Volkswagenin useimmille perinnemalleille löytyy nykyään täyssähköinen vastineensa merkin ID-valikoimasta. Passatin kokoista sähköfarmaria haikaileville on tarjolla ID.7 Tourer, jonka nelivetoisen GTX-huippuversion otimme koeajoon.
Tyyli
Ensimmäiset ID-Volkkarit saattoivat olla liiankin sähköautomaisen oloisia ainakin merkin konservatiivisimpien asiakkaiden makuun, mutta ID.7 näyttää varsinkin Tourer-farmarina paljon helpommin sulateltavalta. Auto on kuin vyötärölinjaltaan hieman korotettu Passat Variant, ja keulassa on taas selvää sukunäköä Golfiin. Takavalot toisiinsa yhdistävä ledipaneelikin löytyy useimmista uusista Volkkareista, joten ainakaan liian omalaatuiseen ulkonäköön ei ID.7 Tourerin hankinnan pitäisi kaatua.

Koeajoauton massaan sulautuvaa vaikutelmaa korostaa vielä metallimusta ulkoväri, joka häivyttää tehokkaasti GTX-mallin kiiltävän mustat koristeosat. Näyttävyyttä tuovat 20-tuumaisten vanteiden lisäksi nykylainsäädännön mahdollistamat valaistut VW-logot niin edessä kuin takanakin, joten ID.7:n tunnistaa merkkinsä edustajaksi myös pimeällä. Sähkötekniikka näkyy ulospäin korkeassa kylkilinjassa, koska akut sijaitsevat useimpien muiden sähköautojen tavoin lattian alla. Autoon sisään astuessa tästä on myös konkreettista hyötyä, koska ID.7:ään sovittautuessa ei tarvitse laskeutua niin matalalle kuin monessa perinteisessä henkilöautossa.

Mikään crossover tämä ei toki ole, mutta ajoasento on silti hivenen korkeampi kuin esimerkiksi Passatissa. Volkswagenin parhaiden perinteiden mukaisesti ajoasennon saa viilattua viimeisen päälle kohdalleen, ja lievästi sporttiset ErgoActive-etuistuimet tarjoavat sekä sivutukea että mukavuutta. Myös reisituki on säädettävissä, joten näissä penkeissä viihtyy pidemmänkin matkan. Takatilat ovat lähes limusiiniluokkaa, mitä korostaa vielä keskipaikan kohdalta puuttuva kardaanitunneli. Tavaratilan perusvetoisuuskin on 605 litraa, joten ID.7 Tourer sopii mainiosti Volkswagenin käytännöllisten farmarien sarjaan myös ilman Variant-nimeä.


Uutta aikaa edustavat puolestaan kojelautaan upotettu minikokoinen mittaristonäyttö, peräti 15-tuumainen keskinäyttö ja sen alle sovitetut liukukytkimet, jotka ovat nyt saaneet myös taustavalaistuksen. Niiden ja ratin hipaisukytkinten käyttö onnistuu pienen totuttautumisen jälkeen, mutta perinteisten nappuloiden vaivattomuuteen ne eivät silti yllä. Minimaalisen kokoisesta mittaristoruudusta ei sen sijaan ole haittaa ainakaan tässä autossa, koska tuulilasin heijastusnäyttö tarjoilee tärkeimmät tiedot suoraan kuskin näkökenttään.
Suosittelemme

Tietoviihdejärjestelmän reagointinopeus on kehittynyt huimasti VW:n uusimman MIB4-käyttöjärjestelmän myötä, ja systeemi oli myös täysin bugiton ainakin koeajopäivien aikana. Valikoiden logiikkaankin tottuu nopeasti, joten ainakaan softapuoli ei enää muodostu esteeksi sähkö-Volkkarin hankinnalle. Autossa viihtymistä edesauttaa myös GTX:n vakiovarusteluun kuuluva Harman Kardonin äänentoistojärjestelmä, ja materiaalivaikutelmaa on yritetty kohentaa alcantara-tyyppisellä verhoilulla sekä keinonahalla.

Kovamuoviakin kuitenkin löytyy erityisesti ohjaamon alaosista, ja esimerkiksi kojelaudan sekä oviverhoilujen punaisen koristenauhan sovituksessa olisi vielä vähän kohentamisen varaa. Säästölinjaa edustaa tässäkin sähköautossa esimerkiksi takaovien erillisten lasinnostimien puute, joten parhaiden polttomoottori-Volkswagenien laatuvaikutelmaan tämäkään ID-malli ei aivan yllä parantuneesta yrityksestä huolimatta

Tekniikka
Kyse on kuitenkin lähinnä pikkuseikoista, jotka poistuvat mielestä kun autolla on päässyt liikkeelle. Ajosuunta valitaan ohjauspylvään oikeanpuoleisen viiksen päästä kiertämällä, ja perinteistä automaattivaihteista autoa vastaavan D-asennon sijasta voi myös valita yhden polkimen ajoa muistuttavan B-moodin jolloin jarrupolkimeen tarvitsee koskea vasta hidastuksen loppuvaiheessa. ID.7 GTX kulkee todella vaivattomasti, ja meno on sanalla sanoen mukavaa.

Ohjauksen voimantarve on hieman suurempi kuin monessa nykysähköautossa, mutta vastapainoksi ID.7 on erittäin jämäkän tuntuinen ajaa. Jousituskin suodattaa kuopat kuin ihmisen mieli 20-tuumaisista pyöristä huolimatta erityisesti Comfort-moodissa, jollon mukautuva DCC-iskunvaimennus on pehmeimmillään. Lisää jämäkkyyttä tarjoillaan Sport- tai Individual-asetuksilla, ja viimeksi mainitussa ohjaamoon saa tuotua myös keinotekoista tehosteääntä. Melutaso on muuten mukavan vaimea myös moottoritienopeuksissa.

Volkswagenin muista sähkömalleista tutun MEB-perusrakenteen varaan tehty ID.7 GTX on kahden sähkömoottorin ansiosta nelivetoinen, ja kokonaistehoa riittää 340 hevosvoiman verran. Vastapainona on yli 2,3 tonnin massa, mutta auto kiihtyy silti tarpeen vaatiessa 5,5 sekunnissa nollasta sataan. 86 kilowattitunnin akku mahdollistaa 574 kilometrin toimintasäteen WLTP-standardin mukaan mitattuna, ja käytännön olosuhteissakin 500 kilometriä voi olla lähellä kesäkelillä. Viralliseksi sähkönkulutukseksi ilmoitetaan 16,9 kWh 100 kilometrillä.

Tunne
GTX-mallimerkinnästä huolimatta kyseessä ei ole mikään GTI-henkinen sportti, eikä ison farmarin tarvitse sellainen ollakaan. Sen sijaan ID.7 Tourer GTX on äärimmäisen yleispätevä ja arkiajoon enemmän kuin riittävän ripeä sähköfarkku, josta on hankala löytää isompaa moitittavaa muutamia pikkuseikkoja lukuun ottamatta. Täyssähköiset farmarit ovat edelleen harvinaisuuksia markkinoilla, ja ID.7 Tourer on yksi tämän segmentin vakuuttavimpia esityksiä. GTX-huippuversiokaan ei ole reilun 66 000 euron hintansa myötä mitenkään mahdottoman kallis verrattuna muutamaan eteläsaksalaiseen kilpailijaan premium-merkkien suunnalta.
Jos hieman niukempikin teho ja varustelu riittävät, halvimpaan ID.7 Toureriin pääsee käsiksi vajaalla 59 000 eurolla. GTX:ää edullisemmin saa myös vieläkin pidemmän toimintamatkan tarjoavan Pro S -mallin, jonka WLTP-arvo hätyyttelee jo 700 kilometrin lukemaa. Suomen olosuhteissa enemmän iloa lienee kuitenkin nelivedosta, joka löytyy ID.7-mallistosta ainoastaan GTX:stä.


