Hylätyt autonromut ovat kasvava ongelma Yhdysvalloissa

Yksi Amerikan hylättyjen ajoneuvojen ongelmakaupungeista on Kalifornian Oakland.

Kalifornian Oaklandissa on hylättyjen autojen ongelma, joka ei kuitenkaan ole tavaton asia Yhdysvaltain kokoisessa suuressa maassa. Pelkästään kuuden kuukauden aikana viime vuonna ihmiset ilmoittivat kaupungille lähes 14 000 hylätystä autosta, ja tilanne on pahentunut entisestään kuluvan vuoden aikana. Kaupungista on loppumassa tila ajoneuvojen varastointiin, ja joissain tapauksissa on jo jouduttu turvautumaan niiden pinoamiseen päällekkäin. Paikalliset asukkaat ovat lopen kyllästyneitä kasvavaan romuauto-ongelmaan.

Ajoneuvot roskaavat kaupungin katuja ja estävät pääsyn koteihin, yrityksiin ja jopa kouluihin vieden samalla kaupunkilaisten käytöstä arvokasta pysäköintitilaa. Sikäläinen reportteriryhmä ABC 7 News Bay Area lähti matkalle yhdessä Oaklandin valtuuston jäsenen Noel Gallon kanssa tutkimaan kaupungin katuja, ja yhdessä he löysivät puolessa tunnissa lähes 50 hylättyä autoa, joiden kunto vaihteli hieman parempikuntoisista täydellisiin raatoihin. Monet autoista olivat varastettuja, ja suurin osa niiden osista oli jo viety, kun taas joitain autoja oli selvästi käytetty rikollisiin tarkoituksiin, kuten vaikka näyteikkunan läpi paahtamiseen ryöstökeikan aikana.

YouTubesta löytyvän ABC 7:n raportin mukaan Oaklandin poliisilaitos ryhtyy toimiin vain, mikäli ajoneuvo estää pääsyn kotiin. Oaklandin liikenneministeriö hoitaa kaikki muut hylätyt ajoneuvot, ja auton poistaminen voi viedä runsaastikin aikaa.

Kaupungissa on jo niin paljon hylättyjä autoja, että se maksaa lähes miljoona dollaria vuosittain säilytyskuluina. Eräässäkin varastossa on yli 2 000 ajoneuvoa säilytyksessä. Helpotusta tilanteeseen saattaa kuitenkin pian tulla, kun kaupunginvaltuuston jäsenet äänestivät rahoituksen lisäämisestä ongelman ratkaisemiseksi, ja palkkaamalla useita hinausyrityksiä. Lisäksi tulevaisuudessa on tarkoitus hyödyntää Kalifornian liikenneministeriön pysäköintialueita. Kaupunki palkkaa myös 15 pysäköinninvalvontateknikkoa lisää, jotka tulevat kaduille partioimaan vielä tämän vuoden puolella.

Lue lisää