Autospottaaminen Suomessa – harrastuksena harvinaisten autojen bongaaminen

Ennen internettiä ja digiaikaa oli autoista kiinnostuneilla nuorilla tapana istua tienvarressa ja merkitä ohi ajavien autojen rekisterinumeroita ruutuvihkoon. Sekä autot että harrastus ovat sittemmin hieman kehittyneet ja nykyään otetaan digikameralla kuvia autoharvinaisuuksista ja ladataan ne kaikkien nähtäville nettiin.

Carspotting, eli vapaasti suomennettuna autospottaaminen, on maailmalla jo laajalle levinnyt harrastus. Autospottaamisen perusidea on simppeli: yritetään “spotata” harvinaisia, viritettynä, tuunattuja, urheilu- tai superautoja liikenteessä. Spottaamiseen liittyy usein myös kuvien tai videon ottaminen autoista, ja saadun materiaalin jakaminen kavereille sekä muille autoista kiinnostuneille.

Spottaaminen maailmalla

Autogespot on nettisivu, jossa spottaajat jakavat kuvia autoista muiden ihasteltaviksi. “Spotteja” voi etsiä sivustolta automerkin, mallin, värin, maan, kaupungin tai jopa rekisterikilven perusteella. Sivustolla on jo yli 600 000 spotattua autoharvinaisuutta. Kaksi muuta yleistä alustaa kuvamateriaalin jakamiselle ovat Instagram ja Youtube. Kummastakin löytää hakusanalla “carspotting” paljon mielenkiintoista materiaalia.

Euroopan kaupunkeja, joissa “spottaamisapajat” ovat erityisen hyvät, ovat Lontoo ja Monaco. Varsinkin Lontoossa on vakiintuneet alueet ja tiet, joilla on päivittäin mahdollisuus nähdä harvinaisuuksia. Periaatteessa kaikkien pääkaupunkien ja vähänkin suurempien kaupunkien keskusta-alueet ja kalliiden muotiliikkeiden reunustamat kadut tarjoavat hyviä mahdollisuuksia keskivertoa kalliimpien autojen näkemiseen.

autospottaaminen

Spottaaminen Suomessa

Autospottaaminen Suomessa on pienen piirin harrastus: aktiivisia autospottaajia löytyy arviolta suurin piirtein toistakymmentä. Suomessa autokanta on kalliiden harvinaisuuksien puolesta verotuksen takia muita maita pienempi, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö meiltäkin harvinaisuuksia löytyisi. Hurjimpia esimerkkejä ovat Lamborghini Aventador LP7004 ja Porsche 918 Spyder. Ferrareita, Porscheja, Maseretaja ja muita vastaavia löytyy myös kiitettävä määrä.

Suosittelemme

autospottaaminen-2

autospottaaminen-4

Helsingin keskusta on ylivoimaisesti parasta aluetta spotata Suomessa. Pohjoisesplanadi
heinäkuisena lauantaipäivänä on melkein pomminvarma yhdistelmä jos mielii ihastella
satunnaista ohi matelevaa Ferraria tai Porschea. Myös Ullanlinna, Eira ja Merisatamanranta
voivat tarjota mielenkiintoisia yllätyksiä. Spottaaminen Suomessa vaatii spottaajalta paljon
sinnikkyyttä, kärsivällisyyttä ja tarkkaa silmää sekä korvaa.

Suomessa spotattuja autoja löytää Autogespotin nettisivujen lisäksi myös Instagramista
@autogespot_finland käyttäjän sivulta. Aktiiviset spottaajat lisäävät sinne liikenteessä tavattuja harvinaisuuksia melkein päivittäin.

Teksti: Veikka Partanen ja Jukka Mykkänen
Kuvat: Veikka Partanen

Lue lisää