Auton sisätilojen puhdistus ja suojaus

Kaupallinen yhteistyö: Autodude.fi - Sisältää affiliate-linkkejä

Monelle auto on pelkkä väline, joka vain kuljettaa ihmisen paikasta toiseen, ja autonhoito saattaa jäädä vähäiseksi. Usein se voi tarkoittaa ainoastaan satunnaista autonpesukoneessa käyntiä, ja pölyjen pyyhkimistä kojelaudan päältä. Tällä kertaa sukelsimme hieman syvemmälle, ja kokeilimme miten auton sisätilojen puhdistus ja suojaus sujuu oikeilla aineilla.

Auton sisätilat vaikuttavat viihtyvyyteen, ja matkustaminen on huomattavasti mielekkäämpää, kun ympärillä on puhtaat ja hajuttomat sisätilat. Eri pintamateriaalit säilyttävät myös paremmin alkuperäisen ilmeensä, kun pölyn, hiekan, ja muun lian hankauksesta johtuva kuluminen vähenee.

Lähdimme tutustumaan auton sisäpuhdistukseen yhteistyössä autonhoitotuotteita maahantuovan Autodude.fi:n kanssa. Tarkoituksena oli saada käyttöön kunnon aineet ja välineet, joilla päästäisiin myös amatöörivoimin hyvään lopputulokseen. Tarkoitukseen valikoitui kaikkien sisäpuhdistuksessa tarvittavien aineiden ja perusvälineistön sisältävä Autoduden Sisustanhoitosetti – Deluxe, mikä kotiutui muutamassa päivässä tilauksesta.

Autodude Sisustanhoitosetti Deluxe

Setin lisäksi mukana oli tilaamamme Q2M Interior Detailer, joka on erittäin tehokas, mutta pinnoille turvallinen sisäpuhdistusaine, ja sopii hyvin kohdeautossa olleiden Alcantara/nahkapenkkien viimeistelyyn.

Auton sisätilojen puhdistus – työvaiheet, aineet ja välineet

Ensimmäisenä työvaiheena on aina imurointi, sillä hiekka ja muu irtolika on saatava alta pois, jotta voidaan aloittaa puunaaminen. Samalla autosta poistetaan kumimatot, ja lokeroista niihin kertyneet irtotavarat. Kumimatot kannattaa pestä heti seuraavaksi, jotta niiden kuivumista odotellessa voi puuhastella muuta.

Suosittelemme

Auton sisäpuhdistus - imurointi
Imurointi on tärkeä ja ensimmäinen työvaihe, sillä hiekka ja muu irtolika on saatava alta pois.

Pesu- ja suoja-aineiden lisäksi Deluxe-pakettiin kuuluu viiden mikrokuituliinan King Carthur Royal Flush Gen2 -setti, sekä kaksipuolinen lyhyellä ja pidemmällä karvalla varustettu King Carthur All-Purpose Cloth -mikrokuituliina. Liinojen käytöstä heti alkuun tärkeä huomio: käytä aina samaa liinaa samaan hommaan. “Kirjanpitoa” helpottaa, kun säilyttää puhdistuksen aikana kutakin liinaa aina saman pullon päällä. Kun homma on valmis, liinat voi pestä koneessa.

Kangasmatot

Aloitimme sisäpesun kiinteistä kangasmatoista, joihin oli kertynyt “mukavasti” likaa varsinkin kuljettajan puolelle. Tähän sopiva tuote on Deluxe-setistä löytyvä ValetPRO Classic Carpet Cleaner, jota suihkutetaan suoraan puhdistettavalle pinnalle, annetaan vaikuttaa hetki, ja sen jälkeen pestään tekstiilipesurilla tai pyyhitään mikrokuituliinalla pois. Koska pesuria ei löytynyt siivouskomerosta, niin tyydyimme pyyhkimiseen.

Kuljettajan jalkatila
Kuljettajan jalkatila ennen pesua. Kaasujalka on hieronut likaa ikävästi kangasmattoon.
Auton sisäpuhdistus - kangasmatot
Kengän hankaaminen mattoon on tehnyt tehtävänsä, mutta lika on poissa!

Jo kertakäsittelyn jälkeen leuka loksahti hieman auki, sillä pahinkin kaasujalan mattoon hankaama lika lähti yllättävän helposti pois. Paraskaan aine ei tosin palauta kankaan kulunutta pintaa ennalleen, mutta ainakin lika on poissa. Kun kangasmattojen pesutulos miellyttää silmää, niin mattojen kuivahtamisen jälkeen vedetään pintaan ValetPro Fabric Sealer -suoja-aine, joka estää lian imeytymisen kankaan huokosiin, ja helpottaa seuraavalla kerralla mattojen puhdistamista. Suoja-ainetta voi käyttää myös muihin kangaspintoihin, kuten kangaspenkkeihin.

Penkit

Seuraavana käsittelyyn otettiin puolinahkapenkit, joiden istuinosan keskiosa on Alcantaraa, ja sivuosat nahkaa. Jos ensin mainittu materiaali ei ole tuttu, niin Alcantara on polyesterista ja polyuretaanista valmistettua mikrokuitukangasta, joka muistuttaa mokkanahkaa. Paketista löytyi tarkoitukseen sopiva Gyeon Q²M LeatherSet Strong -nahanhoitosetti, johon kuuluu Q²M LeatherCleaner Strong -puhdistusaine, Q²M LeatherBrush -puhdistusharja, valkoinen mikrokuituliina, sekä Q² LeatherCoat -suoja-aine, ja mikrokuituinen suoja-aineen levitin.

Auton sisäpuhdistus - penkit
Gyeon Q²M LeatherSet Strong -setillä nahan puhdistaminen ja suojaus onnistuu.

Vaahtomainen puhdistusaine pursotetaan joko harjaan tai suoraan käsiteltävälle pinnalle, ja pinta harjataan hellävaraisesti kauttaaltaan. Puhdistus kannattaa tehdä pieni alue kerrallaan, niin päästään tasaisempaan lopputulokseen, eikä puhdistusaine pääse kuivamaan ennen aikojaan – esimerkiksi istuinosa ja selkänoja erikseen. Pesuainetta voi halutessaan myös “jatkaa” suihkuttamalla siihen hieman vettä, mikä saa aineen vaahtoamaan reilummin. Pinta pyyhitään kuivalla mikrokuituliinalla puhtaaksi puhdistusaineesta ja liasta, ja heti perään vielä hieman nihkeällä mikrokuituliinalla, ja annetaan kuivaa. Koko penkin puhdistamisen jälkeen viimeistelimme Alcantara-pinnan vielä Q2M Interior Detailer puhdistusaineella.

Auton sisäpuhdistus - penkit
Penkkien nahkaosat harjataan kevyesti setistä löytyvällä harjalla ja puhdistusvaahdolla, ja pyyhitään sen jälkeen mikrokuituliinalla.

Penkkien kuivuttua nahkaosien pintaan vedetään Q² LeatherCoat -suoja-aine, joka levitetään pientä aamutossua muistuttavalla mikrokuituisella levittimellä tasaisesti joka puolelle. Aine muodostaa näkymättömän kalvon, mikä estää nesteiden ja lian imeytymisen, suojaa UV-säteilyltä, ja hidastaa siten pintojen haalistumista ja kulumista. Suoja-aine estää myös värien tarttumisen vaatteista penkkeihin, mikä on erittäin tärkeä tieto sinisten farkkujen ja valkoisten nahkapenkkien ystäville!

Auton sisäpuhdistus - nahka
Gyeon Q² LeatherCoat -suoja-aine sopii kaikille nahkapinnoille, ja suojaa pintoja lialta ja haalistumiselta. Suojasimme aineella penkkien lisäksi myös ovien nahkaiset osat.

Penkit näyttivät puhdistamisen ja suojaamisen jäljiltä selvästi paremmilta, ja ruskehtavaksi muuttunut valkoinen mikrokuituliina todisti lian siirtyneen liinaan, mutta penkkien oman värin pysyneen penkissä. Erityisesti takapenkkien välissä ollut nahkainen kaistale näytti suorastaan uudelta, ja pinnassa aiemmin olleet lasten limpparitahrat loistivat poissaolollaan.

