Laseista ja oluesta

Kaupallinen yhteistyö: Decanter

0
Oluet kaadettuna Spieglaun laseihin. Stout, Helles, Vehnä kahteen tapaan, IPA ja vielä Pils kahteen tapaan.

Viimekertainen lasiartikkeli jätti Spieglaun varjoonsa, mutta keskustelua heräsi artikkelissa mainituista olutlaseista, joten päätin ottaa asioikseni kirjoittaa myös hieman niistä. Sisältö tietenkin ratkaisee, ja tällä kertaa päätimme suosia kotimaisia Laitilan tuotteita.

lasit-pituusjärjestys
Spieglaun lasit pituusjärjestyksessä: Vehnä, Pilsner, IPA, Stout, Lager, Amerikanvehnä ja tulppaani.

Spieglaun olutlasit ovat koneellisesti puhallettuja, hyvin ohutta ja teknisesti kestävää ja laadukasta kristallilasia. Tavallisiin (ravintolasta “vahingossa” kotiin päätyneisiin) tuoppeihin verrattuna lasit tuntuvat alkuun hepposilta ja pelottaa että pienikin puristus saa tuopin pirstaleiksi. En lähtenyt kokeilemaan kestoa, mutta hetken laseja pyöriteltyäni totesin ettei ne ainakaan käteen ole hajoamassa.

Itseasiassa, lasin ohuudella on syynsä, sillä ohuempi lasi pitää oluen paremmin kylmänä ja täten tuoreena. Spieglau kertoo, että heidän nyt jo yli 500 vuoden kokemus lasinpuhalluksesta ja muotoilusta on mahdollistanut nämä olutlasit ja tuopit, joiden muoto tuo juuri jokaisen oluttyypin halutut tuoksu-, maku- ja väriominaisuudet esiin.

tölkit
Kotimaisia Laitilan oluita. Kukot Helles, IPA, Vehnä, Pils, sekä Imperiaali Stout.

Kun laseja lähdetään testaamaan, on tietenkin tärkeää, että tuote jolla testi suoritetaan on laadukas ja hyvä. Koska tällä kertaa vain yksi olut ei olisi tullut kuuloonkaan, päädyimme kotimaisen Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan oluisiin, jotka ovat muuten oikeasti hyviä.

Sopivasti hetki sitten julkaistu Kukko Helles, sekä Kukot IPA, Vehnä ja Pils sekä Laitilan Imperiaali Stout sopivat parhaiten Spieglaun lasivalikoimaan. Kukko Pils on muuten vihreässä tölkissä olevan Kukko Lagerin tapaan gluteeniton, joten myös keliaakikot voivat nauttia siitä!

Oluet kaadettuna Spieglaun laseihin. Stout, Helles, Vehnä kahteen tapaan, IPA ja vielä Pils kahteen tapaan.
Oluet kaadettuna Spieglaun laseihin. Stout, Helles, Vehnä kahteen tapaan, IPA ja vielä Pils kahteen tapaan.

Ei muuta kuin kaatelemaan, ja tässä näyttävä lopputulos oluiden värikirjosta. Yönmusta stout maitokahvin värisellä vaahdollaan, kultaisena kimaltelevat lagerit, samea suodattamaton vehnäolut, jonka sävyt korostuvat erilailla laseissa, sekä punainen ja helmeilevä IPA tarjoavat silmänruokaa kerrassaan.

Mutta oluthan kuuluu nauttia kaikilla aisteilla, ei pelkästään katselemalla. Ja juuri tässä kohtaa nousee odotukseni Spieglauta kohtaan hyvin korkealle, sillä lasien tuntuma kädessä, aromien esiintulo, kaatokulma, maku, ja vielä lasin reunan tuntuma huulta vasten ovat kaikki osana kokonaisvaltaista oluenjuontia.

Kukko & Spieglau: Helles

Helles

Bavarialaistyyppinen vaalea lager, joka tunnetaan myös nimellä Helles (kirkas, saksaksi), on Kukkoperheen tuorein uutuus. Pint-kokoisena myytävä syvänsininen tölkki kätkee sisälleen pehmeän ja heleän lagerin, joka on omiaan täyttämään Spieglau Helles/Lager lasin.

Lasi on aika perinteisen lagertuopin oloinen ja syystäkin. Hieman ylöspäin levenevä lasi auttaa tasapainoittamaan nenään tuntuvaa humalan aromia ja takaa pehmeän olutnautinnon. Lasi tosiaan vetää koko pintin kerrallaan ja tilaa jää vielä reilulle sentille kaunista valkokultaista vaahtoa.

Kukko & Spieglau: IPA

IPA

Yhteistyössä Dogfish Head ja Sierra Nevada craft beer panimoiden panimomestareiden Sam Calagionen ja Ken Grossmanin kanssa kehitetty Spieglau India Pale Ale lasi on hauskasti muotoiltu ja yllättävän suuri vetoisuudeltaan, kiitos onton jalan. Lasi kävi läpi yli sata variaatiota ja loppujen lopuksi testissä valittiin suljetulla äänestyksellä lasi #6 finaaliin päässeen kahdeksan prototyypin joukosta.

Lasi tuo hyvin esiin IPAlle ominaiset vahvat humalat ja etenkin tässä tapauksessa Laitilan IPAn aivan herkullisen punertavan värin. Lasi on käteen mukava ja 82mm suuaukko tarjoaa tarpeeksi tilaa myös nenälle, joka vahvistaa aromien ja makujen sointuvaa tanssia. Mikäli pidätte India Pale Aleista, kuten minä, kannattaa ehdottomasti miettiä mistä niitä juo, ei nimittäin ole aivan hatusta temmattua että tällainen lasi lisäisi nautintoa.

