Ferrari-museosta löytyy erikoinen latolöytö – alumiinikorinen 365 GTB/4 keräsi Japanissa pölyä 40 vuotta

Ferrarin kotikonnuilla Italian Modenassa sijaitsevassa museossa on pääosin esillä viimeisen päälle puunattuja Maranellon oreja, mutta joukkoon mahtuu myös yksi erityisen pölyinen yksilö. Sen tarina on varsin ainutlaatuinen.

Kyseinen auto on Daytona-nimellä useimmiten tunnettu 365 GTB/4, joka löydettiin pölyn peittämänä Japanista vuonna 2017. Ferrari oli sitä ennen ehtinyt kerätä pölyä niillä renkaansijoillaan peräti 40 vuoden ajan. Mikä tahansa vuosina 1969-1973 valmistetuista 365 GTB/4 Daytonoista on himoittu keräilykappale, mutta tämä yksilö on vielä kertaluokkaa ainutlaatuisempi.

Tämä auto on nimittäin ainoa jäljellä oleva Daytona, jossa on Scagliettin käsialaa oleva alumiinikori. Alustanumerolla #12653 tunnettu yksilö myytiin uutena vuonna 1969 Enzo Ferrarin läheiselle ystävälle, ja jo kahta vuotta myöhemmin auto laivattiin Japaniin. Siellä Ferrari vaihtoi omistajaa kolmeen kertaan, kunnes auto myytiin vuonna 2017 RM Sotheby’sin huutokaupassa niine pölyineen nykyiselle omistajalleen muhkeaan 1,8 miljoonan euron hintaan.

Auto on nykyomistajaltaan vain lainassa Ferrari-museossa, jossa pölyinen klassikko on takuuvarma katsemagneetti. Käsin naputellut alumiinipaneeelit ovat edelleen pääosin hyvässä kunnossa, mutta ainakin toiseen kynnyskoteloon on tullut painauma. Daytonan nokkaa koristavat alkupään yksilöille tyypilliset pleksiset ajovalojen suojat, joista toiseen on tullut halkeama vuosikymmenten mittaan.

Suosittelemme

Kromiosissakin riittää ruostetta sekä patinaa, ja samaa voidaan sanoa myös pakoputkenpäistä. Vanteista saisi todennäköisesti vielä hyvät perusteellisella puhdistamisella, mutta silloin Daytonan latolöytöstatus olisi mennyttä kalua. Tästä syytä sisustaakaan ei ole siivottu mitenkään, mutta ratti on jostakin syystä vaihdettu uutuuttaan kiiltelevään tai perusteellisesti entisöityyn ohjauspyörään. On mielenkiintoista nähdä, saako auto pysyä myös museossa olon jälkeen tässä asussa vai päätyykö ainutlaatuinen Daytona jossakin vaiheessa entisöitäväksi tai ainakin kunnon pesuun.

LähdeCarscoops

1 KOMMENTTI

  1. kirjaimellisesti käsin niitä paneeleja ei naputeltu vaan Italiassa käytettiin pitkävartista konevasaraa “hamaria” (maglio helve). briteissä käytettiin taas konepyörää (English wheel) sillä saa lähtökohtaisesti siistimpää jälkeä aikaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Kimeran uusi tulkinta Lancia 037:stä myytiin jo loppuun – seuraavaksi tulossa ovat nelivetomalli ja rataspesiaali

Markku Alén nimesi aikoinaan Lancia 037:n maailman kauneimmaksi ralliautoksi, ja Lancian taika vetoaa faneihin vielä neljä vuosikymmentä myöhemminkin. Italialaisen Kimeran tekemä moderni EVO37-tulkinta 037:n pohjalta myytiin jo loppuun huimasta hinnasta huolimatta, mutta uusia versioita on luvassa.

ABT esitteli hurjan näköisen XGT:n – Audi R8:n joutsenlaulu on katukelpoinen GT2-luokan kilpuri

Nürburgringin Nordschleifella on viime aikoina bongattu testiajoissa kovasti kilpuria muistuttava Audi R8 kadulle rekisteröitynä. Nyt tuon auton taustat selvisivät, kun Audi-virityspajojen eliittiin kuuluva ABT toi julkisuuteen uusimman luomuksensa.

Audi TT:n taru päättyi – yli 25 vuoden aikana ehdittiin valmistaa reilut 660 000 autoa

Audi TT:n taru päättyi ainakin toistaiseksi neljännesvuosisadan ja tarkalleen 662 762 valmistetun yksilön jälkeen.

Fiatin “Mikki Hiiri” on nyt nimensä kaltainen – uusi Topolino sai ylleen Disney-kuosin

Mikki Hiiri tunnetaan Italiassa Topolinona. Saman lempinimen sai myös vuonna 1936 debytoinut ensimmäinen Fiat 500, ja tällä hetkellä Fiatilla on tuotannossa mikrokokoinen sähköauto nimeltään Topolino.

Tyyliniekan uusimmat