Teslalla Madridiin osa 5: Iso Sankt Bernhardin sola

Majapaikkamme kauneus paljastui aamun valjetessa. Ikkunasta avautui näkymä auringossa kylpevään laaksoon, ja lehmänkellon kalkatus vahvisti vahvoja pikkuheidifiboja. Tästä tulisi mahtava päivä!

Jokamies - Teslalla Madridiin #5 - Majapaikka
Illalla majapaikkaan könytessä ei osannut aavistaa, kuinka nätit maisemat yli sveitsiläiskylän majapaikasta oikein aukeaakaan. KUVA: Severi Luukkanen

Matkaan oli mukava lähteä täydellä akulla. Sveitsiläiset moottoritiet ovat hyväkuntoisia ja matka taittuu nopeasti. Maisemat ovat upeita vuorten reunustamaa laaksoa ajaessa, ja mieleen tulee muutaman vuoden takainen Albania – tosin täällä on hivenen parempi autokanta! Alppiniittyjä näkee suoraan moottoritieltä ja maisemille tulee täysi 10.

Jokamies - Teslalla Madridiin #5 - Svetisin moottoritie
Matka sujuu sveitsiläisellä moottoritiellä aamuruuhkasta huolimatta kohtuu hyvin. KUVA: Severi Luukkanen
Jokamies - Teslalla Madridiin #5 - Alppimaisemia
Alppimaisemia saa ihailla suoraan moottoritieltä. KUVA: Severi Luukkanen

Bernin ohitus sujuu sulavasti aamuruuhkasta huolimatta. Montreuxia lähestyessä tie laskee jyrkästi Genevenjärven rantaan. Kaupungin ohitettuamme matka jatkuu Rhonen rantaa ylös vuorille.

Jokamies - Teslalla Madridiin #5 - genevenjärvi
Sumun keskellä siintää Genevenjärvi. KUVA: Severi Luukkanen

Sähkö riittäisi Italiaan asti, mutta luonto kutsui pitämään pikku stopin Martignyn Superchargerilla. Nopeat tauot ovat yllättävän pitkiä, nytkin kello näytti latausajaksi 21 minuuttia vaikka kävimme vain vessassa ja haimme kahvin. Akkukin täyttyi kummasti, tullessa oli 39% ja lähtiessä mainiot 66%.

Jokamies - Teslalla Madridiin #5 - Martigny Supercharger
Tie Montreuxista Martignyyn seuraa Rhonen vartta ja kiemurtelee vuorten välissä. KUVA: Joose Luukkanen

Muutamaa kilometriä myöhemmin kaarramme moottoritieltä kohti korkeuksia. Liikenne rauhoittuu, ja koostuu kalustosta päätellen enemmän turisteista kuin paikallisista. Korkeutta kerätään nopeasti ja maisemat paranevat. Valitsemme tunnelin sijaan – tietenkin – reitin solan yli.

Jokamies - Teslalla Madridiin #5 - Solaan nousu
Tie nousee pilvien yläpuolelle. KUVA: Severi Luukkanen

St. Bernhardtin solasta on kuljettu Alppien yli esihistoriallisista ajoista alkaen. Historiallisissa lähteissä sola mainitaan roomalaisaikana, kun Julius Caesar yritti vallata sen avatakseen helpomman tien Galliaan. Julius ei tehtävässä onnistunut, mutta hänen ottopoikansa Augustus Caesar valtasi solan ja perusti nimeään kantavan Aostan (lyhennys Augustuksesta) nykyisen Italian puolelle solaa. Solassa on edelleen jäänteitä roomalaisten rakentamasta tiestä.

Suosittelemme

Jokamies - Teslalla Madridiin #5 - Sola #1
Maisemat ovat upeita. Tunnelin sijaan kannattaa ehdottomasti valita näköalareitti. KUVA: Joose Luukkanen

Mont Blancin (Euroopan korkein vuori) ja Monte Rosan (Alppien toiseksi korkein vuori) välisen vuoriston ylittävä sola nousee parhaimmillaan 2469 metrin korkeuteen, ja on lumesta vapaa vain 3-4 kuukautta vuodesta. Talvisin lunta voi olla yli 10 metriä! Kulkua Sveitsin ja Italian välillä helpottamaan rakennettu tunneli valmistui vuonna 1964, jonka jälkeen solan yli johtava mutkainen tie on ollut lähinnä turistien käytössä.

1082px-Stbernardinsnow
Bernhardinkoira on jalostettu 1600-luvulla alunperin vahtikoiraksi, ja vasta myöhemmin niiden hoksattiin sopivan erinomaisesti pelastustehtäviin. Nykyisin koiria asustaa ylhäällä solassa vain kesäisin. KUVA: Wikimedia commons

Syyskuun lopulla jouduin seuraamaan säätiedotuksia silmä tarkana yllätysten välttämiseksi, koska lunta voi sataa metritolkulla jo alkusyksyllä. Ensilumi ehti sataa ennen reissua, ja öisin käyttiin jo pakkasen puolella, mutta yli 10 asteen päivälämpötilat pitivät maan sulana. Lokakuussa ylittäminen voi olla jo riskialtista.

