Jokamiehen autokoulu osa 8 – Moottoritieltä poistuminen

Autokoulussa on vietetty useampi viikko moottoritiellä ja lopulta päästään sieltä pois!

Muista vilkku!

Moottoritieltä poistutaan muita häiritsemättä. Jotta muut tietävät mitä aiot tehdä, ilmoita aikeistasi vilkulla hyvissä ajoin. Vilkku laitetaan päälle muutama sekunti ennen poistumisrampille siirtymistä, jotta hitainkin hämäläinen ehtii ymmärtää mitä nyt tapahtuu.

Älä sohella

Hidastusrampille ei saa puikata viimetingassa suoraan vasemmalta kaistalta edellämenevän puskuria hipoen. Liittymästä ilmoitetaan 1-2 km ennen liittymää, joten poistuminen ei voi tulla yllätyksenä kenellekään (jos tulee, niin kortti pois!). Tänä aikana oikealta kaistalta löytyy väkisin sopiva rako, jonne hidastaa vauhtinsa.

Tulkinnanvarainen rajoitus

Sääntösuomalaisen on hankala ajaa rampilla, koska tieliikennelaki on epäselvä koskien moottoritien ramppien rajoituksia. Periaatteessa se voidaan tulkita omaksi tiekseen, jolla on voimassa 80 km/h yleisrajoitus, jolloin jopa kahden moottoriten välisellä rampilla täytyisi tämän tulkinnan mukaan laskea nopeus kahdeksaankymppiin ellei liikennemerkien toista osoiteta. Tilanne on kimurantti, koska tiehallinto tulkitsee rampit nopeudenmuutosalueiksi, joilla ei ole erillistä nopeusrajoitusta.

Jarruta vasta rampilla

Jokamies suosittelee maalaisjärjen käyttöä pilkunviilaamisen sijaan. Moottoritiellä on ihan turha alkaa jarruttelemaan, koska hidastusrampilla on poikkeuksetta aikaa jarruttaa vaikka lasissa olisi otsikkoihin oikeuttava ylinopeus. Moottoritiellä jarruttaminen hidastaa kaikkien muiden menoa ja aikaansaa haitariliikkeen, joka pahimmillaan johtaa onnettomuuksiin. Rampillakaan ei tarvitse seistä jarrulla, koska useimmiten jo pelkkä moottorijarrutus laskee riittävästi nopeutta.

Jokamiehen vinkit

  1. Siirry oikealle kaistalle viimeistään 200-300m ennen liittymää
  2. Laita vilkku hyvissä ajoin päälle
  3. Siirry hidastuskaistalle jarruttamatta nopeutta, hidasta vasta rampilla

Osaatko jo ohittaa?

Autokouluun pääset kesäisin joka toinen viikko jokamies.fi sivustolla. Ensi kerralla jatketaan ohittamisen kertauskurssin merkeissä.

Lue lisää