Renault tuo kahden vuoden päästä markkinoille keskimoottorisen 5 Turbon uudelleensyntymän retrohenkisenä sähkösporttina. Autosta on jo julkaistu ensimmäiset kuvat, ja nyt sen tekniikasta annettiin lisätietoja.
Uusi Turbo 3E seuraa nimensä mukaisesti alkuperäisen leveäkorisen 5 Turbon kahden kehitysversion jalanjäljillä, mutta auto toimii myös henkisenä perillisenä hieman vastaavalla reseptillä tehdylle Clio V6:lle vuosituhannen taitteesta. Renault Groupin päämuotoilija Laurens van den Ackerin mukaan uusi sähkö-Turbo muotoiltiin ennen kuin insinöörit päästettiin projektin kimppuun, joten designiin ei jouduttu tekemään teknisten vaatimusten sanelemia kompromisseja.

Vaikka Turbo 3E siteeraa vahvasti klassisia esikuviaan ja kaikelle kansalle tarkoitettua uutta 5 E-Techiä, autossa on aivan oma pohjalevy, kori ja sähkömoottorit. Ne sijoitetaan takapyörien sisään, ja kokonaistehoksi kerrotaan 540 hevosvoimaa. Väännöksi ilmoitetaan puolestaan lähes järjettömältä kuulostava 4800 newtonmetriä, mutta tämä lukema on mitattu suoraan pyöriltä. Tien pintaan siitä välittyy vain murto-osa, mutta sekin on suoritusarvoista päätellen aivan riittävästi.
Auton luvataan nimittäin kiihtyvän nollasta sataan alle 3,5 sekunnissa, ja kahdensadan nopeus on taulussa alle yhdeksässä sekunnissa. Huippunopeus on puolestaan rajoitettu rataolosuhteissa 270 km/h:n lukemaan. Takapyörien sisään sijoitetut sähkömoottorit pystyvät tuottamaan voimansa perinteisiä ratkaisuja välittömämmin sekä tarkemmin, ja niiden pitäisi myös säästää painoa huomattavasti. Brittiläisen Protean Electricin kehittämä ratkaisu poistaa myös tarpeen sähköiselle tasauspyöränlukitukselle.

Virta saadaan 70 kWh:n akkupaketilta, joka on sijoitettu ketterän ajettavuuden ehdoilla. Autolla pitäisi pystyä myös driftaamaan näyttävästi, ja siitä löytyy driftausmoodin lisäksi jopa rallityylinen käsijarru. Virallinen toimintasäde on 400 kilometrin luokkaa, mutta Renault myöntää että akut kestävät nopeassa rata-ajossa vain 15-20 minuuttia. Pikalataus onnistuu kuitenkin 350 kWh:n teholla, jolloin akkujen pitäisi täyttyä kapasiteettivälillä 15-80 % varttitunnissa.
Suosittelemme
Auton täysin alumiininen pohjalevy on sisarbrändi Alpinen käsialaa, ja se on kuulemma superautotasoa. Korikin tehdään kevytmateriaaleista, ja ainoastaan peilit, ovenkahvat sekä takavalot ovat peräisin tavallisesta sähkö-Vitosesta. Hiilikuitukomposiittirakenne mahdollistaa sähkötekniikasta huolimatta noin 1450 kilon omapainon, joka on samaa luokkaa kuin tavallisessa 5 E-Techissä. Renault yrittää vielä viilata massaa, mutta bensakoneella varustetun alumiinirakenteisen Alpine A110:n reilut 1000 kiloa jäävät sähkötekniikalla valitettavasti haaveeksi.

Sisustan kuppipenkit ja monipistevyöt edustavat kisatyyliä, mutta digimittaristo sekä tietoviihdejärjestelmän ruutu lainataan tavallisesta sähkö-Vitosesta. Turbo 3E:n mittariston grafiikkoihin haetaan kuitenkin vaikutteita kultaiselta 1980-luvulta, ja kuskin penkki on erivärinen kuin muu sisusta. Auton sanotaan perustavan oman ”minisuperautojen” segmenttinsä, mikä näkyy myös hinnassa ja valmistusmäärässä. Vuoden 2027 ensimmäisen puoliskon aikana myyntiin tulevaa uutuutta tehdään vain rajoitettu erä, ja hinta asettuu ratakäyttöön tarkoitetun Alpine A110 R Ultimen alapuolelle. Siitä täytyy pulittaa Ranskan kotimarkkinoilla vähintään 265 000 euroa, joten myöskään 5 Turbo 3E ei ole mitään halpaa sähköhupia.

Scenic- ja muita Renault-malleja maahantuo ja myy: Auto Bassadone.