Spieglau Wheat ja American Wheat – ja Kukko Vehnä

vehnä

Kaksi hyvin erilaista lasia ja yksi erinomaisen banaaninen, suodattamaton vehnäolut. Perinteinen pitkä lasi Spieglau Wheat Beer on suuri, 700ml tilavuudella varustettu ja melkein 24cm korkea. Lasi on varta vasten tehty mahduttamaan sisäänsä sekä nesteen että vehnäoluille tyypillisen kuohkean vaahdon. Lasin muoto on omiaan tuomaan oluen makeuden ja hedelmäiset aromit esiin.

Aivan perinteistä erinäköinen vehnäolutlasi on Spieglau American Wheat Beer. Lasi on suunniteltu yhteistyössä Bell’s Breweryn kanssa, joka tunnetaan Amerikan johtavana vehnäoluttuottajana. Sarjamme suurin lasi on suunniteltu korostamaan hentoja kukkaisia aromeja ja hedelmäisiä tuoksuja, joita löytyy amerikkalaisten vehnäoluiden lisäksi myös runsaasti belgialaisista witbiereistä – ja se todella korostaa Laitilan vehnäoluen aromaattisia piirteitä, hyvällä tavalla.

Kukko Pils kahteen tapaan – Spieglau Pilsner & Tulip

pils-vaaka

Monelle suomalaiselle kaupasta tuttu Kukko Pils, sopivan vahvasti humaloitu tsekkiläistyyppinen vaalea lager, päätyi tällä kertaa olemaan testimme toinen kahden lasin ansaitseva olut.

Pitkä ja hoikka Spieglau Pilsner lasi on setin pienin, tilavuudeltaan 425ml ja suuaukoltaan 64mm. Lasin hoikkuus auttaa tuomaan humala-aromit nenään ja tuo esiin oluen heleän kultaisuuden. Lasi sopii kokonsa puolesta hyvin myös pienempään käteen ja tyylikkyytensä takia se ei jää paitsioon edes hienojen viinilasien keskellä.

Spieglaun monikäyttöinen Beer Tulip korostaa hennoimmatkin humalan aromit mutta olisi myös omiaan muiden oluttyyppien kanssa. Hieman ulospäin kaareutuva suuaukko tuo esiin huomattavan intensiiviset maut jopa kevyemmissä oluissa. Lasi soveltuu tuotekuvauksen mukaan myös vahvasti maltaisille oluille kuten stouteille, mutta tällä kertaa yksi lasillinen Imperiaalia saa riittää.

Imperiaali Stout ja Spieglau Stout lasi

Stout

Vahvin viimeisenä, kuten tapana on. Laitilan Imperiaali Stout on aikamoinen voimapakkaus. 9.2% alkoholia sisältävä sokallisella korkilla varustettu pullo ei petä tumman oluen ystävää. Tumman suklaan ja kahvin aromit nousevat jo kaadettaessa esiin, täydellinen ruskea ja kermainen vaahto oluen päällä ja itse oluen täysin musta ja valoa läpäisemätön olemus ovat kaikki juuri niin kuin pitää.

Hieman kookas, 600ml vetoisuudeltaan oleva Spieglau Stout lasi on toteutettu IPA-lasin suosion johdosta kahden johtavan amerikkalaisen stout-oluiden valmistajan, Left Hand Brewingin ja Rogue Alesin kanssa. Lasin ei ole tarkoitettu tulla täyteen piripintaan, joten maltillisen kokoinen 33cl pullo vahvaa stoutia sopii mainiosti. Lasi korostaa paahdetun maltaan, kahvin ja suklaan aromeja ja on samalla erinomainen käteen ja huulille nostettaessa.

Maistuuko maltainen? Entä katkera? – Makumittari auttaa löytämään sopivan oluen!

makumittarit
Laitilan Kukko Makumittari Helles ja Vehnäoluiden kyljessä.

Uusiin Kukko-tölkkeihin on kevään aikana ilmestynyt erinomainen piirre, makumittari. Mittari näyttää asteikolla oluen kuutta perusominaisuutta: maltaisuutta, humalan aromia, täyteläisyyttä, hedelmäisyyttä, makeutta ja katkeruutta. Asteikko ei ole absoluuttinen eikä siihen ole merkitty arvoja, vaan erimittaiset palkit kertovat suhteellisesta oluen ominaisuudesta ja ne ovat helposti verrattavissa keskenään.

Mittari ei tietenkään kerro aivan kaikkea, esimerkiksi voimakkaasti humaloitu Vehnäolut maistuu aivan erilaiselta kuin yhtä voimakkaasti humaloitu IPA, mutta mahdollisuus suoraan arvioida perusominaisuuksia oluista kaupan hyllyllä on kyllä varmasti tervetullutta.

Mistä ostaa?

Tyyliniekan lukijat voivat ostaa artikkelissa mainittuja Spieglaun laseja rajoitetun ajan -10 % alennuksella, Decanterin verkkokaupasta. Käytä alennuskoodia tyyliniekka.

Speigelau American wheatbeer/Witbier 4 kpl
www.decanter.fi/americanwheat

Spiegelau Stout 4kpl
www.decanter.fi/stout4

Spiegelau Lager 4kpl
www.decanter.fi/lager4

Spiegelau IPA 4kpl
www.decanter.fi/IPA4kpl

Spiegelau Tulip 4kpl
www.decanter.fi/tulip4kpl

Spiegelau Vehnäolut 2kpl
www.decanter.fi/vo2kpl

Spiegelau Pilsner 2kpl
www.decanter.fi/pilsner2

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän