Costa del Sol autolla #7: Cadiz

Costa del Sol autolla #7: Cadiz

Cadiz on Euroopan vanhimpia kaupunkeja. Tarujen mukaan foinikialaiset perustivat kaupungin vuoden 1100 tienoilla ennen ajanlaskun alkua, mutta varhaisimmat historialliset löydöt ovat 200 vuotta tuoreempia. Silloinen Gadir joutui Karthagon haltuun vuonna 500 eaa päätyäkseen roomalaisille Gades-nimisenä 200-luvulla eaa.

Costa del Sol - Cadiz
Tarina kertoo Kolumbuksen tuoneen näiden puiden simenet mukanaan toiselta retkeltään. KUVA: Joose Luukkanen

Cadiz oli muun Espanjan tavoin maurien hallussa puoli vuosisataa (711-1262). Kolumbus suuntasi toiselle matkalleen Cadizista, ja sen jälkeen kaupungista muodostui Espanjan pääsatama Amerikan reiteille sen ohittaessa Sevillan 1700-luvulla. Kaupungin puistoissa kasvaa edelleen Kolumbuksen mukanaan tuomia uuden maailman puita. Napoleonin sotien aikana Espanjan parlamentti Cortes toimi Cadezissa ja myös Espanjan perustuslaki julistettiin kaupungista vuonna 1812.

Costa del Sol - Cadi
Ollaanko Karibialla? Vilkas liikennen toi mukanaan vaikutteita. KUVA: Joose Luukkanen

Rannikkoreitti vie Cadiziin

Aurinkorannikolta kertyy kilometrejä sen verran, että päiväreissu on vielä tehtävissä, mutta helpommalla pääsee jos malttaa varata reissuun pari päivää. Tällöin voi esimerkiksi poiketa ensimmäisenä päivänä Gibraltarille ja pyhittää kakkospäivän kokonaan Cadizille. Lounasirannikolta löytyy myös maan parhaat surffirannat mikäli haluaa yhdistää reissuun vesiurheilua.

Maisemia tien varrelta. KUVA: Joose Luukkanen

Esimerkkireittimme starttaa Marbellasta, ja edestakaisin ajomatkaa kertyy 4-6 tuntia riippuen kaasujalan raskaudesta ja pysähdysten määrästä. Menomatkalle suosittelemme moottoritien sijaan Algecirasin ohi rannikolle kiertävää pienempää tietä, joka tarjoaa monta vierailemisen arvoista paikkaa.

Costa del Sol - Cadiz
Auringon laskettua reitin maisemista voi enää haaveilla… KUVA: Joose Luukkanen

Paluumatkan voi huoletta ladata isoa kovaa pitkin moottoritietä, koska illan pimetessä ei kuitenkaan näe maisemia. Klikkaa karttaa niin reitti aukeaa suoraan Google mapsiin!

Suosittelemme

Auton lisäksi Cadiziin pääsee myös junalla. Aivan vanhankaupungin muurien ulkopuolella olevalta asemalta on kätevä yhteys Sevillaan ja sitä kautta Madridiin nopealla junalla. Costa del Solille juna ei ole kätevin yhteys, joten sitä suositellaan vain alan miehille.

Costa del Sol - Cadiz - Juna
Renfen suurnopeusjuna kulkee Sevillaan ja Madridsiin asti. KUVA: Joose Luukkanen

Kaikki on Cadizin vanhassa kaupungissa

Kaikki näkemisen arvoinen on oikeastaan kaupungin muurien sisällä vanhassa kaupungissa. Auto kannattaa ajaa suosiolla parkkiin, koska kaikki on kävelyetäisyyden päässä. Yleisilmeeltään rähjäinen vanha kaupunki täynnä pienten kujien yhdistämiä aukioita, ja se on rappioromantiikan ystävien mieleen. Jo itse kaupunki on nähtävyys, eikä onnistunut visiitti vaadi pakollisissa turistikohteissa pyörimistä.

Costa del Sol - Cadiz
Myrskyssä Cadiz on entistä harmaampi… KUVA: Joose Luukkanen
Costa del Sol - Cadiz
Cadizin katedraali sekoittaa monia tyylejä. KUVA: Joose Luukkanen

Cadizin katedraali on näkemisen arvoinen. Siitä matkaa voi jatkaa pitkin rantakatua sään suosiessa tai suojautua tuulelta vanhan kaupungin kujille. Niemimaan kärjessä sijaitsee San Sebastianin linnoitus, jonne kuljetaan pitkää pengertä pitkin. Linnoitus on vierailemisen arvoinen jos ei muuten niin tarjoamansa kaupunkinäkymän ansiosta!

San Sebastianin linnoitus La Caletan rannalta nähtynä. Nimenennokassa sijaitsevaan linnoitukseen pääsee kapeaa pengertietä pitkin. KUVA: Joose Luukkanen

San Sebastianin ja Santa Catalinan linnoitusten välissä sijaitsevalla La Caletan rannalla tuntee olevansa Kuubassa. Rantaa reunustavat rakennukset ja massiiviset tropiikin puut ovat kuin Havannasta. Ranta on säilynyt kohtuullisen hyvin muuta niemennokassa sijaitsevaa kaupunkia piirittävältä eroosiolta.

Jinx and Bond at the bar
Jinxin ja Bondin kohtaaminen kuvattiin Cadizissa. Taustalla Santa Catalinan linnoitus.

Kaupungin luoteisnurkassa sijaitsee laaja puisto, Parque Genoves. Sen käytäviä reunustavat viimeistellyt istutukset, jotka miellyttävät silmää ja viherpeukalon mielikuvitusta. Lapsille puolestaan löytyy ihmeteltävää suihkulähteissä majailevista dinosauruksista.

Costa del Sol - Cadiz - Parque Genoese
Geonalaisessa puistossa riittää nähtävää. KUVA: Joose Luukkanen

Cadiz on suomalaisille tuntemattomampi mutta ehdottomasti vierailun arvoinen. Etenkin Costan turistirysien menoon kyllästynyt löytää täältä kontrasteja ja pykälää aidompaa menoa. Sesongin ulkopuolella täällä saa olla rauhassa. Silti yllätyimme siitä, että vaikka pieniä kauppoja ja kuppiloita on siellä täällä, niin turistikauden ulkopuolella illalla auki olevia ravintoloita on harvassa. Käytännössä ainoastaan katedraalin lähistöllä saa vatsan täyteen vuoden ympäri.

Yksityiskohtia vanhan kaupungin asunnosta. KUVA: Joose Luukkanen

Aihepiirin uusimmat

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Maailman suurin autonvalmistaja kamppailee yhä vaikeuksien kanssa

”Emme ole enää kilpailukykyisiä”, on Volkswagenin toimitusjohtajan viesti, kun yhtiö vähentää henkilöstöä osana 10 miljardin euron säästökuuria.

Tyyliniekan uusimmat