Kaikki Volvot sähköistyvät jo kahden vuoden sisällä

Yhä useammat autonvalmistajat ovat esittäneet kunnianhimoisia tavoitteita sähköistymisen suhteen, ja kiinalaisen Geelyn omistuksessa oleva Volvokaan ei muodosta poikkeusta joukkoon. Ruotsalaisbrändi on kertonut aikovansa myydä peräti miljoona sähkötoimista autoa vuoteen 2025 mennessä, joten suunnitelmien toteuttamisella alkaa olla jo kiire.

Niinpä Volvo jysäytti nyt todellisen uutispommin. Merkin kaikki vuodesta 2019 alkaen lanseeraamat autot ovat jollakin tavalla sähkötoimisia, joten pelkkä polttomoottori on pian historiaa uusien Volvojen pellin alla. Tämä päätös on brändin omien sanojen mukaan yksi automaailman merkittävimmistä ratkaisuista sähköisen tulevaisuuden suhteen, mutta kyse ei ole ihan niin radikaalista muutoksesta kuin se aluksi kuulostaa.

Sähköistettyjen autojen valikoima kattaa nimittäin puhtaiden sähköautojen lisäksi pistokehybridejä ja niin sanottuja mietoja hybridejä, joissa päävoimasta vastaa edelleen polttomoottori. Näissä autoissa sähköistyminen hoidetaan 48 voltin sähköjärjestelmän kautta. Vaikka Volvo vihjaili äskettäin dieselmoottorin lopusta mallistossaan, sen tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluvat kuitenkin dieselvoimaa hyödyntävät pistokehybridit tavanomaisempien bensahybridien lisäksi.

Volvon toimitusjohtaja Håkan Samuelsson kertoo, että muutos on lähtöisin asiakkaiden tarpeista. Sähköistetyille autoille on jatkuvasti kasvava kysyntä, joten Volvo haluaa vastata ostajien nykyisiin ja tuleviin tarpeisiin. Merkki lanseeraa vuosina 2019-2021 viisi täyssähköautoa, mutta vain kolme niistä tulee olemaan Volvoja.

Kaksi muuta ovat Polestarin brändin alla myytäviä sähkösportteja. Polestarista tehdään oma merkkinsä, joka keskittyy tavallisten Volvojen virittämisen sijasta omien sähkösporttien kehittämiseen. Volvon sähköisen kokonaistarjonnan pitäisi olla lähivuosina jo sillä tasolla, että valikoima kuuluu autonvalmistajien laajimpiin. Autojen lisäksi Volvo aikoo vähentää omien toimintojensa aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. Tavoitteeksi on asetettu ilmastoneutraali autonvalmistus vuoteen 2025 mennessä, joten Volvolta ei puutu ainakaan kunnianhimoa.

Lue lisää