Farkku-Skodasta saa irti mukavasti tehoa – Octavia RS:ssä on ABT:n virityksen jälkeen 315 heppaa

Skoda Octavia kuuluu Suomen suosituimpiin autoihin, ja myös sporttiversio RS on mennyt todella mukavasti kaupaksi täällä peräpohjolassakin. Dieselkoneinen farkku-RS on ollut ajoittain jopa koko mallisarjan myydyin yksittäinen versio, koska auto on tarjonnut juuri sopivassa suhteessa tehoa ja tilaa kilpailijoita edullisemmin.

RS:n toinen moottorivaihtoehto on mm. VW Golf GTI:stä tuttu kaksilitrainen TSI-bensaturbo, jota saa kahtena eri tehoversiona. ”Perusmallissa” on faceliftin jälkeen 230 hevosvoimaa, mutta tarjolla on myös 245-heppainen painos samasta myllystä. Molempien bensakoneiden voima välitetään ainoastaan etupyörille, koska neliveto on varattu Octavia RS -mallistossa TDI-dieselin yksinoikeudeksi.

Ahdettuihin koneisiin on helppo loihtia lisätehoa virityssoftilla, ja saksalaispaja ABT esitteli nyt oman tulkintansa tšekkiläisestä sporttifarkusta. Lähtökohdaksi on otettu RS:n 230-hevosvoimainen versio, johon on loihdittu peräti 85 lisäheppaa uudelleenohjelmoinnin, downpipen ja sporttikatalysaattorin avulla. Vääntö on puolestaan kasvanut 350 newtonmetrin lukemasta 450 newtoniin.

315-hevosvoimaiseksi muuttuneen auton lisäpotku tuntuu parhaiten ohituskiihtyvyydessä. Paikaltaan lähdettäessä kasvanut teho hukkuu osittain sutimiseen, koska ABT:n RS on edelleen etuvetoinen. Nollasta sataan mennään kuitenkin 6,3 sekunnissa, ja huippunopeutta riittää peräti 252 km/h:n verran.

Suosittelemme

Tehokuurin lisäksi tarjolla on 20 millillä madallettu alusta, joka sopii lisäjäykkyydestä huolimatta vielä arkikäyttöönkin. Octavia RS;ään saa luonnollisesti myös virityspajan omaa designia edustavat vanteet, jotka ovat 19-tuumaiset. Kun viritykset jättää tähän, auto säilyy vielä mukavan huomaamattomana muiden Octavioiden joukossa.

RS:stä tulee ABT:n käsittelyn myötä melko suora kilpailija konsernikumppani Seatin Leon ST Cupralle, jossa on tasan 300 heppaa. Seatia saa tosin myös nelivetoisena, mikä saattaa olla monelle ostajalle ratkaiseva kriteeri. Neliveto löytyy myös emomerkki Volkwagenin Golf R -farmarista, mutta se on hinnaltaan selvästi Skodaa ja Seatia arvokkaampi. Toisaalta Octavia RS:n hyvä hinta-laatusuhde säilyy myös ABT:n virityksen jälkeen, koska pelkkä moottoriviritys maksaa ainakin Saksassa ”vain” reilut 3500 euroa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Dacian SUV-suosikki uudistuu – kolmannen sukupolven Dusteria saa myös hybridinä

Osittain kierrätysmuovista valmistettu Dacia Duster siirtyy kolmanteen sukupolveensa, joka on edeltäjäänsä näyttävämpi ja sähköisempi.

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Tyyliniekan uusimmat