Ilmastoaktivistien mielestä sähköautot eivät riitä ratkaisemaan ilmastonmuutosta

Ilmastoaktivistit protestoivat New Yorkin autonäyttelyä vastaan väittäen, että sähköautojen valmistajat eivät tee tarpeeksi ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Extinction Rebellion -nimisen ilmastoaktivistiryhmän jäsenet poistettiin väkisin vuoden 2024 New Yorkin kansainvälisestä autonäyttelystä viime viikonloppuna. Aktivistit ehtivät roiskia öljyltä näyttävää ainetta näyttelytilan ja sähköajoneuvojen päälle huutaen samalla, että “ei sähköautoja kuolleelle planeetalle.”

Mielenosoittajat kansoittivat näyttelyssä täyssähköisen maasto-olosuhteisiin modifioidun Ford F-150 Lightningin etuosan. Lava-autoa oltiin juuri tuomassa näyttelyvieraiden nähtäväksi, kun autonäyttely avattiin yleisölle. Ristiriitaisesta käytöksestä huolimatta ryhmä julisti, että se ei protestoinut autoalan harrastajia, vaan pikemminkin sähköautoteollisuutta vastaan.

“Emme protestoi autojen ystäville – me protestoimme autoriippuvuutta”, sanoi toimintaan osallistunut Extinction Rebellion -aktivisti Mark Graham. “Valtaosa autoperäisistä päästöistä tuotannon, että käytön aikana ei johdu ajohaluisista ihmisistä, vaan ihmisistä, joiden on yksinkertaisesti pakko käyttää autoaan.”

Ryhmä väittää, että sähköautot eivät ratkaise autoilla kulkemisen perusongelmia, vaan pikemminkin korvaavat yhden tuhlaavan kulkuvälineen toisella. Aktivistiryhmä myös väittää, että sähköautojen valmistus vaatii edelleen valtavia määriä luonnonvaroja, kuten terästä, jonka tuotanto on vastuussa 11:sta prosentista maailman hiilidioksidipäästöjä.

Vaikka jotkut autonvalmistajat investoivat ns. vihreään teräkseen, on edistyminen asiassa hidasta. Ryhmä väitti myös, että sähköautot tuottavat enemmän hiilidioksidia kuin perinteiset ajoneuvot. Väite on sinänsä totta, mutta monet elinikäisten päästöjen analyysit osoittavat, että sähköautot ovat pitkässä juoksussa parempia planeetalle, kuin polttomoottoriajoneuvot. Kaikesta huolimatta Extinction Rebellionin edustajat väittävät, että edes siirtyminen sähköautoihin ei pysty ratkaisemaan kohtaamaamme ilmastohätää.

Suosittelemme

“Sähköajoneuvot eivät ratkaise autojen todellisia ongelmia, joita ovat tuhlailevan suuri infrastruktuuri, tarpeettoman monimutkainen ja resurssikeskeinen rakentaminen, eikä edes energiatehokkuutta”, Extinction Rebellionin tiedottaja Miles Grant heittää. “Sähköajoneuvot ovat suosittu sijoitus, koska ne eivät muuta asioiden todellista tilaa.”

Ryhmä haluaakin, että keskustelut ympäristön parantamisesta koskisivat entistä pienempiä ja vihreämpiä ajoneuvoja, sekä joukkoliikennettä. Uutiskanava CBS:n mukaan sama ryhmä protestoi Henrik Ibsenin näytelmän “An Enemy Of The People” aikana Broadwaylla aiemmin tässä kuussa. Kyseinen näytelmä keskittyy mieheen, joka paljastaa epämiellyttävän totuuden julkisesti, ja saa siitä rangaistuksen.

LähdeCarscoops

Lue lisää