Fordin uusi vastamelujärjestelmä tekee autosta lähes äänettömän

Ford kehittelee vastamelujärjestelmää autoihinsa, jonka tehtävänä on vähentää moottorista, vaihteistosta, tiestä ja ajoviimasta generoituvia ääniä.

Fordin Active Noise Control -järjestelmä debytoi Ford Mondeo Vignale -luksusmallissa, mikä on jo muutenkin karvalakkia paremmalla tasolla. Projektissa on mukana myös Sony, joka on jo pitkään toimittanut äänentoistojärjestelmiä Fordeihin. 12-kaiuttiminen ja DSP:llä varustettu Sonyn äänentoistojärjestelmä tuottaa vastamelujärjestelmän ohella nautintoa kuljettajalle ja matkustajille.

ANC-järjestelmä käyttää kolmea strategisesti oikein sijoitettua mikrofonia, mitkä paikallistavat ja tunnistavat häiriöäänet. Kaiuttimet toistavat järjestelmän kehittämää vastamelua, eli vastakkaisia ääniaaltoja, mitkä ‘kumoavat’ tai vaimentavat häiriöäänet.

Järjestelmä puuttuu vain mainittuihin häiriöääniin, eikä siis hiljennä matkustajien välistä keskustelua tai pilaa musiikin kuuntelua. Active Noise Control myös nauhoittaa kaikki auton ja kuljettajan toimet, oppiakseen ja mukautuakseen nopeammin kiihdytyksiin ja muihin tasaisesta tilanteesta poikkeaviin tapahtumiin.

Active Noise Control -järjestelmän lisäksi Vignale -malleissa on myös käytetty muita konsteja häiriöiden minimoimiseksi, kuten akustisien ikkunalasien käyttö. Tuuli- ja sivulaseissa on hiuksen ohut akustinen kalvo, mikä vähentää tuulen suhinoita ja muita ikkunoiden läpi välittyviä häiriöääniä. Myös lisäeristykset moottoritilassa, ovissa ja alustassa auttavat taistelussa melua vastaan.

– Melu on häiriötekijä. Se häiritsee kuljettajan ajattelua ja voi johtaa keskittymisen herpaantumiseen sekä stressiin, sanoo John Cartwright, Fordin johtava lääketieteen tohtori.

Suosittelemme

1101913_Ford Mondeo Vignale inside Ford's semi-anechoic chamber

Lue lisää