Käytettyjen autojen hinnat lähestyvät Yhdysvalloissa jo pandemiaa edeltänyttä tasoa

Pohjois-Amerikassa käytettyjen autojen myyntihinnat ovat alhaisimmat sitten vuoden 2021, ja hinnanpudotuksille ei näy vielä loppua.

Käytettyjen autojen markkinat ovat Yhdysvalloissa vahvassa syöksykierteessä, sillä hinnat ovat jatkaneet jyrkkää laskuaan vuoden 2024 alkupuolella. Yleinen hintataso ei ole kuitenkaan vielä saavuttanut pandemiaa edeltävää tasoa tavallista suuremman kysynnän vuoksi.

Tuoreet tilastotiedot viittaavat käytettyjen tukkuajoneuvojen hintojen huomattavaan laskuun, mikä johtuu ajoneuvotyyppien, ajokilometrien ja kausiluonteisten tekijöiden vaihtelusta. Tarkemmin sanottuna hinnat ovat laskeneet rapakon takana 13,8 prosenttia viime vuoden samaan kokonaiseen kuukauteen verrattuna, mikä korostaa huomattavaa muutosta markkinadynamiikassa. Tammikuuhun 2024 verrattuna hinnat laskivat 0,9 prosenttia.

Merkittävää on, että laskua nähtiin kaikissa segmenteissä: luksusajoneuvot olivat 13,2 % jäljessä verrattuna 2023 helmikuuhun, katumaasturit 13,5 %, kompaktit autot 16,9 %, keskikokoiset autot 15,9 % ja avoautoissakin laskua nähtiin 14,6 prosenttiyksikön verran.

Vastaavasti hinnat laskivat kuukausittain mitattuna kaikissa tärkeimmissä segmenteissä. Tammikuuhun verrattuna kompaktit autot menettivät 0,7 prosenttia myynnistään, ja keskikokoiset autot vain 0,1 prosenttia. Kokonaisuutena autoteollisuus menetti myynnistään 0,9 prosenttia. Tämä siitäkin huolimatta, että hinnat luksus- ja lava-autosegmentissä laskivat 1,1 prosenttia ja 1,7 prosenttia.

Jos kiinnitetään huomio pelkkiin sähköajoneuvoihin huomataan, että tämä segmentti menetti enemmän arvoaan vuositasolla, mutta vähemmän kuukausittain tarkasteltuna. Cox Automotiven mukaan sähköautojen hinnat laskivat 16,1 prosenttia helmikuuhun 2023 verrattuna, mutta vain 0,3 prosenttia tammikuuhun verrattuna.

Suosittelemme

Tutkimuksesta käy myös ilmi, että kuluttajien on pysyttävä kärsivällisinä, kun hinnat normalisoituvat vähitellen pandemiaa edeltävälle tasolle. Uusien ajoneuvojen ylijäämä viittaa kuitenkin siihen, että käytettyjä ajoneuvoja tulee markkinoille tulevinakin vuosina. Ostajat ovat myös melko optimistisia automarkkinoiden suhteen lähitulevaisuudessa. Vaikka yleinen talouden inflaatio herättääkin huolta, ovat kuluttajat vähemmän huolissaan autoteollisuudesta, jossa hinnat ovat vähitellen laskemassa historiallisen korkeilta pandemian, ja akuutin komponenttipulan vuosilta.

LähdeCarscoops

Lue lisää