Harvinainen James Bond -elokuvassa nähty Jaguar myynnissä – ensimmäinen neljästä tehdystä kappaleesta

James Bond -elokuvat tunnetaan näyttävistä autoista, joiden tunnetuimpana ja pitkäaikaisimpana merkkinä on ollut Aston Martin. Uudemmissa Bond-tuotannoissa on myös nähty Jaguar -merkkisiä autoja, joista ehkä näyttävin on Spectre-elokuvassa nähty Jaguar C-X75 superautokonsepti.

Jaguar valmisti 90-luvulla nuorten miesten huoneiden seiniä julisteen muodossa koristanutta XJ220-superautoa, joka herätti varauksetonta ihailua upeilla muodoillaan ja suorituskyvyllään – yli 340 kilometrin huippunopeus oli siihen aikaan melkoinen lukema. Spectressä nähty C-X75 konsepti on XJ-220:n nykyaikaisempi painos, joka on niin ikään upean sulavalinjainen, tyylikäs ja ärhäkkä luomus.

Hybriditekniikkaan perustuva Jaguar C-X75 -konsepti esiteltiin vuonna 2010 ja sen voimalinja koostuu Cosworthin kehittämästä 1,6-litraisesta bensiinimoottorista, kahdesta sähkömoottorista ja 300kW:n akustosta. Pienestä koostaan huolimatta, moottorista irrotetaan turbo- ja remmiahtimen avulla 502 hevosvoimaa, jotka palvelevat täysimääräisesti huikean 10 300 minuuttikierroksen vauhdilla. Kaksi sähkömoottoria antavat lisätehoa 390 hevosvoimaa ja kaikkien kolmen moottorin yhteistehoksi muodostuu 800 hevosvoimaa, jolla auto asettuu jo hyperautoluokkaan. Teho välitetään tiehen kaikilla neljällä pyörällä ja seitsemänlovisen automaattivaihteiston välityksellä.

C-X75 aktiivinen aerodynamiikka pitää auton tiessä suurissa nopeuksissa. Automaattisesti nouseva takailmanohjain tuottaa 200 kiloa downforcea 320 kilometrin tuntinopeudessa. Jaguarin testikuljettajat testasivat auton voimavaroja testiradalla, mutta huippunopeutta ei saavutettu, koska tila loppui kesken. Auton huippunopeuden arvioidaan kuitenkin olevan 350 km/h:n tuolla puolen. Kaahailun lisäksi, C-X75:llä pystyy ajamaan myös puhtaasti pelkällä sähköllä noin 60 kilometriä, mikäli malttaa pitää kaasujalan kurissa.

C-X75 ei päässyt koskaan tuotantoon, mutta se pääsi elokuvaan.  Vuonna 2015 julkaistussa Spectre-elokuvassa, vapaapainija/näyttelijä Dave Bautista esitti Spectren palkkatappajaa, Hinxiä, joka jahtasi Jaguarillaan, Aston Martin Vanguishilla pakoon pötkinyttä, James Bondia, jota näytteli tuolloin Daniel Craig. Takaa-ajokohtaus sijoittui Rooman keskustaan, jossa kadut olivat paikka paikoin melkoisen kapeita.

Elokuvassa nähty ja nyt myynnissä oleva C-X75 on alkuperäisen konseptin mukaisen hybridivoimalinjan sijaan varustettu Jaguarin SVO-osaston tuottamalla remmiahdetulla viisilitraisella V8-moottorilla. Autoon on myös asennettu putkirunkoinen turvakehikko, joka on toteutettu FIA WRC:n speksien mukaisesti, suojaamaan kuljettajaa mahdollisissa kolaritilanteissa. Autosta löytyy myös tavallisuudesta poikkeavia toimintoja, kuten stunttijarru ja muita huimien temppujen tekemiseen tarvittavia namikoita. C-X75 -autoja tehtiin elokuvaa varten vain neljä kappaletta ja tämä kyseinen auto on varustettu sarjanumerolla 001.

Suosittelemme

Hinta: 1 432 791 euroa (1 250 000 puntaa)

Lue lisää