Kotimaisella biopolttoaineella jopa 80% pienemmät päästöt

Suomi tavoittelee liikenteen päästöjen puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Kunnianhimoiseen tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan useita eri keinoja, ja yksi niistä on biopolttoaineiden käyttö.

Vuonna 2012 perustettu StepOne Tech Oy valmistaa eFlexFuel-etanolikonversiolaitteita, tavoitteenaan liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentäminen. Yritys kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan yli 300 prosenttia, ja onnistui keräämään tämän vuoden keväällä 2,7 miljoonan euron kasvurahoituksen. Suurin osa kotimaisen yrityksen liikevaihdosta tulee tällä hetkellä Ranskasta, jossa uusiutuvan etanolin käyttöön siirtymistä tuetaan monin eri tavoin. Yritys tähtää voimakkaaseen kasvuun, ja tavoittelee myös Yhdysvaltain markkinoita.

eFlexFuel-etanolikonversiolaite

Yksinkertaisesti, eFlexFuel-etanolikonversiolaite muuntaa bensiinikäyttöisen auton moottorin toimimaan biojätteestä tai sahateollisuuden sivutuotteista valmistettavalla E85-bioetanolilla.

Bensiinikäyttöisen moottorin yhteyteen asennettavan eFlexFuel-laitteen toiminta perustuu auton moottorinohjaukselta tulevan polttoaineen ruiskutussignaalin muunteluun. Laite tunnistaa etanolianturin avulla polttoaineen etanolipitoisuuden, ja ohjaa automaattisesti polttoaineen ruiskusuuttimien toimintaa.

eFlexFuel
eFlexFuel -laite, etanolianturi ja johtosarja

Soveltuvuus ja hinta

eFlexFuel soveltuu 1-8-sylinterisiin bensiini- ja hybridiautoihin, sekä nelitahtisiin moottoripyoriin, joissa on sähköisesti ohjattu monipisteruiskutus. Järjestelmä ei sovellu dieselmoottoreihin tai suoraruiskutuksella toimiviin bensiinimoottoreihin. Automaattinen järjestelmä ei vaadi mitään käyttäjän toimia, ja autoon voidaan tankata yhtä aikaa bensiiniä ja bioetanolia.

Järjestelmä ei sovellu dieselmoottoreihin ja bensiinin suoraruiskutukselle yhteensopiva teknologia on tulossa markkinoille 2021 aikana.

Suosittelemme

Laitteen hinta on edullisimmillaan 429 €, ja sen hankintaan voi vielä hakea 200 € valtiontukea. Hinnakkaammat mallit tarjoavat lisäominaisuuksia, kuten esimerkiksi mahdollisuuden tehojen säätämiseen.

Teho, polttoaineen kulutus, päästöt ja säästöt

Suomessa myytävä etanoli on huipputehokas polttoaine, joka on aina yli 104-oktaanista,  eli enemmän kuin yli 1,5 euroa maksavassa 98E5-bensiinissä. eFlexFuel-laitteen avulla autosta saakin etanolia tankatessa lisää tehoa. Varsinkin keskialueelle vääntöä tulee mukavasti lisää. Erityisesti ahdetut moottorit pitävät etanolin korkeammasta oktaaniluvusta ja runsaasta hapen määrästä.

Etanolilla on tavallista bensiiniä pienempi energiatiheys, ja siksi sitä joudutaan ruiskuttamaan moottorin palotilaan bensiiniä enemmän. Etanolia tarvitaan noin 28% bensiiniä enemmän, jolloin polttoaineen kulutus on etanolin osalta hieman bensiiniä suurempi. Lisäystä muunnellaan automaattisesti tankissa olevan etanolipitoisuuden mukaan.

E85 maksaa noin kolmanneksen 95-oktaanista bensiiniä vähemmän. Juttua kirjoitettaessa E85-bioetanoli maksoi Tampereen Lielahden ST1-asemalla 1,079 €/l ja 95E-bensiini 1,464 €/l.

eFlexFuel säilyttää moottorin alkuperäisen Lambda-anturin ja siihen liittyvän säädön ennallaan, jolla voidaan varmistaa, että päästöt pysyvät alhaisina ja moottori toimii valmistajan alkuperäisten säätöarvojen mukaan.