Paul_Delaroche_-_Napoleon_Crossing_the_Alps_-_Google_Art_Project_2
Paul Delarochen näkemys Alppeja ylittävästä Napoleonista on se vähemmän tunnettu teos vuoden 1800 keväisestä sotaretkestä. Egyptissä turpaan saanut Napoleon päätti yllättää Italiassa majailleen Itävallan armeijan hyökkäämällä heidän kimppuunsa Ison Sainkt Bernhardtin solan kautta. Yllätys onnistui, vaikka Alppien ylittämistä suuren armeijan kera pidettiin mahdottomana, ja Itävalta joutui perääntymään Italiasta. KUVA: Wikimedia commons

Aivan solan huipulle perustettin luostari 800-luvulla, mutta tämä tuhoutui sodassa 100 vuotta myöhemmin. Vuonna 1050 munkki Pyhä Bernand perusti solaan parantolan ja luostarin suojellakseen kulkijoita maantierosvoilta. Hän nimesi paikan alunperin Pyhän Nikolaksen mukaan, mutta myöhemmin sitä alettiin kutsua perustajansa mukaan.

Jokamies - Teslalla Madridiin #5 - Sola #3
Solan huipulta aukeaa uskomaton maisema alas Italiaan. KUVA: Joose Luukkanen

Matka alas kohti Aostaa on maisemien ilotulitusta. Kannattaa ehdottomasti koukata solan kautta, jos aikataulu suinkin antaa periksi.

Jokamies - Teslalla Madridiin #5 - Sola #4
Maisemiin ei kyllästy, ja taukoja on pakko pitää koko ajan. Alpeille on tultava uudelleen. KUVA: Joose Luukkanen

Aosta on 35 000 asukkaan kaupunki ja samalla koko Aostan laakson pääkaupunki. Vaikka alue on harvaan asuttua, niin toimintaa piisaa: käyttämämme ison St. Benrhardin solan lisäksi kaupungin lähistöllä on myös Italian ja Ranskan yhdistävät pienempi St. Benharidin sola sekä Mont Blancin tunneli. Kaupunki on ollut solien ansiosta sotilaallisesti tärkeä roomalaisajoista lähtien.

Jokamies - Teslalla Madridiin #5 - Aosta
Tempaisin ohi liittymän ja pääsin sakkokierrokselle Aostaan. Viihtyisän oloinen pikkukaupunki – mutta ruuhka on kova! KUVA: Severi Luukkanen

Aostan Supercharger on jaettu kahteen osaan. Toinen osa on moottoriten puolella ja toinen kauppakeskuksen parkkipaikalla, ja välissä on verkkoaita. Navigaattoriin kohdetta napsiessa kannattaa olla tarkkana, ettei joudu tekemään pitkää kierrosta! Kauppakeskuksen palvelut eivät ole kummoiset ja ruokatauko typistyi eväiden noukkimiseen supermarketista.

Jokamies - Teslalla Madridiin #5 - Aosta Supercharger
Aostan Supercharger on oikeastaan kaksi Superchargeria, jotka on erotettu toisistaan verkkoaidalla. Huomaa Volkkarin testimalli Model 3 tekniikalla, jossa on ilmeisesti upouusi langaton lataus. 🙂 KUVA: Severi Luukkanen

Aostasta matka jatkuisi St. Michelin luostariin. Seuraava lataus olisi sen jälkeen Torinossa, ja matkaa kertyisi n. 200 km. Reipasvauhtisilla autostradoilla akkua kuluisi urakalla, vaikka matka kulkisikin myötämaata. Akku saavutti 75% varauksen 35 minuutin latauksella ja taas päästiin baanalle.

Jokamies - Teslalla Madridiin #5 - kulutus miinuksella
Tältä näyttää pidemmän alamäen jälkeen. Sähköauto on parhaimmillaan vuoristossa, kun alamäessä energia otetaan talteen eivätkä jarrut kuumene. KUVA: Severi Luukkanen
Lapsen arvosanat etapista

Sveitsin AirBnB 6/6, siellä oli kiva kissa ja kissojen joogaopas oli hauska
Sankt Bernhardin sola 5.5/6, sattui korviin mutta oli korkealla

Aihepiirin uusimmat

Aitoja muskelijenkkejä tulee vielä kerran Eurooppaan – Dodge laivaa Atlantin tälle puolelle 55 Swinger-Challengeria ja -Chargeria

Dodgenkin tulevaisuus on sähköinen, mutta sitä odotellessa muskeliautoistaan tunnettu merkki on lanseerannut markkinoille koko liudan ”Last Call” -erikoisversioita viimeisistä V8-malleistaan. Niitä saadaan myös Eurooppaan pienenpienen erän verran.

Mersun sähköautot saavat “johtotähdet” myös päiväajovaloihin – mallina toimii äskettäin esitelty CLA-konsepti

Mercedes-Benzin EQ-brändättyjen sähköautojen muotoilu ei ole ollut kovin mieleenpainuvaa, koska hieman mitäänsanomattomilla pehmeänpyöreillä linjoilla on pyritty ennen kaikkea pieneen ilmanvastukseen. Jatkossa tiedossa on kuitenkin omaleimaisempaa designia.

Yhden perheen omistama huippuhieno 1967 Pontiac GTO on muskeliautojen aatelia

Jotkut voisivat kutsua tätä autoa jo ylientisöidyksi, mutta voiko 57-vuotiaalle perhekalleudelle antaa liikaa hellyyttä?

Uusi VW Tiguan tuotiin julkisuuteen – suosikki-SUV:ssa on nyt kurvikkaammat linjat ja pistokehybridissä parhaimmillaan 100 kilometrin sähköinen toimintasäde

Volkswagen Tiguan on noussut viime vuosina kaikessa hiljaisuudessa valmistajansa myydyimmäksi malliksi yleisen SUV-buumin vanavedessä. Jossakin vaiheessa myös Tiguan muuttuu täyssähköautoksi, mutta sitä ennen on vielä yhden polttomoottoripohjaisen sukupolven vuoro.

Tyyliniekan uusimmat