Kun autokuume iskee seuraavan kerran, muista nämä viisi vinkkiä

Autokuume on monille jokavuotinen tauti, joka iskee yleensä keväällä. Autokuumeisen ei kuitenkaan kannata hakeutua sairaalahoitoon, vaan yleensä apu löytyy autokaupasta. Kuumeinen potilas on tosin hyvin altis tekemään tyhmiä autokauppoja, jotka ilmenevät syksyn saapuessa ostokrapulana. Ennenkuin lähdet autokaupoille, lue nämä vinkit:

1) Valmistaudu ennakkoon jo kotona

Auton ostaminen ei ole sama asia, kun ostaisit uudet kengät tai paidan. Ei riitä, että tiedät tarvitsevasi uuden auton ja paljonko voit maksaa siitä per kuukausi. Tutustu netissä eri merkkeihin ja malleihin, ja yritä löytää sinulle sopivat vaihtoehdot. Tee alustavaa hintavertailua, jotta olet suunnilleen kartalla hintatasosta.

Tutustu myös katsastuskonttorien ja Trafin tarjoamiin katsastustilastoihin, mistä näet vähävikaisemmat sekä ongelmallisimmat automallit ja näiden yleisimmät katsastuksessa hylkäykseen johtaneet viat.

Mikäli sinulla on vaihtoauto, selvitä myös mikä on oman autosi hintataso, jotta voit tarvittaessa heti reagoida saamaasi vaihtotarjoukseen.

2) Käy useammassa liikkeessä

Hyvä automyyjä voi saada sinulle kynän käteen jo ensimmäisessä liikkeessä, mutta malta mielesi. Käy useammassa liikkeessa ja pyydä tarjous sopivista ajoneuvoista, jotta voit myöhemmin vertailla niitä.

Vaikka hyvältä vaikuttava auto löytyisi heti ensimmäisestä liikkeestä, muista että naapuriliikkeestä saattaa löytyä samanlainen parempaan hintaan.

Suosittelemme

3) Tee kunnon koeajo

Kun löydät liikkeestä sinua miellyttävän ja budjettiin sopivan yksilön, pyydä auto koeajolle. Ajon aikana pidä radio kiinni ja tarkkaile korvillasi auton ääniä. Tunnustele urissa ja kuopissa auton käytöstä. Muista myös testata autoa moottoritiellä ja kaupungissa sekä huonolla tienpinnalla mikäli mahdollista. Näin löydät hyvinkin pian negatiiviset asiat mitä saattaa ilmetä koeajon aikana. Jos auto tuntuu huonolta, se usein myös on sitä.

4) Tarkista rahoitustarjous suurennuslasilla

Kaikki autoliikkeet tarjoavat käteiskaupan lisäksi myös rahoitusta. Maksukyvyn mukainen kuukausierä on toki tärkeää määrittää, mutta todellisista rahoituskuluista on myös hyvä olla kartalla. Korkeat korot ja suurempi viimeinen erä voi aiheuttaa vuosien kuluessa tilanteen, jossa auton arvo on alempi kuin jäljellä oleva rahoitus.

Joskus saatetaan mainostaa epätodellisen alhaisia korkoja, jotka nousevat kuitenkin aivan eri tasolle, kun kuukausierän päälle lätkäistään laskutus- ja muut kulut. Ne voivat pahimmassa tapauksessa olla kymmeniä euroja kuukaudessa, mikä voi jopa tuplata mainostetun vuosikoron. Tarkista aina todellinen vuosikorko!

5) Tarkista vakuutuskulut

Eri automallien vakuutusmaksuissa voi olla yllättäviäkin eroja. Voit saada yhden auton vakuutettua viidellä sadalla eurolla vuosi ja toiseen uppoaakin tonni. Muista, että auton myyntihinnalla ei ole mitään tekemistä vakuutuksen hinnan kanssa. Muutaman tonnin auto voi maksaa tonnin vuodessa.

Vertaile myös eri vakuutusyhtiöitä, sillä tekemämme nopean vertailun perusteella, samansisältöisen vakuutuksen hinta voi heittää vuodessa jopa 100-200 euroa. Myös autoliikkeet välittävät vakuutuksia, joten kysy ihmeessä tarjous myös liikkeestä.

 

Hyviä ja fiksuja autokauppoja!

 

 

Lue lisää