Quantcast

Koeajossa linjakas, ärhäkkä ja nelivetoinen Kia EV6 AWD

Vuoden auto 2022 -tittelin napannut Kia EV6 -sähköauto esiteltiin viime vuoden loppupuolella, ja ensimmäisenä myyntiin tuli takavetoinen malli. Koeajoimme nyt 325 hevosvoimaisen, kahdella sähkömoottorilla varustetun nelivetoisen mallin.

Sporttinen ja ärhäkkä ulkonäkö on ainakin viime vuosina ollut Kian valmistamille autoille ominaista läpi malliston, ja näyttää siltä, että se muuttuu vuosi vuodelta vain rohkeammaksi. Vaikka EV6 ei edusta rohkean muotoilun ääripäätä, on se lihaksikkaan pehmeillä linjoillaan varsin tyylikäs, ja ehkä myös hieman futuristinen ilmestys.

EV6 perustuu E-GMP (Electric Global Modular Platform) -pohjaan, jonka se jakaa konsernisisarensa Hyundai IONIQ 5:n kanssa. Vaikka siskokset jakavat saman tekniikan, ovat ne ulkoa ja sisältä täysin erilaiset. IONIQ 5 panostaa pyöreään muotoiluun ja sisätiloissa ohjaamon ilmavuuteen, ollen ehkä enemmän perheautomainen, kun taas virtaviivaisen ja ehkä hieman nuolimaisen EV6:n sisätiloissa on hieman hävittäjälentokonemainen fiilis, missä hallitalaitteet on tuotu lähemmäksi kuljettajaa.

Suosittelemme

Tyyliä ja tilaa

EV6:n keulan muotoilua voi pitää onnistuneena, mutta samalla ehkä hieman tylsänä, sillä siinä ei ärsytä mikään. Keula on aerodynaamisesti ja esteettisesti hyvin muotoiltu, ja se saa auton näyttämään nopealta. Ajovalot vaanivat syvällä niitä kiertävien päiväajovalojen sisällä odottaen sopivaa hetkeä valaista eteen avautuva tie illan hämärtäessä.

Jos etupään design uppoaa pureksimatta, niin takapää taas pysäyttää hetkeksi. Suurehkon takaluukun reunassa on sulavasti muotoiltu ilmanohjain, ja takaosaa koristaa punainen pitkä reunoilta alas kaartuva valonauha, joka myös ilmaisee takana tulijoille kuljettajan halun hiljentää vauhtia. Takaluukun alareunan molemmilla sivuilla on selällään makaavan L-kirjaimen muotoiset suuntavilkut, mitkä eivät kokonsa puolesta voi jäädä huomaamatta. Näitä yhdistää sulavasti luukun alareunan kromilista.

Vaikka takapää on hienosti muotoiltu, herättää keskialue pienen kysymyksen “Puuttuuko tästä jotain?” Oikean kulman kolmiomaisen levyn takaa löytyy latausluukku, mutta vasemmalta puolelta vain samaa kuin keskellä, eli tyhjää pintaa. No, ehkä tämä onkin yksi EV6:n muotoilun ominaispiirteitä, että koko pintaa ei tarvitse koristella. Takapään fiilis toistuu myös kyljissä, mistä löytyy runsaasti selkeä peltipintaa, ilman peltikorjaajien painajaisia, eli futuristisia pokkauksia.

Sisätiloissa vallitsee väljyys tietyin varauksin. Kuljettaja ja kartturi istuvat sen verran kaukana toisistaan, että kyynärpäät eivät pääse osumaan yhteen. Vaikka edessä istuisi rennosti pitkäkin kuljettaja, niin taakse jää vielä ruhtinaallisen paljon jalkatilaa – mikä ei silti ole pois tavaratilan koosta. Reilun tavaratilan lisäksi konepellin alta löytyy vielä pieni lisätila, mikä sopii hyvin vaikka latauskaapelien säilytyspaikaksi.

Poiketen konsernin sisarmalli IONIQ 5:stä, kuljettajan jalkojen oikealla puolella ei ole tyhjää tilaa, vaan melkoisen kookas keskikonsoli. Tämä tuo ohjaamoon lentokonemaista fiilistä, mutta samalla kaventaa vapaata polvitilaa. Onneksi tässäkin kohtaa sisarukset poikkeavat toisistaan, ja on makuasia kumpi on mieluisampi.

Takana on jalkatilaa kuin edustusautossa!
Ohjaamossa valitsee lentokonemainen tunnelma, ja hallitalaitteet ovat hyvin käsillä.
Kaksivärisellä sävytyksellä ohjaamo on kaikkea muuta kuin tylsä.
Kia EV6 AWD
Vaikka takapenkillä on jalkatilaa ylenpalttisesti, niin tyhjää jää vielä tavaratilankin puolelle.

Tunne

Kia EV6:ssa on hyvä ajotuntuma, ja pitkä akseliväli sekä neliveto tuovat vakautta maantieajoon. Kohtuullisen hyvän äänieristyksen ansiosta, matkan taittaminen moottoritielläkin on miellyttävää. Vaikka EV6 ei ole mikään kauppakassi, niin se on ketterä myös kaupungissa.

Neliveto ja kahden sähkömoottorin tarjoama 239 kW:n (325 hv) yhteisteho vie autoa vaivattomasti eteenpäin kelillä kuin kelillä. Normaalissa ajotilassa eteneminen on sivistynyttä, ja tehoonkin tottumaton pystyy liikuttamaan autoa kahviaan läikyttämättä.

Kaikki kuitenkin muuttuu, kun sport-ajotila kytketään päälle. “Lappu lattiaan” ja EV6 ampaisee sellaisella voimalla liikkeelle, että kahvit on parempi olla juotuna hyvissä ajoin ennen lähtöä. Vaikka teho ei olekaan aivan sähköautojen huipputasoa, ovat Kian insinöörit onnistuneet viritämään sport-moodin sellaiseen iskuun, joka ei varmasti jätä kylmäksi. Tilanne saattaa jopa tuntua siltä kuin joku ajaisi vauhdilla perään, sillä auto lähes hyppää eteenpäin. Hienoa Kia, näin sitä pitää!

Koeajoyksilön malli on EV6 GT-Line AWD Premium Pack -varustelupaketilla. Kyseisen auton kokonaishinta uutena on 65 029 euroa. Takavetoisen mallin hinnat alkavat 49 745 eurosta ja tehokkaamman nelivetomallin 56 850 eurosta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat