Legendaarinen merkki kutistuu kuin pyy maailmanlopun edellä – Lanciaa saa enää vain Italiassa

Lancia on yksi autohistorian suurista merkeistä. Vincenzo Lancian perustama firma esitteli aikanaan todella vallankumouksellisia menopelejä, joiden innovaatioihin kuului mm. ensimmäinen viisipykäläinen vaihteisto tuotantoautossa, ensimmäiset V4- ja V6-koneet sekä erillisjousituksen parissa tehty pioneerityö. Niiden kehittäminen ja pitkälti käsityövaltaiset valmistusmenetelmät tulivat kuitenkin niin kalliiksi, että Lancia joutui Fiatin nielaisemaksi 1960-luvun lopulla.

Sen jälkeenkin merkiltä nähtiin mm. Stratoksen, 037:n ja Delta Integralen kaltaisia ikonisia autoja. Ne niittivät mainetta ja kunniaa maailman rallipoluilla, mikä teki hyvää myös Lancian siviiliautojen myynnille. Jossakin vaiheessa Fiat päätti jättää kuitenkin sporttisuuden Alfa Romeon heiniksi, ja Lanciasta tehtiin italialaista luksusta tarjoava merkki. Ylellisyyttä painottavat autot eivät kuitenkaan käyneet kaupaksi kovinkaan hyvin, ja lopullinen kuolinisku legendaarisen brändin maineelle saatiin Lancian logoilla varustetuista Chryslereista.

Viime aikoina Lancia on myynyt enää Fiat 500:n pohjalta tehtyä Ypsilonia. Monia yksilöintimahdollisuuksia tarjoava kaupunkiauto on myynyt melko hyvin kotimarkkinoillaan, mutta muualla Euroopassa se on jäänyt melkoiseksi seinäruusuksi. Fiat Chrysler Automobiles on kertonut jo aiemmin tekevänsä Lanciasta Italia-keskeisen brändin, ja viime viikonloppuna merkin nettisivuilla alkoi tapahtua.

Lukuisten Euroopan maiden viralliset Lancia-sivut ajettiin nimittäin alas, ja niillä mainostetaan enää merkin jälkimarkkinointitoimintoja sekä FCA-konsernin muita merkkejä. Italian sivu on sen sijaan yhä toiminnassa, ja siellä kerrotaan toukokuun loppuun asti kestävästä tarjouskampanjasta. Voi siis hyvin olla, että merkin loppu on lähellä sen kotimarkkinoillakin.

Fiat Chrysler ei ole suostunut antamaan asiasta vielä virallisia kommentteja, mutta kaikki merkit viittaavat siihen, että nykyinen Ypsilon jää Lancian viimeiseksi malliksi. Seuraajan kehittäminen olisi niin kallista, että se ei enää kannattaisi viime vuosien myyntilukujen valossa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Romukuntoisten Teslojen virta Pohjois-Amerikasta Ukrainaan voi olla vaarassa loppua

Yhdysvalloista ja Kanadasta päätyy vakuutusyhtiöiden kautta vaurioituneita sähköautoja Ukrainaan, jossa mekaanikot korjaavat ja myyvät niitä korkeista polttoainekustannuksista kärsiville.

Tyyliniekan uusimmat