Bensakoneisen Porsche Macanin myynti Euroopassa loppuu lähikuukausina – auto ei täytä uusimpia kyberturvallisuusmääräyksiä

Porsche Macan on ollut markkinoilla jo vuodesta 2014 lähtien, mutta sporttinen SUV on pysynyt varsin tuoreen oloisena säännöllisten päivitysten ansiosta. Autoa piti myydä Euroopassakin vielä muutaman vuoden ajan tulevan sähkö-Macanin rinnalla, mutta nämä suunnitelmat kariutuivat.

Upouusi täyssähköinen Macan on jo aivan nurkan takana, ja virallisen esittelyn odotetaan tapahtuvan lähikuukausien aikana. Tästä huolimatta polttomoottoreilla ryyditetty edeltäjä oli vuoden 2023 eniten myyty Porsche-malli Euroopan markkinoilla. Kohta 10 vuoden malli-ikään yltävä katumaasturi on kuitenkin suunniteltu aikoina, jolloin autoja koskevat tietoturvallisuusmääräykset eivät olleet vielä nykyisellä tasolla.

Kuva: Porsche

Niinpä auto ei täytä enää Euroopan Unionin uusimpia kyberturvallisuusmääräyksiä, jotka astuvat voimaan ensi heinäkuun alussa. Elinkaarensa loppusuoralla olevaan Macaniin ei kannata lähteä enää tekemään kalliita ja monimutkaisia muutostöitä tämän vuoksi, joten auton myynti päättyy jo lähikuukausina. Porschen edustaja kertoi saksalaiselle Automobilwochelle, että nykyisen Macanin myynti EU-alueella loppuu ensi kevään aikana.

Euroopan Unionin uusien kyberturvallisuusmääräysten on tarkoitus suojata autojen järjestelmiä hakkerien hyökkäyksiltä. Moni muukaan VW-konsernin jo pitkään myynnissä ollut malli ei täytä näitä määräyksiä, joten Macanin ohella myynnistä poistuvat tai ovat jo poistuneet Volkswagen e-Up!, Audi TT ja Audi R8 sekä VW Transporter T6.1. joka pohjautuu jo vuonna 2003 markkinoille tulleeseen T5:een.

Kuva: Porsche

Volkswagenin seuraava Transporter on yhteistyössä Fordin kanssa kehitetty Transitin sisarmalli, kun taas uusi sähkö-Macan jakaa perusrakenteensa tulevan Audi Q6 e-tronin kanssa. Vaikka bensa-Macanin taru Euroopassa päättyy jo pikapuoliin, autoa aiotaan myydä muilla markkinoilla kuten esimerkiksi Pohjois-Amerikassa ainakin vuoteen 2026 asti. Polttomoottori-Macanin lopullinen kohtalo päätetään vasta tämän jälkeen. Auton tuotanto siis jatkuu Saksan Leipzigin tehtaalla, jossa valmistetaan myös uudet täyssähköiset Macanit.

Kuva: Porsche
LähdeCarscoops

Lue lisää