Autonvuokraus lomamatkalla – vinkit huolettomaan vuokra-autoiluun

Kun hotellin uima-allas alkaa kyllästyttää, kannattaa vuokrata auto ja tutustua laajemmin ympäristöön. Auton vuokraaminen netissä onnistuu helposti, mutta se voi myös sisältää muutamia sudenkuoppia, johon äkkinäinen voi astua helposti.

Nettipalvelut

Netissä on useita hakupalveluja, jotka hakevat autoja eri vuokraamoista ja listaavat ne selkeästi hinnan ja kokoluokan mukaan. Sopivan auton löytäminen palvelun kautta on helppoa ja yleensä ongelmatonta, mutta silloin tällöin saattaa vuokraajan yllätykseksi tulla lisämaksuja autoa noudettaessa tai palautettaessa. Kaikkia yksityiskohtia ei välttämättä ole mainittu hakupalvelussa, kuten auton palauttamista noutopaikasta poikkeavaan kohteeseen. Tästäkin voi rapsahtaa palautettaessa jopa yli sadan euron lisämaksu.

Auton vuokraamisen voi usein tehdä myös vuokraamon omien sivujen kautta ja kun on hakenut hakupalvelulla sopivan auton, kannattaa tehdä sama haku vuokraamon omien sivujen kautta ja katsoa ovatko hinnat samalla viivalla. Jos näissä on huomattavasti eroa, kannattaa selvittää miksi.

Varaus ja maksu

Auton varaaminen ja vuokraaminen onnistuu vain ja ainoastaan luottokortilla ja varausta tehdessä kortilta veloitetaan vuokrahintaa vastaava summa. Autoa noudettaessa kortille tehdään vielä vakuutuksen omavastuuosuutta ja täyttä polttoainetankillista vastaava katevaraus. Varaa siis kortille riittävästi “tilaa” jotta vuokraus onnistuu ja tee varaus hyvissä ajoin ennen matkaa!

Kuljettajat

Pääsääntöisesti vuokra-autoa saa ajaa vain yksi nimetty kuljettaja, joten mikäli haluat vuorotella useamman kuljettajan kanssa, pitää tämä mainita varausta tehdessä. Useammasta kuljettajasta menee lisämaksu.

Myös kuljettajan ikä vaikuttaa vuokraamisen hintaan. Jos kuljettaja on kovin nuori, eli tässä tapauksessa alle 25-vuotias, on tiedossa lisämaksu. Jotkut vuokraamot myös asettavat yläikärajan, esimerkiksi 65 ikävuoteen.

Suosittelemme

Lisävarusteet

Vuokraamot tarjoavat lisävarusteiksi navigaattoria, lastenistuinta, ym. varusteita päivätaksalla. Lyhyellä vuokra-ajalla esim. navigaattori on hyvä valinta, mutta parin viikon aikana hintaa saattaa kertyä jo laitteen ostohinnan verran. Varaa lisävarusteet ennakkoon, sillä tiskillä niistä voi joutua pulittamaan suuremman hinnan.

Vakuutus ja omavastuu

Auton vuokraus sisältää yleensä aina vakuutuksen, mutta sen omavastuu poikkeaa oman auton totutusta omavastuusta huomattavasti. Vuokra-autojen omavastuut liikkuvat jopa 1000-2000 euron nurkilla. Omavastuu tarkoittaa sitä, että jos autoon tulee vaurioita, vuokraaja on velvoitettu maksamaan omavastuu. Korjaukset tehdään aina autovuokraamon valitsemalla korjaajalla ja vuokraajalla ei ole siihen mitään sanomista. Näin ollen pienetkin vauriot saattavat aiheuttaa koko omavastuusumman menettämisen.

Vuokraamot tarjoavat myös huolettomia lisävakuutuksia, joilla omavastuun voi poistaa kokonaan. Jos vuokra-aika on muutamia päiviä, lisävakuutuksen hinta on ok, mutta viikon tai kahden vuokra-ajalla lisähintaa voi tulla jopa yli 200 euroa. Myös hakupalvelut tarjoavat usein omavastuuvakuutusta ja se kannattaa ottaa, jos hinta on kohdallaan, eli selvästi vuokraamon tarjoamaa alhaisempi.

Jos vuokraat auton vähintään kerran vuodessa, hyvä vaihtoehto omavastuun poistoon on insurance4carhire.com, mikä tarjoaa noin 50 euron vuosihintaan vakuutuksen, jolla katetaan vuokra-autojen omavastuu jopa kuuteen tuhanteen euroon asti. Vakuutus uusiutuu automaattisesti joka vuosi ja sen lopettaminen kustantaa viimeisen tiedon mukaan noin 30 euroa.

KORJAUS YLLÄOLEVAAN 23.7.2016: Insurance4Carhire -vakuutusyhtiö on muuttanut 1.7.2016 ehtojaan, eikä enää tarjoa vakuutusta mm. Suomessa asuville. Vakuutuksen voi ostaa Iso-Britanniassa, Ranskassa, Saksassa, Espanjassa, Italiassa tai Alankomaissa asuvat henkilöt. Haastattelimme yhtiön edustajaa ja hän kertoi, että heidän vakuutuksensa tarjoaa ANV -yhtiö, joka on ilmoittanut heille uudet vakuutusehdot. ANV ei ole ilmoittanut syytä ehtojen muutokseen. Kaikki ennen 1.7.2016 ostetut vakuutukset pysyvät voimassa toistaiseksi, huolimatta vakuutuksen ottajan asuinmaasta.

Ajokilometrit ja polttoaine

Jos autoa vuokrataan useammaksi päiväksi tai jopa viikoksi, kannattaa valita vaihtoehto jossa ajokilometrejä ei ole rajoitettu.

Varauksen yhteydessä valitaan usein myös polttoainekäytäntö. Full-Full, eli tankki täynnä tarkoittaa, että vastaanotat auton täydellä tankilla ja myös palautat sen tankki täynnä. Flexible, eli joustava vaihtoehto tarkoittaa sitä, että voit palauttaa auton vaikka tyhjällä tankilla, jolloin vuokraamo hoitaa tankkauksen. Tankkauksesta menee polttoaine- ja palvelumaksu. Ylivoimaisesti selkein vaihtoehto on Full-Full, mutta jos tiedät että paluumatkalla tulee kiire lentokoneeseen, niin ehkä Flexible on muutaman lisäkympin väärti.

Auton vastaanottaminen ja palauttaminen

Auto pitää ehdottomasti tarkistaa pintapuolisesti sitä vastaanotettaessa! Kierrä auto ja tarkista kaikki lasit, peltipinnat, puskurit, valot, yms. vaurioiden varalta. Mikäli huomaat vaurion, ota siitä valokuva, ja jos sitä ei ole mainittu auton vuokrapapereissa, niin on syytä vielä mainita asiasta vuokraamolle.

Palauttamisen yhteydessä on myös syytä tehdä tarkistus ja auto kannattaa pestä ennen sitä, ettei mitään jää huomaamatta. Jos autoon on syntynyt vaurioita, ilmoita niistä vuokraamoon ja tarkastakaa auto yhdessä virkailijan kanssa. Jos valitsit vuokraukseen tankki täynnä-vaihtoehdon, muista tankata!

Lue lisää