Glenfiddich Select Cask – moniulotteinen Speyside

0
4418

kartta-glenfiddichKoordinaatit 57°27′13.4″N, 3°7′43″W, Dufftown, Skotlanti. Glenfiddich eli gaeliksi peuran laakso, on maailman tunnetuimpia ja myydyimpiä single malt -viskejä. William Grantin vuonna 1886 Dufftowniin perustaman tislaamon läpi kulkee vuosittain 10 miljoona litraa puhdasta alkoholia. Tämä Balvenien tapaan Robbie Dubh -lähteestä vetensä ottava tislaamo on vuosien varrella voittanut enemmän palkintoja, mitä normaali AMK-insinööri jaksaa ja osaa laskea.

Lähes jokaisesta Skotlannin tislaamosta poiketen, Glenfiddich on säilynyt Grantin suvun omistuksessa läpi tislaamon historian. Glenfiddichiä vielä tänäkin päivänä pyörittävä William Grant & Sons on kunnioitettavassa viidennessä sukupolvessa. Vuosittain The Glenlivetin kanssa myydyimmän single maltin tittelistä kamppailevan Glenfiddichin tarjooma koostuu nykyisin lukuisista eri pullotteista. Tarjoomaa on mahdotonta käydä tarkemmin läpi, ilman että synnyttää romaanin. Tietoa etsivän kannattaakin suunnata Glenfiddichin kotisivuille, jotka ovat yhdet alan parhaista ja kattavimmista tietopankeista.

Huttua, on meillä monenlaista, monenlaista!
Huttua, on meillä monenlaista, monenlaista!

Glenfiddich Cask Collection

Select Cask on osa Glenfiddichin nykyistä verovapaille Travel Retail -markkinoille tehtyä Cask Collection NAS-valikoimaa. Vaikka huttua tislaamolta löytyy, on Glenfiddich lähtenyt mukaan globaaliin No Age Statement -huumaan kolmella nimen omaan matkailijoille suunnatulla tuotteella: Select Cask, Reserve Cask ja Vintage Cask. Jokaisella viskillä on oma price pointinsa ja vaikka yksi ei varsinaisesti ole laadukkaampi kuin toinen, tuotteissa on allekirjoittaneen mielestä huomattavasti eroa, kalleimman Vintge Caskin kääntyessä aika kiistattomaksi voittajaksi omassa suussani.

NAS-viskeistä kun on kyse, ei tarkka kypsytysaika luonnollisesti ole tiedossa. Jokainen Cask Collectionin pullote on ikäännytetty erilaisissa tynnyreissä ja naitettu tämän jälkeen yhteen Glenfiddichin kuuluisassa Solera VAT:ssa. Select Cask on ikääntynyt bourbon-, eurooppalaisissa tammi- ja punaviivitynnyreissä.

Glenfiddich Cask Collection. Tulen myös miniatyyreinä lahjaboksissa.
Glenfiddich Cask Collection. Tulen myös miniatyyreinä lahjaboksissa.

Glenfiddich Select Cask

Glenfiddich-Select_CaskSelect Cask on hyvin selvästi nuori viski, mutta alakouluikä ei makua ja menoa pahemmin haittaa. Pullotteessa yhdistyy hyvin Glenfiddichin perusluonne sekä Speysiden pirteänmakean-kirpeänhedelmäinen luonne.

Tuoksu:
Kukkaista raikkautta, tammea, hieman sitrusta, hieman nuoren iän tuomaa raakuutta. Mukavan tasapainoinen ja miellyttävä kokonaisuus.

Maku:
Glenfiddichin perinteinen ydin maistuu selvästi. Maku on tuttu ja turvallinen Glenfiddich. Tammea, makeutta, kohtalaisesti maustetta, Speysiden hedelmäisyyttä. Maku on rikas ja miellyttävä. Tätä on Speyside. Mukavan moniulotteinen.

Jälkimaku:
Tamminen ja pippurisen hedelmäinen. Aivan mielettömän pitkään Select Cask ei suussa viihdy, mutta kyllä tätä viimeisen siemauksen jälkeen suussaan hetken vielä maistelee.

Soveltuvuus viskiharrastusta aloitteleville:
Ehdottomasti soveltuu. Simppeli ja samalla sopivan moniuotteinen Speyside.

Soveltuvuus useampia erilaisia drameja kokeneille:
Kokeilisin jos Speyside maistuu!

Pullokoko:
1,0 l.

ABV (Alcohol by volume eli suomeksi voltit):
40 %

Mistä ostaa:
Verovapaa eli Travel Retail, ympäri maailman.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän