70-lukua tulviva GMC MotorHome odottaa jo uusia seikkailuja

Jos tänä päivänä pöhistään sähköautoista, niin 60- ja 70-luvuilla asuntovaunut ja asuntoautot oli se juttu. Jälkimmäisistä olisi nyt tarjolla oikea klassikko.

Suuren rapakon takana asuntoautot oli 50 vuotta sitten niin iso juttu, että maailman suurin autonvalmistajakin innostui asiasta. Tätä ennen asuntoautoviritelmät oli usein tehty jälkikäteen kuorma-autojen alustalle, ja ne olivat usein lattiatasoltaan korkeita ja karkeasti tehtyjä mastodontteja. Kun markkinat olivat kasvaneet tarpeeksi isoiksi, päätti amerikkalainen General Motors antaa oman panoksensa asiaan, ja lopputulos olikin aikalaisekseen varsin onnistunut.

Jotta lattiataso saatiin alemmaksi, päätti GM tehdä autosta etuvetoisen, jolloin kardaania ei tarvittu takarenkaille. Asiaa helpotti jo olemassa olevan etuvetoisen Oldsmobile Toronadon tekniikka, jonka nokalta löytyi kunnioitusta herättävä seitsemän ja puolen litran kahdeksikko. Asuntoauton muotoilu oli sekin modernia, sillä ikkunapinta-alaa oli runsaasti, ja keulastakin oli yritetty tehdä hieman viistompi tuulenhalkoja.

Sopivan tasaisen ajon takaamiseksi mittatilaustyönä tehdyssä alustassa oli täysin itsenäinen takajousitus ja ilmajouset. Kun ottaa huomioon, että vielä monet tuon ajan saman firman henkilöautoista Novasta Camaroon olivat takavetoisia lehtijousineen, niin GMC MotorHome oli edellä aikaansa. GMC ilmoitti projektistaan vuonna 1972, ja tarjolle tuli hieman yli seitsenmetrinen, sekä hieman vajaat kahdeksan metriä pitkä kori.

Suosittelemme

Autojen myyntitahti ei ollut kuitenkaan suurvalmistajan mieleen, ja kun Oldsin vanha kunnon 455-moottori poistui tuotannosta, niin MotorHome sai sydänsiirtona laiskemman 6.6-litran pumpun. Tämä ei auttanut myynneissä, ja niinpä koko projekti haudattiin vähin äänin vain viisi vuotta lanseeraamisen jälkeen.

Tänä päivänä asiat ovat kuitenkin hieman toisin. Koronapandemia on suorastaan räjäyttänyt matkailuautobisneksen, joten kaikenkarvaisista asuntoautoista on huutava pula. Turha kuitenkaan luulla, että 49-vuotias MotorHome olisi laarin halvimmasta päästä. Auto näyttää nimittäin tänäkin päivänä yllättävän sivistyneeltä, ja varsinkin Yhdysvalloissa sillä on vankkumaton ja aktiivinen käyttäjäjoukkonsa. Juttumme kuvien vuosimallin 1973 MotorHome on toistaiseksi tarjolla Bring-a-Trailer -sivustolla. 70-luvun ruskean eri sävyissä kylpevä auto on todellinen retronamupala, jonka sisätilojen lämpimissä puujäljitelmäpinnoissa, tahi psykedeelisissä kangaskuoseissa ei tarvitse pelätä nykyajan sairaalan valkeita sisustustrendejä.

LähdeCarscoops

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Dacian SUV-suosikki uudistuu – kolmannen sukupolven Dusteria saa myös hybridinä

Osittain kierrätysmuovista valmistettu Dacia Duster siirtyy kolmanteen sukupolveensa, joka on edeltäjäänsä näyttävämpi ja sähköisempi.

Stellantis on valmis kääntämään takkinsa, jos sähköautojen kysyntä sakkaa

Stellantiksen toimitusjohtaja Carlos Tavares on todennut, että maailman kolmanneksi suurin autonvalmistaja on valmis muuttamaan sähköautostrategiaansa ensi vuoden tärkeiden Yhdysvaltojen ja Euroopan vaalien tulosten perusteella.

Tesla Cybertruckin tuotantomalli esiteltiin vihdoinkin – osa lupauksista jäi kuitenkin täyttymättä

Siitä on kulunut jo neljä vuotta, kun Tesla Cybertruckin tutkielma tuotiin julkisuuteen. Monien viivästysten jälkeen nyt on vihdoinkin tuotantomallin esittelyn vuoro.

Uusi Porsche Panamera esiteltiin – iso luksusauto kallistuu nyt kaarteisiin kuin moottoripyörä

Porsche on jo julkaissut monenlaisia tiisereitä kolmannen sukupolven Panamerasta, ja nyt uutuus tuotiin vihdoinkin julkisuuteen. Panamera ei ole täysin uusi auto, mutta sekä tekniikkaa että ulkonäköä on hiottu kattavasti.

Tyyliniekan uusimmat