Jaguar herätti XKSS:n eloon – maailman ensimmäisen superauton paluu

Jaguar Classic herätti legendaarisen XKSS-mallin uudelleen eloon! Ensimmäinen kappale on esillä Petersen -museossa Los Angelesissa.

Tämä todella kaunis käsin tehty auto on uustuotantoa, mutta täysin vuoden 1957 mallin mukainen. Jaguar Land Rover Classicin huippuammattilaiset tekevät Iso-Britanniassa vain yhdeksän Jaguar XKSS -autoa, jotka toimitetaan asiakkaille ensi vuonna.

Jaguar XKSS:ää on usein tituleerattu maailman ensimmäiseksi superautoksi. XKSS on katuversio legendaarisesta D-typestä, mikä tunnetaan moninkertaisena Le Mans-voittaja-autona. D-typeä valmistettiin vuosina 1954-1956.

Jaguar XKSS

Jaguar XKSS

Vain kuusitoista alkuperäistä XKSS-mallia selvisi aikoinaan ulos tehtaasta, sillä yhdeksän autoa tuhoutui Jaguarin Browns Lane -tehtaan tulipalossa vuonna 1957. Siksi Jaguar valmistaa nyt nuo yhdeksän kappaletta uudelleen ja toimittaa ne asiakkailleen miljoonan punnan kappalehintaan.

Suosittelemme

Jaguarin insinöörit käyttivät valmistuksessa apuna modernia 3D-skannausta. He skannasivat useamman alkuperäisen vuoden 1957 XKSS:n läpikotaisin, jotta valmistettava kori ja osat vastaisivat täsmälleen alkuperäistä. Auton kori valmistetaan alkuperäisen mallin mukaan magnesiumin ja alumiinin seoksesta, jota käytetään mm. lentokoneissa sen keveyden ja lujuuden vuoksi.

Jaguar XKSS

Jaguar XKSS

XKSS:n moottorina on D-typestä tuttu 3.4-litrainen suora kuutonen, joka tuottaa 262 hevosvoimaa. Moottorin lohko ja kansi ovat rautavalua, ja sitä koristavat kolme Weberin DC03 -kaasutinta.

Alkuperäiseen malliin verrattaessa ainoa muuttunut asia on polttoainejärjestelmä, mitä on jouduttu hieman päivittämään vastaamaan nykyisiä polttoaineita. Autoon yli miljoona euroa laittava ostaja voi siis huoletta istua XKSS:n ohjaamoon ja kokea autenttisen 50-luvun superauton fiiliksen.

[easy-image-collage id=19243]

 

 

Lue lisää