Tänään ranteessa: Oris Aquis Date Calibre 400

Kaupallinen yhteistyö: Kulta-Center

Tutustuin Oriksen uuteen, omalla Calibre 400 -koneistolla varustettuun Oris Aquis Date Calibre 400 -sukeltajankellomalliin.

Oma in-house -koneisto on yksi kellovalmistajien tärkeimmistä merkkipaaluista ja osoittaa todellista kellosepäntaitoa. Oris Calibre 400 on brändin ensimmäinen automaattivetoinen koneisto ja erittäin merkittävä saavutus Orikselle. Koneisto tarjoaa äärimmäisen kovan paketin kellomarkkinoille, tuomalla kalliimmista brändeistä tuttuja ominaisuuksia 3.200 euron hintaiseen kelloon.

Mielestäni tämä Aquis-malli herättää kiinnostusta sen hyvän saatavuuden, viiden vuorokauden käyntivaran, antimagneettisuuden ja kymmenen vuoden takuun ansiosta. Harvoin on tarjolla näin monipuolista kellomallia, varsinkaan tässä hintaluokassa. Nämä ominaisuudet myös herättävät kysymyksen, miten tämä vertautuu muihin sveitsiläismerkkeihin, jolla vastaava paketti 3-6 tuhannen euron hintaluokassa on tarjolla.

Oris Aquis Date Calibre 400

Olikin siis hienoa, että saimme testata uutuutta ensimmäisen kerran. Onko tässä nyt siis The Oris, joka hankkia?

Oris Aquis Date

Oriksen sukeltajankellot ovat aina miellyttäneet omia mieltymyksiäni ja aivan erityisesti juuri Aquis -mallisto. Aquis-kelloissa muotoilu on tunnistettavaa ja omaperäistä ja se eroaa sopivasti muista sukeltajankelloista, jotka mielestäni liian usein muistuttavat Rolex Submarineria, sukeltajankellojen esikuvaa.

Uusi Aquis on hyvin yhteneväinen ulkonäöltään edellisen versioinnin kanssa ja design on tuttua Orista. Molemmissa kellomalleissa on sininen kellotaulu, mutta uudessa mallissa sinisen upea sävy korostuu entisestään yhtenevän keraamisen kehän ansiosta. Vanhassa mallissa musta kehä ei niin tuonut esiin taulun sinisyyttä.

Rinnakkain vanha (vasemmalla) ja uusi Aquis Date.
Rinnakkain vanha (vasemmalla) ja uusi Aquis Date.

Pienistä ulkonäkömuutoksista huolimatta voin vakuuttaa, että uusi Aquis tuo rahoille vastinetta. Uuden koneiston tuomat ominaisuudet, huoltovarmuus ja takuu tuovat olennaisesti lisäarvoa kellon käyttäjälle ja uskoen, että moni kelloharrastaja arvostaa näitä tekijöitä – ja uskon myös, että vaikka ei niin kelloista tietäisikään niin ominaisuudet ovat arjessa todella hyödyllisiä. Oris Aquis Date Caliber 400 kuvassa oikealla.

Kellonkuori

Kuoren koon ohella, yksi merkittävä tekijä kellon istuvuuteen on kuoren paksuus sekä korvakkeiden väli pituussuunnassa (eli lug-to-lug). Pelkäsin uuden koneistomallin tuovan kelloon liikaa paksuutta, ja olin huolissani kellon istuvuudesta. Huoli osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä Oriksen mitat olivat harkitut ja selvästi hyvään istuvuuteen on panostettu. Kellon ohuus todellakin yllätti minut ja olin todella iloinen, että viimeinkin uusi in-house, joka ei ole liian paksu.

Kellon kuori on koneistettu laadukkaasta teräksestä ja se tuntuu laadukkaalta ranteessa. Integroidut korvakkeet tekevät efektin kellon kiinnittymisestä saumattomasti rannekkeen kanssa. Huono puoli korvakkeissa on, että tarvikerannekeiden käyttö on mahdotonta. Korvakkeiden ja kellonkuoren muotoilu mahdollistavat sen, että paperilla (43,5 mm) iso kello istuu kokoaan pienemmin ja näin ollen se sopii niin suureen kuin pieneen ranteeseen.

