Mobilian uusi näyttely avattiin – katso kuvat ja tee aikamatka pakettiautojen historiaan

Kangasalla sijaitsevassa Auto- ja tieliikennemuseo Mobiliassa vietettiin torstai-iltana museon säätiön 30-vuotisjuhlaa ja uuden näyttelyn avajaisia. Pakettiraketit-niminen teemanäyttely esittelee nimensä mukaisesti vanhoja pakettiautoja ja jakeluliikenteen historiaa 1900-luvun alusta näihin päiviin asti. Noin 30 autosta koostuva näyttely on avoinna joulukuun puoleenväliin saakka, joten museoautojen ystävillä on reilusti aikaa käydä tutustumassa siihen.

Menneiden vuosikymmenten pakut herättävät nostalgisia muistoja, koska monet niistä ovat kadonneet katukuvasta lähes täysin. Koska olet viimeksi nähnyt esimerkiksi lähes täydellisessä alkuperäiskunnossa olevan 1980-luvun Toyota Hiacen? Samaa ja hieman vanhempaa aikakautta näyttelyssä edustavat mm. Ford Transit ja Volkkarin paketti- sekä avolavamallit 1960-luvulta.

mobilia_12

Näyttelyssä on muutamia kuorma-autojakin, kuten Fordin AA-malli 1920-luvulta, 1960-luvun legendaarinen Nalle-Sisu ja suomalaisen autoteollisuuden historiasta kertova vuoden 1935 Sisu. Suomi-historiaa tihkuu myös esillä oleva Teijo-niminen avolava. Sitä valmistettiin kotimaisin voimin noin 100 kappaletta 1970-luvun puolessavälissä, eli kyse on todella harvinaisesta yksilöstä.

mobilia_11

Esillä on myös viranomaiskäytössä olleita erikoismalleja, kuten TVH:n entinen Standard Utility Pick Up 1950-luvun alusta, saksalaisen Miesenin koripajan rakentama 1961-mallinen ambulanssi-Mersu ja Tampereen poliisilaitoksen vanha Musta-Maija. Se on tehty massiivisen kokoisen Renault Goletten pohjalle, ja auto on varmasti ollut suorastaan pelottava ilmestys kaupungin yössä. Näyttely kertoo myös suomalaisen autoverotuksen kukkasista, ja niinpä esillä on Opel-piilofarmari sekä 1980-luvun suksiboksikorotuksia edustavat Citroen BX ja farkku-Mersu.

Suosittelemme

mobilia_8

Amerikkalaisiin harvinaisuuksiin kuuluvat mm. 1970-luvun lopun nopeimpiin jenkkiautoihin lukeutunut Dodge Lil’ Red Express Truck ja 1960-luvulla sikäläisen sähkölaitoksen käytössä ollut avolava-Chevy. Postin Elcat-sähköpakuakaan ei ole näyttelyssä unohdettu, ja brittiautojen joukkoon kuuluvat puolestaan mm. Postin Leyland 1980-luvun alusta, 1960-luvun Bedford sekä muihin pakuihin verrattuna suorastaan mikroskooppisen pieni Austin Mini Van. Yksi nostalgisimmista värityksistä on puolestaan 1930-luvun USA-Fordissa, jonka kyljissä mainostetaan komeasti Loimaan Munakeskusta.

mobilia_5

Myös perheen pienimmät viihtynevät Mobiliassa, koska heitä tervehtii heti näyttelyyn sisään tultaessa Disneyn Autot-leffasta tuttu hinausauto Martti. Lisäksi lapset voivat omakätisesti testata, kuinka monta pahvilaatikkoa sopii vanhaan Opel Astra -farkkuun.

mobiliamobilia_14mobilia_13mobilia_10mobilia_9mobilia_7mobilia_6mobilia_4mobilia_2

Lue lisää