Jokamiehen autokoulu osa 5 – Moottoritielle liittyminen

Autokoulun viidennessä osassa opitaan liittymään moottoritielle. Riittävän nopeuden kerääminen tuntuu olevan monelle hankalaa, vaikka joka kinneri kiihtyy rampilla kuin rampilla sataseen.

Kiihdytä rivakasti rampilla

Moottoritielle liittyminen turvallisesti vaatii riittävästi nopeutta. Kun liittyjän nopeus on kutakuinkin sama kuin moottoritien oikealla kaistalla ajavien nopeus, on liikenteeseen liittyminen mahdollista tehdä turvallisesti muiden menoa haittaamatta. Harva ramppi on oikeasti niin lyhyt, etteikö sillä saisi kinneriään kiihdytettyä satasen nopeuteen.

Jos oikealla kaistalla ajetaan sataa ja ajat itsekin sataa, sinun on todella helppo päästä sekaan. Liittymiskaistan aikana voit nimittäin siirtyä jonossa eteen- tai taaksepäin minimaalisen pienillä muutoksilla. Nosta nopeutta 5 km/h ja pääset edempään rakoon; laske nopeutta 5 km/h ja pääset pykälää taaemmas. Kun nopeusero on pieni, on myös tekemisesi helppo ennakoida.

Jos olet menossa moottoritielle muiden perässä, kannattaa ennakoida sen verran, että itselle jää pelivaraa. Älä siis aja hidastelijan persiissä kiinni, koska silloin olet itsekin lirissä. Esimerkiksi raskaalle liikenteelle (tai ilmiselvälle tientukolle) kannattaa jättää reilusti tilaa.

Kun kiihdytät riittävästi jo rampin aikana, ei liikenteeseen liittyminen vaadi muiden apua. Liikenteessä kannattaa pitää aloite omissa käsissä, koska muutoin jouduit jossain kohtaa liriin. Ongelmia tulee viimeistään silloin, kun joku blondi räplää Tinderissä vastausta Jokamiehen päätoimittajan houkuttelevaan profiiliin, etkä saakaan tarvitsemaasi tilaa…

Matala nopeus on suurin riski

Varovainen, kaahariksi leimautumista pelkäävä autoilija ei uskalla kiihdyttää riittävästi. Alinopeudella moottoritielle tunkeva kuhnuri on kuitenkin paljon ”kaahareita” vaarallisempi tielläliikkuja. Kun hidastelija änkee sekaan 10-30 km/h muuta liikennettä hitaammalla nopeudella, joutuvat oikeaa kaistaa ajavat joko jarruttamaan tai vaihtamaan vasemmalle kaistalle. Jos liikennettä on yhtään enempää, syntyy tästä vaarallinen haitariliike joka haittaa pahimmillaan kymmeniä tai jopa satoja autoilijoita. Ihan turha ihmetellä, jos muut tässä kohtaa näyttävät kansainvälistä käsimerkkiä…

Suosittelemme

Jos koitat liittyä moottoritielle viittä-kuuttakymppiä, olet tuomittu epäonnistumaan. Autot viuhuvat ohi huimaa vauhtia etkä yksinkertaisesti pääse sekaan muuta liikennettä sotkematta. Pahimmassa tapauksessa joudut pysähtymään moottoritien varteen. Minusta jokainen kiihdytyskaistan päähän pysähtynyt joutaisi jättää kortin kuivumaan siksi aikaa, että oppii kiihdyttämään kinnerinsä sataseen. Se ei ole mikään amerikan temppu.

Moottoritielle liittyvää ei saa väistää

Tieliikennelain mukaan moottoritielle liittyvä on yksiselitteisesti väistämisvelvollinen. Moottoritiellä ajetaan oikeanpuoleisinta vapaana olevaa ajokaistaa, eikä moottoritietä ajavan kuulu antaa liittyjälle tilaa. Itse asiassa kaistan vaihtaminen vasemmalle tilan antamiseksi on rikesakon arvoinen suoritus.

Liittyjän on helpointa sovittaa nopeutensa oikeaksi mikäli moottoritiellä liikkuvat pitävät nopeutensa vakiona. Jos liittyjä höllää kaasua jättäytyäkseen moottoritiellä ajavan taakse ja moottoritietä ajava hidastaa samanaikaisesti nopeuttaan, niin lopputulemana kummatkin autot ajavat muuta liikennettä hitaammin rinnakkain. Siinä ei turvallisuus ainakaan parane.

Periaatteessa kahden auton väliin mahtuu aina liittymään, koska moottoritietä ajavalla on oltava riittävä turvaväli. Vastuu liittymisestä on rampilta tulevalla, joten liikenteen sujuvuuden takaamiseksi moottoritiellä ajavan ei edes tarvitse ”auttaa” rampilta tulevaa. Ainoan poikkeuksen tekee raskas kalusto, joka luonnollisesti ei saa sovitettua nopeuttaan pikkuauton tasolle. Täysperän pyrkiessä moottoritielle on toki kohteliasta himmata kaasua hyvissä ajoin ja antaa riittävä tila.

Jokamiehen vinkit moottoritien rampille

  1. Kiihdytä riittävästi
  2. Aja määrätietoisesti valitsemaasi rakoon
  3. Älä ”auta” moottoritielle liittyjää

Jatketaan moottoritieajoa

Autokouluun pääset kerran viikossa jokamies.fi sivustolla. Ensi viikolla pysymme edelleen moottoritiellä. Tervetuloa mukaan!

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tältä näyttää maailman kevein Toyota Land Cruiser 70

Kuvassa ei ole maailman vahvimmat miehet, vaan klassisen maastoauton uutuusmallin yksityiskohtainen ja täysikokoinen versio, joka on taitavasti valmistettu styroksista.

Toyota esitteli pienen sähkö-SUV:n konseptin – Volvo EX30:n kilpailija tulee myyntiin jo ensi vuonna

Toyota järjesti Brysselissä Euroopan markkinoille suunnatun tilaisuuden, jossa tuotiin ensimmäistä kertaa julkisuuteen vanhan mantereen asiakkaiden makuhermoon iskevä pieni sähkö-SUV. Tällä hetkellä kyse on vielä tutkielmasta, mutta autoa voidaan odottaa myyntiin jo ensi vuonna.

Vihdoinkin uusi Lancia – täyssähköinen Ypsilon esitellään helmikuussa

Lancialla on hieno historia, mutta viime vuodet ovat olleet melkoista tuskien taivalta perinteikkäälle italialaismerkille. Lancia on myynyt ainoastaan Italiassa pahasti ikääntymään päässyttä Ypsilonia, mutta tilanteeseen on luvassa helpotusta jo pikapuoliin.

Uusi Daihatsu Taft haluaa haastaa jälleen Suzuki Jimnyn maastossa

Daihatsu Taft on jääny Suomessa toistaiseksi aika vieraaksi automalliksi, mutta kyseessä on alkujaan täälläkin paremmin tunnetun Suzuki Jimnyn kilpailija.

Tyyliniekan uusimmat