Crown-guardeilla varustettu vetonuppi on tyypillinen ominaisuus sukeltajankellossa. Viimeistely on taattua ja varsinkin vetonuppien suojien pienet ruuvit ovat mieleeni. Avonainen takakansi paljastaa upean uuden koneiston, joka on hienoa, koska useimmiten näin vesitiiviissä kelloissa takakansi on umpinainen. Keraaminen kellonkehä pyörii yhteen suuntaan ja siinä on 120-pykäläinen hammastus. Kehää tarkastellessa lähemmin, tunne on edelleen laadukas ja tuntuma on hyvä. Myös kehä keskittyy hyvin, mikä on tämän hintaluokan kellossa tärkeä asia.

Värimaailma

Tauluksi on valittu todellinen katseenvangitsija, sininen aurinkohiottu kellotaulu, joka kiinnittää katseen vielä monen katselukerran jälkeen. Erona edeltäjäänsä, uudessa mallissa kellotaulun värimaailma on rikkaampi ja astetta runsaampi. Mielestäni tämä on onnistunut muutos.

Oris Aquis Date Calibre 400

Uuden kellon taulussa on teksti ”5 DAYS”, joka kertoo uuden koneistomallin käyntivaran kunnioitettavan pituuden. Onnistunutta on myös kellonkehän ja taulun yhteinen harmonia, joka mielestäni edeltäjästä puuttui.

Ranteessa

Uusi Aquis Aquis Date Calibre 400 istuu ranteeseen mahtavasti. Kello ei ole liian kömpelö, koska kellon korkeus on pystytty säilyttämään maltillisena. Hyvä istuvuus mahdollistaa myös Aquiksen käytön kauluspaidan kanssa ja se sujahtaakin hihan alle oikein mallikkaasti. Sukeltajankello on mielestäni paras tilanteeseen kuin tilanteeseen, koska siinä on riittävä vedenkesto ja keraamista kellonkehää voi käyttää moneen arkiseen tarkoitukseen.

Oris Aquis Date Calibre 400

Ranneke on tasapainoinen ja laadukas, eikä kello kokonaisuutena ole liian painava. Rannekkeiden palojen erilainen viimeistely antaa formaalimpaan käyttötarkoitukseen myös vivahteen kimallusta. Uuteen malliin on tuotu todella fiksu ominaisuus, jolla teräsranneke voidaan vaihtaa nopeasti esimerkiksi nahkarannekkeeseen – ilman työkaluja. Patentoitu pikalukitus on helppo käyttää ja rannekkeiden vaihtaja säästyy korvakkeiden naarmuttamiselta. 🙂

Rannekkeen lukko on Orikselle tyypillinen perhoslukko ilman kaipaamaani tuplalukitusta. Terässoljessa on mikrosäätö, jolla istuvuuden saa säädettyä hyvin optimaaliseksi. Orikselta löytyy myös laadukkaat nahka- ja kumirannekkeet, jolla kellon fiilistä pystyy vaihtamaan eri tilaisuuksiin sopivaksi.

Koneisto

Oriksen uuden Calibre 400 -koneiston tuomat ominaisuudet ovat poikkeuksellisen hyviä uudistuksia. Oris on kertonut, että haluaa tarjota asiakkailleen sellaisen koneiston, joka tuottaa oikeaa lisäarvoa päivittäiseen elämään.

Näitä ominaisuuksia ovat 5 päivän käyntivaran lisäksi kymmenen vuoden koneistotakuu ja huoltoväli. Kymmenen vuoden huoltoväli käytännössä tarkoittaa, että koneisto on huoltovapaa. Jos koneisto on viallinen 10 vuoden käytön jälkeen, käsittääkseni se sitten vaihdetaan uuteen. Pitkä huoltoväli myös madaltaa käyttökustannuksia ja näin ollen 1000 euron hinnankorotus on vähintäänkin maltillinen.

Calibre 400 -koneistoa voi katsella takalasin läpi.
Calibre 400 -koneistoa voi katsella takalasin läpi.

Viiden vuorokauden käyntivara mahdollistaa kellon käyttämisen esimerkiksi vain viikonloppuisin ilman, että sitä tarvitsee asettaa uudestaan aikaan.

Mekaaninen kello on äärimmäisen altis magneettikentille ja Oris on ottanut tämän huomioon koneistoa suunnitellessa. Esimerkiksi läppäri tai älypuhelin voi magnetisoida mekaanisen kellon ja näin ollen kello voi edistää tai jätättää +-30 sekuntia vuorokaudessa. Olen useasti joutunut viemään kellojani sepälle demagnetisointiin.

