Mikä laadussa maksaa? (Osa 3)

Aiemmissa osissa on kurkittu mistä vaatteiden hinta oikein muodostuu. Mutta miten hyödyntää tätä tietoa vaatteita ostaessa?

Oleellista on ostaa vaatteita joiden katerakenne on vaatteen kestävyyden kannalta optimaalinen. Asiakkaan kannalta paras tilanne on silloin, kun suurin osan rahasta menee korkeatasoisiin materiaaleihin ja hyvin tehtyyn työhön. Parhaaseen hinta-laatu-suhteeseen pyrkivä etsii tuotteita, joissa markkinoinnin, hallinnon ja eri välikäsien osuus jää kaikkein pienimmäksi.

Kuten edellisessä osassa nähtiin, ei hinnan tuplaantuminen todellakaan tarkoita materiaalien laadun tai vaatteen kestävyyden tuplaantumista.

Lähtökohtaisesti karttaisin tavarataloja ja niiden merkkivaatteita. Jos välttämättä haluat merkkivaatteita, niin suosittelen pienempien brändien suosimista tunnetuimpien (esim. Boss) sijaan. Tällä valinnalla voi parantaa hinta-laatusuhdetta siitä yksinkertaisesta syystä, että suurten brändien katteesta valtaosa menee markkinointiin (pienemmilläkin brändeillä toki menee usein liikaa).

Lisäksi kauppojen kate on kaikista tunnetuimmissa merkeissä usein suurempi. Jos brändi esimerkiksi nojaa brändittömyyteen eikä tuotemerkkiä mainosteta suurella budjetilla, voi ainakin kuvitella olevansa oikeilla jäljillä.

Tavaratalot ja ketjumyymälät

Tavaratalojen ongelma on myös asiantuntemuksen puute. Esimerkiksi laadukkaana ostopaikkana pidetty Stockmann on suositellut minulle pykälää liian suurta pukua. Lisäksi valikoima rajoittuu liiaksi muodinmukaisiin tuotteisiin ja esim. oxford-tyyppisiä kenkiä ei usein ole tarjolla lainkaan. Yleensäkin kengät on syytä ostaa toisaalta. Jos tietää mitä haluaa, voi tavarataloissakin tehdä hyviä ostoksia alennusmyyntien aikaan.

Peruspuvun ostamiseen tavaratalo on usein kohtuullisen hyvä valinta.

Suurista ketjuista (H&M, Zara, Dressmann) on joskus mahdollista löytää erinomaisista materiaaleista tehtyjä vaatteita edulliseen hintaan. Vaikka materiaalit valitettavan usein ovat keinokuituisia, saattaa ketjuista välillä löytää myös hyvälaatuisia luonnonmateriaaleista valmistettuja vaatteita.

Joskus pieni määrä keinokuitua etenkin halvemmassa vaatteessa on hyvä asia, koska sillä lisätään materiaalin kestävyyttä.

Suosittelemme

Ketjut hyödyntävät usein erikoishintaisia materiaalieriä, jolloin halvalla ostetusta laatumateriaalista tehotuotettu vaate on jopa keinokuituista edullisempi. Halpaketjut ovat parhaimmillaan perusvaatteissa, kuten t-paidoissa, farkuissa ja neuleissa. Hyvää halpatuotettua pukua en ole vielä nähnyt.

Dressmannin Pima Cotton neuleet tarjoavat hyvän hinta-laatusuhteen.
Dressmannin Pima Cotton neuleet tarjoavat hyvän hinta-laatusuhteen.

Löytöjen tekeminen vaatii kuitenkin osaamista ja tarkkuutta. Etenkin halvimmissa vaatteissa ketjut yleensä suosivat edullisempia materiaaleja, joten kangasta on syytä hypistellä omin sormin. Myös vaatteiden istuvuus on usein heikko. Halpatuotteissa istuvuus on yksinkertaisesti pakko uhrata pienemmän materiaalihävikin ja nopeamman kokoonpanon vuoksi.

Myyjien asiantuntemuksessa on täälläkin usein parantamisen varaa ja päälle ehdotetaan suomalaiskansalliseen tapaan pykälää liian suuria kokoja. Urheiluvaatteet ovat kuitenkin erikseen ja aikuinen mies ei yleensä tarvitse kasvunvaraa vaatteisiinsa.

Pienemmät myymälät

Pieni vaateliike on kauppiaasta riippuen joko erinomainen tai ei niin hyvä ostopaikka. Toisaalla olen saanut erinomaista palvelua, oppinut paljon uutta vaatteista, mutta minulle on myös ehdotettu kahta kokoa liian suurta marjapuuronpunaista pikkutakkia etsimäni tummansinisen sijaan.

Henkilökunnan osaamisen lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää tuotemerkkeihin – jos merkit ovat mainoksista tuttuja menee suuri osa hinnasta markkinointiin. Vaatteiden alkuperästä kannattaa aina kysyä lisätietoja – asiansa osaava tietää mitä myy ja mistä hinta muodostuu.

Jos liike myy omalla nimellään valmistettuja tuotteita, tulee tavara todennäköisesti suoraan valmistajalta. Hinta-laatusuhde on tällöin todennäköisesti hyvässä kunnossa. Väliportaiden minimointi auttaa parantamaan materiaaliin ja työhön jyvittyvän rahan osuutta.

Verkkokaupat

Verkossa toimii useita vaatekauppoja, joilla ei ole lainkaan fyysisiä myymälöitä ja joilla on omaa tuotantoa. Nämä liikkeet kykenevät myymään hyvistä materiaaleista hyvin tehtyjä vaatteita kohtuulliseen hintaan. Haittapuolena on usein sovittamisen hankaluus ja vaadittu tietämys oikeasta koosta sekä istuvuudesta tilattuja vaatteita arvioitaessa ja tulevia tilauksia muokattaessa.

Verkosta tilaaminen on tietysti nykypäivää, ja suurimmalla osalla liikkeistä on myös verkkokauppa. Olen havainnut hyväksi käytännöksi vierailla ensin paikan päällä liikkeessä ja varmistua siten oikeasta koosta ja istuvuudesta. Jatkotilaukset olen tehnyt helposti netin kautta. Paikan päällä on myös kätevintä varmistua materiaalien laadusta, jolloin välttyy pettymykseltä kun netissä hyvältä näyttänyt vaate osoittautuukin sekundaksi.

Vaateteollisuus on jatkuvasti otsikoissa tuotannon eettisten ongelmien vuoksi. Kannattaa huomioida, että halpaketjut ja kalliit tuotemerkit käyttävät yleensä aivan samoja tehtaita, joten pelkkä korkea hinta ei tee tuotteesta automaattisesti parempaa.

Eettiseltä kannalta Euroopassa ja sen lähialueilla valmistetut vaatteet ovat turvallisin ostos.

Omat suosikkiostopaikkani

Mielestäni halpaketjujen paras tarjonta on tällä hetkellä Dressmannissa, jonka leikkaukset ja materiaalit ovat parantuneet merkittävästi viime vuosina. Aiempi suosikkini H&M keskittyy nykyisin entistä enemmän keinokuituihin. Lisäksi viime kesänä myydyt puuvillaiset pikeepaidat osoittautuivat huonolaatuisiksi jo ensimmäisessä pesussa. Esimerkiksi tällä hetkellä Dressmannin kevämallistossa olevat neuleet tarjoavat erinomaisen hinta-laatusuhteen. Harmillisesti värivalikoima vain on rajoittunut klassisia värejä arvostaville.

Tavarataloista Helsingin Stockmann on pienistä moitteistani huolimatta hyvä ostopaikka etenkin alennusmyyntien aikaan, koska saman katon alta löytää hyvin laajan valikoiman. Esimerkiksi tietyn takin kanssa sopivia housuja etsiessä laaja valikoima antaa paremmat vertailumahdollisuudet.

Alennusmyynneissä merkkituotteiden hinta-laatusuhde on yleensä kohdallaan.

Mittapaitojen puolella olen suosinut Herrainpukimoa, jonka täydellisesti istuvat paidat alle satasen hintaan ovat hinta-laatusuhteeltaan yksinkertaisesti lyömättömiä. En näe mitään syytä maksaa esimerkiksi Bossin paidasta yli sataa euroa ja ompelimon muutostyöt päälle. Kun mitat on kerran otettu, onnistuvat lisätilaukset myös kätevästi netistä. Myös pukimon taskuliinat ja solmiot olen havainnut hyviksi.

Halpispaitoja etsivä löytää kohtuullisen hyvin istuvat kauluspaidat Charles Tyrwhittiltä. Jatkuva kampanja tarjoaa neljä paitaa sadalla punnalla. Tilatessa voi valita sekä kauluksen koon että hihan pituuden, jolloin paitoja ei välttämättä tarvitse käyttää ompelimossa ennen käyttöä. Paidat ovat erittäin väljiä, joten normaalivartaloisen on syytä valita suosiolla extra slim fit -leikkaus. Classic fit on oikeasti teltta.