Pelkällä E85-polttoaineella ajettaessa voidaan saavuttaa jopa 80% pienemmät päästöt, mikä perustuu etanolipolttoaineen pienempään valmistuksen aikaiseen hiilijalanjälkeen.

Kotimaassa myytävän E85-polttoaineen (RE85) biokomponentit on valmistettu Suomessa täysin biojätteestä tai sahateollisuuden sivutuotteista. Myös valmistusprosessi ja logistiikkaketju tuottaa merkittävästi bensiiniä vähemmän päästöjä.

Katsastuksessa pakoputken päästä mitattuihin päästöihin E85-polttoaine ei juurikaan vaikuta. Laitteen valmistaja on omissa mittauksissaan kuitenkin huomannut, että etanolia käyttämällä päästään parin vuoden käytön jälkeen myös pienempiin “pakoputkipäästöihin”, sillä auton moottori pysyy etanolin ansiosta puhtaampana. Etanolipolttoaineet vähentävät Ilmatieteen laitoksen julkaisun mukaan myös hiukkaspäästöjä.

eFlexFuelin nettisivuilla on säästölaskuri, jolla voi laskea, kuinka paljon bioetanolia käyttämällä voi säästää polttoaineen hinnassa ja fossiilisissa hiilidioksidipäästöissä.

Tarvitaanko muutoskatsastus?

Viranomaisten mukaan ennen 1.1.2007 rekisteröidyt ajoneuvot ovat muutoskatsastettavissa eFlexFuel E85-muutossarjalle. Ilman muutoskatsastusta, katsastusmies voi pyytää ottamaan laitteen irti auton määräaikaiskatsastuksen ajaksi, muuta sanktiota muutossarjan käytöstä ei voi saada.

– Regulaatio on Suomessakin lähiviikkoina muuttumassa sallimaan muutoskatsastuksen myös nykyistä uudempiin autoihin. Alkuvuodesta 2021 tuleva helpotus sallii ne ennen 1.9.2009 rekisteröityihin autoihin, kertoo Serko Nieminen, StepOne Tech Oy.

Entä haittapuolet, onko niitä?

Pelkällä etanolilla tankatun auton kylmäkäynnistys on hieman tavallista huonompi. Tämä ei valmistajan mukaan kuitenkaan tarkoita sitä, että matka jäisi joskus lähtöruutuun, vaan kylmäkäynnistys on normaalia hitaampaa. Kovilla pakkasilla moottori voi käynnistyä vasta toisella tai kolmannella yrityksellä. Tämä johtuu etanolipolttoaineen ominaisuuksista ja siitä, että konvertoiduissa autoissa ei yleensä ole polttoaineen esilämmitystä.

eFlexFuel-laitteessa on ulkoinen lämpötila-anturi, mikä ohjaa toimintaa ulkolämpötilan mukaan, ja kotimainen RE85-polttoaine on optimoitu toimimaan Suomen sääolosuhteissa, mikä helpottanee käynnistämistä myös kylmällä kelillä. Laitteen toimivuutta on testattu yli -30°C pakkasissa. Käynnistystä voi myös helpottaa lisäämällä 5-10% bensiiniä etanolin sekaan.

eFlexFuel pähkinänkuoressa (video):

StepOne Tech Oy:n eFlexFuelilla varustetuilla yli 20 000 autolla on ajettu jo yli 500 miljoonaa kilometriä bioetanolilla. Samalla on havaittu, että autot kestävät etanolia erittäin hyvin kun polttoaine ruiskutetaan oikein eri seoksilla. ABC:n EkoE85:ttä ja St1:n RE85:ttä saa jo yli 150 asemalta valtakunnallisesti. Jakelu on laajentunut viime vuosina kun uusiutuvien polttoaineiden käyttöä pyritään lisäämään tieliikenteessä, kertoo Nieminen.

Sekä E85, että eFlexFuel ovat kotimaisia Avainlippu-tuotteita. Samalla tulee siis tukeneeksi ympäristön ja ilmaston lisäksi suomalaista työtä.

Lue lisää