Kiinalainen sähköautojätti BYD rakentaa suuren autotehtaan Unkariin

BYD:n Unkarin uusi tuotantolaitos pystyy valmistamaan jopa 200 000 ajoneuvoa vuodessa.

Kuva: BYD.

Kiinan suurin autonvalmistaja BYD (Build Your Dreams) aikoo rakentaa ensimmäisen eurooppalaisen henkilöautotehtaansa Unkariin. Sähköisiin ajoneuvoihin erikoistunut kiinalainen suuryritys pyrkii vyörymään Euroopan markkinoille toden teolla, ja lyömään luun kurkkuun perinteisille maanosaa hallinneille autonvalmistajille.

BYD on tarkkaillut monia Euroopan maita yli vuoden ajan, ja piti alun perin Saksaa ja Ranskaa otollisina maina tehtaalleen. Valinta kohdistui kuitenkin Szegedin kaupunkiin kuukausia kestäneiden neuvottelujen tuloksena Unkarin pääministerin Viktok Orbanin kanssa, joka vieraili lokakuussa kiinalaisvalmistajan päämajassa Shenzhenin maakunnassa Kiinassa.

Tehtaan koosta, sen kustannuksista tai valmistumisajankohdasta ei ole toistaiseksi julkistettu yksityiskohtia. Autonvalmistaja on kuitenkin jo lupaillut, että tehdas luo “tuhansia paikallisia työpaikkoja”. Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto lisäsi, että hallitus myöntää laitokselle tukea, mutta julkistaa summan vasta, kun Euroopan komissio hyväksyy sopimuksen.

Kuva: BYD.

Szijjarto hehkutti yhteistyötä “yhdeksi Unkarin taloushistorian suurimmista sijoituksista”. Asiaan perehtyneet asiantuntijat arvelevat, että kestää kahdesta kolmeen vuotta, kunnes tehdaskompleksi pystyy valmistamaan noin 200 000 ajoneuvoa vuodessa. BYD:llä on tällä hetkellä jo tehdas Unkarin kaupungissa Komaromissa, jossa se valmistaa sähköbusseja.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán on tunnetusti ollut ristiriidassa EU:n kanssa useista eri kysymyksistä, kuten hänen edustamansa oikeusvaltion rapautumisesta. Orbán onkin viime vuosina hakenut aktiivisesti taloudellisia investointeja Venäjän ja Kiinan kaltaisista maista. Yksi Unkarin suurimmista investoinneista on ollut 7,3 miljardin euron akkutehdas, jota kiinalainen Contemporary Amperex Technology rakentaa parhaillaan Debrecenin kaupunkiin.

Suosittelemme

Uuden tehtaan perustaminen Unkariin voi auttaa kiinalaisjättiä välttämään kaikki mahdolliset tuontitullit, joita voitaisiin ottaa käyttöön Euroopan unionin kiinalaisia sähköajoneuvoja koskevan selvityksen seurauksena.

LähdeCarscoops

Lue lisää