Tyrwhittin kengät sen sijaan eivät ole hintansa arvoisia edes edullisia kenkiä etsivälle materiaalien kehnouden vuoksi. Kenkiä ei käytännössä edes pysty kiillottamaan johtuen nahan pinnoituksesta. Pienellä budjetilla liikkuvalle suosittelen mieluummin käytettyjä laatukenkiä.

Viiden vuoden ikäiset Loding Nevisat mustana.
Viiden vuoden ikäiset Loding Nevisat mustana.

Kengissä olen suosinut viime vuodet Lodingin tuotteita. Loding valmistaa kenkänsä Portugalissa ja käytetty nahka sekä työn laatu ovat hintapisteeseen nähden erinomaista. Kaikki parit on hinnoiteltu samanhintaisiksi (160 €) joten valinnan voi tehdä puhtaasti esteettisistä näkökulmista. Londingilla on runsaasti liikkeitä etenkin kotimaassaan Ranskassa, joten kannattaa lisätä liikkeessä pistäytyminen matkaohjelmaan. Uutuutena Lodingilla on erittäin makeat tuplamunkit.

Lodingin Taylor-solkikengät.
Lodingin Taylor-solkikengät.

Kalliimpien kenkien hankintaa en ole nähyt järkeväksi. Lodingit eivät häviä materiaaleiltaan pykälää kalliimmille, esim. Church’sin kengille. Lodingin kengät sopivat myös lestiltään minulle erinomaisesti, joten en näe järkevänä panostaa enempää kenkäpariin ellen oikeasti hanki mittatilausparia.

Kuten kuvista näkyy olen suosinut Bexleyn seetripuisia lepolestejä (14,75 €/kpl, kun tilaa neljä paria kerralla). Herrainpukimon lestit ovat vähintään yhtä hyviä ja hinnaltaan edullisempia 1-2 parin tilauksissa.

Talven beater-käyttöön olen hankkinut muutaman edullisen saapasparin (n. 80 €) Herring Shoesilta. Nämä kengät ovat osoittautuneet materiaaleiltaan vähintäänkin kohtuullisiksi ja yllättävän kestäviksi kovassakin käytössä. Ero halpisketjujen kenkiin on niin selvä ettei niitä kannata edes harkita.

Kaksi viimeisintä uutena hankkimaani pukua ovat olleet Tiger of Swedenin mallistosta. Alle viidensadan hintaluokassa ToS on kohtuullinen ostos, itse tykästyin pukujen kuosiin ja totuttua slimmimpään leikkaukseen.

Noin 500 euroa on järkevä budjetti silloin tällöin tarvittavalle puvulle. Tässä hintapisteessa saat luonnonmateriaaleja ja hyvännäköisen leikkauksen mitapukua selvästi huokeampaan hintaan. Tiger of Swedenin puvussa yhdistyvät järkevä laatu ja slimmi leikkaus. Harmaa puku on mainio pohja erilaisille yhdistelmille.
Noin 500 euroa on järkevä budjetti silloin tällöin tarvittavalle puvulle. Tässä hintapisteessa saat luonnonmateriaaleja ja hyvännäköisen leikkauksen mitapukua selvästi huokeampaan hintaan. Tiger of Swedenin puvussa yhdistyvät järkevä laatu ja slimmi leikkaus. Harmaa puku on mainio pohja erilaisille yhdistelmille.

Tuoreimmat takki- ja pukuostokset olen tehnyt lähinnä Keikari.comin Laatutorilta (huom. myyntipalsta näkyy ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille). Paras löytöni on ollut 1930-luvulta peräisin oleva kotimainen smokki. Muilla kotimaisilla myyntipalstoilla tarjonta on rajallinen, mutta eBayn kansainvälinen tarjonta on luonnollisesti kaikenkattavaa. eBayn hinta-laatusuhde on ollut voittamaton, vaikka jokunen sovittamatta tehty kauppa onkin mennyt pieleen ja vaatteet ovat päätyneet uudelleen kiertoon.

Pyytämältä myyjältä mitat ja vertaamalla niitä hyvin istuvaan vaatteeseen vähennät hutiostoksen riskiä.

Lue lisää