Uusi Calibre 400 -koneisto kestää huimat 2400 gaussia, joka päihittää muun muassa Rolex Milgaussin, jossa kesto on 1000 gaussia.

Yhteenveto

Palaan näin lopuksi alkuperäiseen kysymykseeni siitä, pystyykö Oris kamppailemaan uuden in-house -koneistonsa avulla samassa 3000-6000 euron sukeltajakellojen markkinassa, kuin jo asemansa vakiinnuttaneet muut sveitsiläiskellomerkit.

Oris Aquis Date Calibre 400 -kellomalli on sellainen kokonaisuus, josta on vaikea pistää paremmaksi. Mallina uusi Aquis on muotoilultaan hyvännäköinen, tuntumaltaan erittäin laadukas, hyvin istuva sukeltajankello, jossa on aidosti erittäin syvänsininen kellotaulun väri. Kellomallista löytyy erinomainen vesitiiveys sukeltajankellolle (300M), mutta parhaana ominaisuutena on Oriksen viimeisintä teknologiaa oleva in-house automaattikoneisto 10 vuoden takuulla ja huoltovälillä.

Oris Aquis Date Calibre 400

Hintaluokassaan Oris Aquis Day Calibre 400 on kova uutuus, joka kestää hintansa ja ominaisuuksiensa puolesta vertailun muihin sveitsiläiskellobrändeihin. Jos siis harkitset Oris Aquis -sarjan kellomallia kokoelmiisi, suosittelen vilpittömästi tätä uutuutta, jonka ominaisuudet ovat merkittäviä parannuksia jo ennestään laadukkaaseen kellomalliin.

Oris Aquis Date Calibre 400 sopii tyyliltään jokaiseen tilanteeseen ja siinä on hintaluokkansa kelloihin verrattuna erinomaisen hyvät ominaisuudet. Kello on sporttinen ja sopiikin hyvin urheilullisista kellomalleista pitäville ja on erinomainen valinta ensimmäiseksi arvokelloksi.

Uuden koneiston myötä automaattikellon käyttömukavuus kasvaa, sillä kello on huoleton käytössä sen pitkän käyntivaran ansiosta. Kellon 3200 euron hinta teräsrannekkeella on kohtuullinen hinta näin laadukkaasta kokonaispaketista. Tulevaisuus näyttää Orikselle lupaavalta ja saammekin jäädä odottamaan muiden mallien koneistopäivityksiä.

Artikkeli on tehty yhteistyössä Kulta-Centerin kanssa ja se sisältää affiliate-linkkejä: 

Lue myös kellon esittely Kulta-Centerin blogista.

Oris Aquis Date Calibre 400 pähkinänkuoressa

 • Malli: Oris Aquis Date Calibre 400
 • Mallinumero: 01 400 7763 4135-07 8 24 09PEB
 • Koneisto: Oris 400 automaatti
 • Käyntitaajuus: 4 Hz (28 800 A/h)
 • Käyntivara: 120 tuntia (viisi vuorokautta)
 • Kuoren materiaali: ruostumaton teräs
 • Kuoren halkaisija: 43,50 mm
 • Lasi: molemmin puolin kupera safiiri, heijastesuojattu sisäpuolelta
 • Vesitiiviys: 300 m / 30 bar
 • Ranneke: teräs, taittolukko
 • Hinta: 3.200 euroa (teräsranneke), 3.100 euroa (kumiranneke)

Kehumme:

 • Ulkonäkö, istuvuus & monipuolisuus
 • Hinta / laatusuhde
 • Koneiston huikeat ominaisuudet
 • Rannekkeen pikakiinnitys
 • Lyhyet korvakkeet (lugit)

Moitimme:

 • Tarvikerannekkeiden käyttö
 • Lyhyet lugit
 • Taittolukon tuplavarmistus puuttuu

Kuvat: Teemu Saksa / Instagram @walkoftime

Leo Tuokko
Leo Tuokkohttps://tyyliniekka.fi
Leo Tuokko on joensuulainen perheenisä ja aktiivinen kelloharrastaja. Leo vetää paikallista Joensuun Kelloharrastajat -yhteisöä ja tykkää vapaa-aikansa viettää perheensä kanssa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat