, sähkö-Cobrien pitäisi olla järisyttävän nopeita moderneillakin kriteereillä. Nykyautoihin verrattuna uusklassikot ovat myös kevyitä, vaikka sähkötekniikka kasvattaakin varmasti massaa alkuperäisiin Cobriin verrattuna.

Suosittelemme

Sähkö-Cobrat lanseerataan ensin Ison-Britannian markkinoille, mutta muidenkin maiden luvataan seuraavan perässä. Autojen valmistus tapahtuu Brooklandsin historiallisessa miljöössä, minkä pitäisi vedota puristeihinkin sähkötekniikasta huolimatta. Uusklassikot eivät ole mitään halpaa hupia, koska täyssähköisten AC Cobrien hintalapussa lukee peräti 600 000 punnan summa. Jos se tuntuu turhan korkealta, tarjolla on myös Cobran inspiroima Series 1 Electric. Siinä on 54 kWh:n akkupaketti, 308 hepan ja 250 newtonin sähkömoottori sekä ”vain” 85 000 punnan hinta.

LähdeCarscoops

Lue lisää