Amerikkalainen unelma? Rolls-Royce Station Wagon

Brittien yksi tunnetuimmista ja arvostetuimmista luksus tuotteista tunnetaan Rolls-Roycena, mutta Amerikoissa merkin parhaat ja heikommat puolet on tunnistettu. Massachusettsin osavaltiossa Fitchburgissa majaansa pitävä Scar Cars Inc. on muokannut Rollsin Silver Shadowsta ja 70-luvun Ford Country Squiresta oman näköisensä version saamalla aikaiseksi epäilemättä hilpeitä katseita.

Rolls-Royce Station Wagon

Yleensä tämäntapaiset versioinnit jäävät konseptitasolle, mutta tässä tapauksessa Rolls Wagoneita on tehty kaiken kaikkiaan kahdeksan kappaletta. Rakentelun pohjana oleva Ford Country Squire on vuosimalliltaan 1971 ja Rollsin Silver Shadowta taasen tehtiin 1965 ja 1977 välillä.

Rolls-Royce Station Wagon

Mallin tunnistaa kyllä edestäpäin helposti Rollsiksi, mutta sivuprofiili kertoo enemmän perinteisemmästä amerikkalaisesta perheautoilusta. Peräpäätä pitää katsellakin hieman pidempään, jotta huomaa auton olevan oikea suunnittelun konkreettinen tulos. Takavalot ja puskuri ovat nimittäin lainattu Rollsista. Tarkkaa tietoa autojen rakennusajasta ei ole, mutta valokuvissa nähdyn version kori ja maali näyttävät muutamaa kohtaa lukuun ottamatta hyväkuntoisilta. Sisätilat ovat paljolti Country Squiresta, mutta kojetaulussa näkyy tuon ajan ylellisyyttä korostava puinen design vaahtera päällyksineen. Ratti on myös vaihtunut jossakin vaiheessa sekä koko muu sisusta.

Rolls-Royce Station Wagon

Suosittelemme

Konepellin alta löytyy ehkäpä yksi syy, miksi amerikkalaiset ovat hullunkurisen idean toteuttaneet. Amerikkalaista V8-moottoria pidettiin noihin aikoihin luotettavampana ja tehokkaampana kuin Rollsin oma moottori vaikkakin Silver Shadown vaihdelaatikot olivatkin General Motorsin tekemiä. Kyseisessä farmarissa on Fordin 542 Newton metriä vääntävä 400 kuutioinen 6.6 litrainen 260 hevosvoimaa tarjoava motti, kun taas Silver Shadow tarjosi parhaimmillaan 189 hevosvoimaa.

Rolls-Royce Station Wagon

Toinen syy piilee Rolls Roycen tarjoamissa korivaihtoehdoissa keskittyen noihin aikoihin urheilulliseen Coupeen, avomalliseen Convertibleen sekä kartanon herrojen kuljettamisiin sopiviin Sedaneihin. Amerikkalaiset taasen ottivat markkinoinnissaan huomioon isot perheet ja 1960-70-lukujen taitteessa useat amerikkalaiset autovalmistajat tarjosivatkin midsize sekä fullsize luokan farmareita.

Lähde: autoevolution

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Dacian SUV-suosikki uudistuu – kolmannen sukupolven Dusteria saa myös hybridinä

Osittain kierrätysmuovista valmistettu Dacia Duster siirtyy kolmanteen sukupolveensa, joka on edeltäjäänsä näyttävämpi ja sähköisempi.

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Tyyliniekan uusimmat