Matkailuvaunun huolto: ulkopintojen pesu ja syväpuhdistus

Kaupallinen yhteistyö: Autokem

Matkailuvaunujen, tai kansanomaisemmin asuntovaunujen, käyttö ajoittuu pääsääntöisesti kesään, ja valtaosa ajetaan talveksi talliin tai peruutellaan pihan perälle odottamaan seuraavaa kesää. Sitä ennen on hyvä tehdä pinnoille kunnon pesu, yleispuhdistus ja suojaus eli vahaus, jotta kesän aikana kertynyt lika ei pääse pinttymään talven aikana yhä lujemmin pintaan. Oikeilla aineilla, välineillä ja tavoilla, puhdistaminen on helpompaa ja vaunua vähemmän kuluttavaa.

Matkailuvaunun pesu

Koska matkailuvaunun kori on pääsääntöisesti tehty lujitemuovista ja pintaa on usein vielä koristeltu erilaisilla teippauksilla, kovien liuottimien käyttö ei ole järkevää. Painepesurin käyttöä ei myöskään suositella, koska kovalla paineella tuleva vesi saattaa tunkeutua vaunun rakenteisiin listojen, kattoluukkujen ja ikkunoiden saumakohdista. Myös tuuletusaukot ja ritilä, sekät seinä- ja kattorakenteiden liitoskohdat ovat aina arkoja kovalle vesipainelle. Mikäli kuitenkin käytät painepesuria, varo edellä mainittuja kohtia, äläkä suihkuta liian läheltä.

Pesu kannattaa aloittaa kunnon esipesuvaahdotuksella ja sen jälkeen välihuuhtelulla, jotta hiekka ja muu irtolika saadaan pois pinnasta. Sen jälkeen varsinainen pesu esimerkiksi vaahdottamalla jälleen ja kevyt harjaus pehmeällä harjalla – älä kuitenkaan harjaa pleksi-ikkunoita, sillä ne naarmuuntuvat helposti. Ikkunat kannattaa pestä kevyesti sienellä tai pehmeällä liinalla. Tee lopuksi kunnon huuhtelu. Suihkuta vettä ikkunoiden ja tuuletusaukkojen kohdalla yläviistosta alaspäin, jotta vesi ei pääse ritilöistä sisään. Kuivaa vaunu mikrokuituliinalla tai kuivauspyyhkeellä.

Matkailuvaunu ennen pesua


Pesun kohteena ollut reilun kokoinen Dethleffs Camper matkailuvaunu, joka oli ollut aktiivisessa käytössä kesän ajan ja reissaaminen myös näkyy pinnoilla. Suurikokoisen vaunun pesuun ja puunaamiseen on syytä varata reilusti aikaa, ja työt kannattaa jakaa vaikka useammalle päivälle.

Matkailuvaunun pesu

Matkailuvaunun pesu

Maantielian jättämät tummat valumajäljet pinnoilla on tuttu näky karavaanarille. Pinttynyt lika näkyy erityisesti valkoisilla pinnoilla, luukkujen ja saumojen tuntumassa. Saumoihin ja taitekohtiin jäävä lika ei usein lähde pelkällä pesulla vaan se vaatii vielä erilaisia puhdistuaineita ja käsin hankausta.

Matkailuvaunun pesu

Matkailuvaunun pesu

Pesu

Pesu aloitetaan vaahdottamalla vaunu kauttaaltaan esipesuaineella  (Autoglym Polar Blast -lumivaahto). Vaahdon annetaan vaikuttaa hetken, jonka jälkeen tehdään välihuuhtelu, missä hiekka ja muu irtolika lähtee pinnasta, eikä jää naarmuttamaan sitä varsinainsen pesun ja harjauksen ajaksi.

Matkailuvaunun pesu Matkailuvaunun pesu

Huuhtelun jälkeen uusi vaahdotus ja kevyt harjaus. Harjaamiseen tulee käyttää pehmeää pesuharjaa. Myös sienen käyttö on mahdollista, mutta harja tarjoaa paremman ulottuvuuden ja nopeuttaa hommaa erityisesti suuren vaunun kyseessä ollessa.

Matkailuvaunun pesu

Harjatessa kannattaa huomioida erityisesti likaa keräävät kohdat, kuten esimerkiksi saumat, luukut ja muut pinnassa olevat ulokkeet. Vältä kuitenkin pleksistä tehtyjen ikkunoiden hankaamista. Pese ikkunat erikseen kevyesti pyyhkien joko sienellä tai pehmeällä liinalla, käyttäen ikkunoihin tarkoitettua pesuainetta.

Huuhtelu

Huuhtele aina yläviistosta alaspäin erityisesti ikkunoinen kohdalla, jotta vesi ei pääse menemään tiivisteen väliin tai siitä edelleen vaunun sisäpuolelle. Painepesurin käyttöä ei suositella. Huuhtele hyvin runsaalla vedellä, jotta saumoihin ja muihin taitteisiin ei jää pesuainetta.

Matkailuvaunun pesu

Matkailuvaunun pinnan syväpuhdistus

Pinttynyt lika ei lähde pelkällä pesulla, vaan pinta on hyvä käydä kauttaaltaan läpi syväpuhdistavalla aineella. Tähän sopii esimerkiksi puhdistava ja kiillottava Autoglym Rapid Renovator, sekä hyvin myös gelcoat-pinnoille soveltuva Autoglym Paint Renovator.

Levitä ainetta kevyesti sienellä ja hankaa pyörivin liikkein. Lopuksi kiillota pinta puhtaalla ja kuivalla mikrokuituliinalla. Koneellista käsittelyä ei voi suositella vaunun ohuen pinnan vuoksi, sillä liika hankaus voi jopa vaurioittaa sitä.

Pinnan lopullinen kiilto ja suojaus saadaan aikaiseksi esimerkiksi Autoglym Super Resin Polish -suojalla ja Ultra High Definition Wax -vahalla, joita myös käytimme Camperin viimeistelyyn. Hyvä viimeistely suojaa pintaa, säilyttää kiillon, ja seuraava pesu on jo huomattavasti helpompaa.

Matkailuvaunun pesu ja vahaus

Muovi- ja kumilistojen puhdistus

Matkailuvaunun pinttyneiden muovi- ja kumilistojen syväpuhdistukseen sopii hienosti Autoglym Tar Remover, ja puhdistuksen jälkeen suojaukseen Autoglym Bumper & Trim Gel. Hankaamiseen voi käyttää mikrokuituliinaa ja suojan levittämiseen esimerkiksi pienikokoista sientä.

Matkailuvaunun pesu ja vahaus Matkailuvaunun pesu ja vahaus

Matkailuvaunu pestynä, puunattuna ja kiiltävänä

Pesty ja kiiltävä matkailuvaunu Pesty ja kiiltävä matkailuvaunu Pesty ja kiiltävä matkailuvaunu Pesty ja kiiltävä matkailuvaunu Pesty ja kiiltävä matkailuvaunu

Jukka Mykkänen
Jukka Mykkänen on Tyyliniekan toimituspäällikkö, joka kirjoittaa mielellään kiinnostuksen kohteistaan, kuten autoista ja kelloista. Vapaa-aika kuluu perheen parissa, autonäyttelyissä, venettä kunnostaessa tai luonnossa liikkuessa. Itsekehittämisen kohteena tällä hetkellä on videokuvaus- ja editointi, sekä espanjan kielen opiskelu. Hola!

Videot

Uusimmat

Retrotyyliä uuteen Porscheen – tässä 911 Targassa on jopa vakosamettiset penkit

Porsche on esitellyt viime vuosina monia erikoismalleja, joiden inspiraatio on haettu menneiltä vuosikymmeniltä. Nyt tähän joukkoon liittyy upouuden 911...

Automaailman ikonin ensimmäinen EV malli markkinoille aikaisintaan 2025

Ferrarin tehdessä julkistuksia automaailmassa katseet ovat siirtyneet melko nopeasti merkin edesottamusten suuntaan. Nyt Ferrari, tuo automaailman yksi ikonisimmista merkeistä...

Yllytyshullut sähköautoilijat Lapissa

”Sähköautolla ei pääse Lappiin” on lause, joka saa sähköautoilijan miettimään että joko taas. Todellisuudessa harva ajaa Lappiin edes joka...

Tässä naamassa riittää sulattelemista – uuden BMW 4-sarjan ensimmäiset kuvat vuosivat julkisuuteen

BMW:n klassinen munuaismaski on muuttunut viime vuosina yhä suuremmaksi erityisesti isojen mallien, kuten 7-sarjan ja X7:n keulalla. Ne eivät...

Citroën aikoo haastaa jälleen Audin ja BMW:n – uusi iso kissa on tulossa ensi vuonna

Citroënilla on upea historia taikamaton lailla leijuvien isojen mallien suhteen. Niiden sarja alkoi vuonna 1955 esitellystä DS:stä ja päättyi...

Suosittelemme

Tänään ranteessa: Bell & Ross BR 03-92 Diver Black Matte

Ranskalainen Bell & Ross on osoittanut viime vuosien aikana kuuluvansa markkinoiden kiinnostavimpiin kellonvalmistajiin, joka...

Esittelyssä maailmanmatkaajan kello: Citizen Satellite Wave GPS Eco-Drive

Kellovalmistaja Citizenin historia alkoi jo vuonna 1918, kun Shokosha Watch Research Institute -kellotehdas perustettiin...