Auton sisäpuhdistus - penkit
Takapenkki ennen puhdistamista. Limppariroiskeita ja muuta “mukavaa”.
Auton sisäpuhdistus - penkit
Tätä kelpaa katsella, käsittely teki todellakin tehtävänsä!

Ovet, kojelauta ja muut paneelit

Kuten yleensä autoissa, niin tälläkin kertaa ovesta löytyi monta eri materiaalia: nahkaa, erilaisia muovipintoja ja metallia. Nahkapinnat käsittelimme penkkien tapaan nahanhoitosetillä, ja muovi sekä metallipinnat King Carthur APC + Odor Killer -yleispuhdistusaineella. Puhdistusaine sisältää myös hajunsyöjää, mikä on omiaan poistamaan pientavaran säilytykseen tarkoitettujen lokeroiden pohjalta erilaisia jäämiä, mitkä aiheuttavat pilaantuessaan pahoja hajuja. Näppäränä pikku apurina tässä kohtaa toimi pensselityyppinen pehmeä ValetPro Wheel Brush (25 mm) -vanneharja, jonka avulla pääsi hyvin käsiksi pieniin rakoihin ja saumoihin.

Auton sisäpuhdistus
Pehmeä vanneharja on näppärä apuväline esimerkiksi ilmastoinnin suuttimien puhdistamisessa. King Carthur APC + Odor Killer -yleispuhdistusaine poistaa tehokkaasti lian ja hajut.
Auton sisäpuhdistus - kojelauta
Suihkaisu King Carthuria mikrokuituliinaan, ja pyyhkimään kojelauta puhtaaksi. Helppoa ja tehokasta!

Kaikille muovipinnoille pyyhkäistiin lopuksi Gyeon Q²M Preserve -suoja-aine, joka elvyttää hieman haalistuneet pinnat, jättäen ne kuitenkin alkuperäisen mattamaiseksi. Aine muodostaa pinnalle näkymättömän vettä ja likaa hylkivän kalvon, ja tekee pinnasta antistaattisen, mikä vähentää pölyn kerääntymistä pinnalle. Aineessa on myös UV-suoja, mikä estää pintoja haalistumasta auringonpaisteessa.

Lasipinnat

Lasien puhdistukseen setistä löytyy tehokas Gyeon Q²M Glass -lasinpesuaine, joka soveltuu kaikkien lasipintojen lisäksi myös tietoviihdejärjestelmän näyttöruutujen puhdistamiseen. Muista yleisistä lasinpesuaineista positiivisesti poiketen, Gyeon Q²M Glass on turvallinen myös nahalle, vinyylille, Alcantaralle ja muille ajoneuvon sisustan materiaaleille. Lasiin tarttunut rasva, sormenjäljet ja ulkopuolelta pesun jälkeiset vesipisaroiden jättämät “läntit” lähtivät helposti kertakäsittelyllä, eikä lasiin jäänyt raitoja.

Auton sisäpuhdistus - lasit
Gyeon Q²M Glass -lasinpesuaine soveltuu kaikkien lasipintojen ja näyttöruutujen tehokkaaseen puhdistamiseen.

Yhteenveto

Autodude Deluxe-sisustanhoitosetti lunasti lupauksensa mainiosti, ja siitä löytyi aineet ja välineet jokaiseen työvaiheeseen ja kohteeseen. Lopputulos oli kertakäsittelyllä aidosti leuat auki loksauttava, sillä rehellisesti sanottuna allekirjoittanut ei ole aikaisemmin päässyt satunnaisilla “markettiaineilla ja -välineillä” vastaavaan lopputulokseen. Deluxe-setin normaalihinta on 129,90 euroa, mikä on mielestäni erittäin kohtuullinen sisältö huomioiden. Aineet myös riittävät useampaan käsittelykertaan tai autoon, jos pihassa sattuu olemaan enemmänkin puhdistettavia kohteita.

Autodude Sisustanhoitosetti Deluxe
Autodude Sisustanhoitosetti Deluxe

Autodude.fi:n nettisivulta löytyy myös selkeät tuotekohtaiset selosteet ja toimintaohjeet, joilla amatöörikin voi onnistua, eikä tule edes hiki!

Katso myös:

Lue lisää