Jokamiehen autokoulu osa 2 – Liikenneympyrässä ajaminen

Autokoulun toisessa osassa opetellaan ajamista kiertoliittymässä eli kansan suussa liikenneympyrässä. Ensimmäisessä jaksossa opeteltu vilkun käyttö on oleellisessa osassa, joten jos et vielä ole katsonut autokoulun ensimmäistä osaa, niin tee se nyt!

Vilkuta aina

Vilkulla näyttämällä kerrot muille minne olet ajamassa. Kun et vilkuta, odottavat muut sinun jatkavan ajoa ympyrässä ainakin seuraavaan poistumispaikkaan asti. Laita siis vilkku päälle heti, kun ohitat poistumiskaistaasi edeltävän haaran. Silloin vuoroaan ohittava tietää minne menet, ja hän ehtii kätevästi ajaa tilallesi ympyrään, vaikka aivan perässäsi ajaisikin toinen auto.

Poikkeustilanteissa vilkkua voi käyttää luovasti. Jos ympyrä on yhden poistumiskaistan ruuhkautumisen vuoksi tukossa, niin vilkulla voi kertoa vuoroa odotellessa minne on menossa. Jos esim. odotat vuoroasi ajaaksesi vasemmalle, ja katkeamaton jono autoja odottaa päästääkseen oikealle kohti ruuhkautunutta poistumiskaistaa, kannattaa poikkeuksellisesti vilkuttaa vasemmalle ja kertoa siten muille ettet ole änkemässä samaan paikkaan. Tällöin jonottajilla ei ole mitään syytä joustaa etuajo-oikeudestaan, ja pääset eteenpäin vikkelämmin.

Ennakoi

Ennakointi kannattaa täälläkin. Ei kannata ajaa täysillä ympyrään ja pysähtyä jarrut kirskuen kun ei päässytkään heti sekaan, vaan seurata jo kauempaa mitä edessä tapahtuu. Autoa ei kannata pysäyttää, vaan pitää nopeutta ainakin kävelyvauhdin verran. Tämä helpottaa etenkin tulevia huippukuskeja, koska kytkimeen ei tarvitse koskea lainkaan ja huomion voi keskittää liikenteeseen sataprosenttisesti.

Kauempaa katsellen on helppo arvata mitä tapahtuu. Oikelta tuleva harvemmin palaa samaan suuntaan mistä tuli, joten voit olettaa hänen kääntyvään viimeistään sinne mistä sinä olet tulossa. Voit siis varautua ottamaan hänen paikkansa ympyrässä.

Aja omalla vuorolla

Kiertoliittymässä ei tarvitse odottaa koko päivää. Ympyrän ei tarvitse olla kokonaan tyhjä, vaan riittää kun pääset johonkin väliin häiritsemättä muita. Kun joku poistuu samaan suuntaan kuin mistä olet tulossa, pääset poikkeuksetta hänen paikalleen kun vain toimit ripeästi.

Suosittelemme

Ympyrässä vauhti hidastuu väkisin. Vaikka olisit kuinka surkea hahmottamaan muiden autojen liikkeitä, voit olettaa ettei vastakkaisesta suunnasta samanaikaisesti lähestyvä pysty ajamaan liittymän ympäri satasta – tai edes kahdeksaakymppiä. Hyvänä nyrkkisääntönä sekaan mahtuu aina, kun vasemmalla puolellasi neljännes ympyrää on tyhjänä autoista.

Jokamiehen vinkit kiertoliittymään

  1. Ennakoi muiden liikkeet, älä turhaan pysäytä autoa
  2. Laita vilkku päälle heti, kun ohitat poistumiskaistaasi edeltävän haaran
  3. Aja ripeästi omalla vuorolla

 

Ensi kerralla risteykseen

Autokouluun pääset kerran viikossa jokamies.fi sivustolla. Ensi viikolla opettelemme risteysajoa taajamassa, tervetuloa mukaan!

Lue lisää