Kangaskaton paluu – uusi BMW 4-sarjan Cabriolet yhdistää rättikaton jättimunuaisiin

Ensimmäinen BMW 3-sarjan Cabriolet esiteltiin melko tarkalleen 35 vuotta sitten. Nykyään auton suorana jälkeläisenä toimii 4-sarjan avoversio, jossa palataan jälleen perinteiseen kangaskattoon.

BMW on käyttänyt rättikattoa keskiluokan nelipaikkaisessa avoautossa viimeksi E46-korimallin 3-sarjassa, joka poistui tuotannosta jo kohta 15 vuotta sitten. Sen jälkeen baijerilaiset siirtyivät takaluukkuun taittuvaan peltikattoon, johon luotettiin myös 4-sarjan ensimmäisessä sukupolvessa. Monimutkainen kattorakenne tuotti kuitenkin ongelmia painon ja tavaratilan volyymin suhteen, joten edessä on jälleen paluu kangaskattoon.

Nyt esitellyssä toisen sukupolven 4-sarjan Cabrioletissa käytetään baijerilaisten mukaan uudenlaista kattoratkaisua, joka mahdollistaa perinteisiä rättikattoja paremman mukavuuden sekä hiljaisuuden että ilmastoinnin suhteen. Tavoitteena on kuulemma yhdistää kangaskaton ulkonäkö kovakaton käytännöllisyyteen, joten eristys on kattavaa. Perinteisen mustan lisäksi katon sävyksi tarjotaan hopeaefektillä höystettyä antrasiittia.

BMW kertoo, että kangaskatto on 40 prosenttia edeltäjän kovakattoa kevyempi. Muulle autolle on tullut kuitenkin sen verran lisämassaa, että esimerkiksi 420i Cabriolet on 1765 kilon massansa myötä vain 25 kiloa edeltäjämallia kevyempi. Rättikatto mahdollistaa myös kovakattoa tehokkaamman tilankäytön, ja niinpä tavaratilan kokoa pystyy muuttamaan säädettävän kattokotelon avulla. Volyymiä on parhaimmillaan 385 litraa, eli 15 litraa edeltäjämallia enemmän.

Suosittelemme

Uusi 4-sarjan avo on kasvanut umpikattoisen sisarmallinsa tavoin joka suuntaan korkeutta lukuun ottamatta. Pituutta on 128 milliä entistä enemmän, kun taas akseliväli on venähtänyt 41 millillä ja leveys 27 millin verran. Aluksi avokattoista Nelosta saa 184-, 258- ja 374-heppaisilla bensakoneilla sekä 190 hevosvoiman tehon tuottavalla dieselillä.

Neliveto on ainoastaan M440i xDrive-huippuversiossa, mutta kahdeksanvaihteinen Steptronic-automaatti on aina vakiona. Ensi vuonna valikoima täydentyy vielä kuutosdiselillä ryyditetyillä 430d- ja M440d-malleilla sekä kukkulan kuninkaaksi asettuvalla M4:llä, jossa on parhaimmillaan 510 heppaa. Ja jättimunuaiset löytyvät tämänkin Bemarin keulalta aina vakiona.

Lue lisää