Seiko Prospex Alpinist Mountain Sunset 2021 Limited Edition SPB201J1

Seiko Prospex Alpinist Mountain Sunset 2021 on japanilaisvalmistajan toinen pelkästään Eurooppaan suunnattu Alpinist-kellomalli.

Seikon kulttisuosiota nauttiva, vuonna 1959 esitelty Alpinist-kellomalliston uusin sukupolvi esiteltiin joulukuussa 2019, jolloin se tuli pitkän odotuksen jälkeen myös Euroopan kattavaan maahantuontiohjelmaan.

Marraskuussa 2020 mallisto sai ensimmäisen Eurooppaan suunnatun “Mountain Glacier” -lempinimeä kantaneen rajoitetun erän mallin (SBP199J1) ja tänä vuonna jatkoa seurasi jo helmikuussa, kun markkinoille tuli ilman suuria rummunpärinöitä “Mountain Sunset” -niminen, niin ikään rajoitetun erän malli SPB201J1.

Alpinist-mallisto lyhyesti

Alpinist on Seikon ensimmäinen varsinainen sporttikello, jonka historia on seitsemän sukupolven mittainen. Tarina alkoi vuonna 1959, jolloin Seiko esitteli ensimmäiset Alpinist-nimeä kantavat manuaaliviritteiset kellot Laurel-malliston alabrändinä. Kellot suunniteltiin alusta alkaen japanilaisten vuorikiipeilijöiden ja retkeilijöiden tarpeisiin. Alpinist-mallisto sai jatkoa muutamaa vuotta myöhemmin, jolloin kellot saivat automaattikoneistot. Tämän jälkeen kolmatta Alpinist-mallistoa saatiin odottaa 31 vuotta.

Vuonna 1995 Seiko esitteli kellotaulun punaisesta Alpinist-tekstistä lempinimensä saaneen Red Alpinist -malliston, jonka muotokieltä ja toiminnallisuutta voidaan pitää tänä päivänä tunnetun Alpinist-malliston esikuvana. Kyseisessä mallissa esiteltiin ensimmäistä kertaa erillisellä nupilla siirrettävä kompassikehä, sekä nykymuotoinen vetonuppia suojaava kuorimalli. Samassa yhteydessä esiteltiin myös ensimmäinen vihreätauluinen Alpinist, joka nousi malliston suosituimmaksi väriksi.

Seiko Prospex Alpinist European Limited Edition
Seiko Prospex Alpinist “Mountain Glacier” European 2020 Limited Edition istuu ranteeseen hienosti.

Uusin malliversiointi näki päivänvalon vuosien 2019/2020-taitteessa, jolloin mallisto tuli globaaliin myyntiin. Kevyessä faceliftissä Prospex-logon kellotauluunsa saanut Alpinist sai koneistopäivityksen 6R35-kaliiperiin aiemmasta 6R15-kaliiperista, jonka myötä kellon käyntivara kasvoi 20 tunnilla noin 70 tuntiin.

Seiko Prospex Alpinist Mountain Sunset 2021

Loppuunmyydyn “Mountain Glacier” -kellomalliin harmaanvihreään tauluun verrattuna vuoden 2021 Alpinistin kellotaulussa on liu’uttu pari pykälää harmaaseen päin. Sävyero ei ole merkittävä, mutta lempinimien mukaisesti värimaailma on tullut jäämäisestä sinisävystä kohti vuoristomaiseman iltahämärän harmautta.

Seiko Prospex Alpinist "Mountain Sunset"

Heijastesuojatun safiirilasin takaa katsottavan kellotaulun hienous piileekin siinä, että se antaa indekseille ja kellotaulun yksityiskohdille tilaa nousta esiin. Kellotaulun sävy myös muuttuu lähes värittömäksi sen mukaan, mistä suunnasta ja minkälaisessa valaistuksessa taulua katsoo.

Koneistona Alpinistissa on Seikon omaa inhouse-tuotantoa oleva 6R35, joka tarjoaa runsaan 70 tunnin käyntivaran. Vetonupin tuntuma on jämäkkä ja sisältää osoittimien liikkeen pysäyttävän hacking-toiminnon, jonka avulla tarkan kellonajan asettaminen käy helposti, eikä tuntiosoitin heilahda suuntaan tai toiseen nuppia alaspäin painaessa. Koneiston toimintaa voi tarkkailla lasisen takakannen läpi.

Seiko Prospex Alpinist Mountain Sunset 2021 toimitetaan erikoislaatikossa ruskean vasikannahkaisen rannekkeen kanssa, jossa on Seikon laadukas taittolukko. Jo totuttuun seikomaiseen tapaan ranneke on asennettu toisin päin, eli rannekkeen rei’itetty puoli on kiinni kellon yläreunan korvakkeista. Kellon mukana tulee lisäksi Alpinist-pinssi.

Seiko Prospex Alpinist Mountain Sunset toimitetaan erikoislaatikossa.

 

Suomessa mainio saatavuus

Vuoden 2021 malliversiota tehdään vuosiluvun verran, eli 2021 kappaletta. Suomeen on tästä erästä saatu mukava määrä. Kellot on toimitettu valtuutetuille Elite-jälleenmyyjille ja mikä parasta, vuoden 2020-malliin verrattuna hinta on laskenut vajaat sata euroa, ollen 820 euroa.

Seiko Prospex Alpinist Mountain Sunset 2021 on tyyliltään monikäyttöinen kello.

Euroopan markkinoille suunnattu Alpinist on oivallinen lisä Seikon rikkaassa tarjonnassa ja toinen perättäinen Eurooppaan suunnattu malli on osoitus siitä, että Seikon vetovoima on kaupallisesti kohdallaan. Tyylin osalta “Mountain Sunset” jatkaa “Mountain Glacierin” viitoittamalla tiellä olemalla vähäeleisen tyylikäs ja sopivalla tavalla persoonallinen valinta pukeutumista arvostavan kellonystävän ranteeseen.

Pähkinänkuoressa

 • Malli: Seiko Prospex Alpinist SPB201J1
 • Koneisto: 6R35 (automaatti)
 • Käyntitaajuus: 3 Hz (21 600 A/h)
 • Käyntivara: 70 tuntia
 • Kuoren materiaali: ruostumaton teräs
 • Kuoren halkaisija: 39,5 mm
 • Kellon paksuus: 13,2 mm
 • Lasi:  safiiri, heijastesuojattu
 • Vetonuppi: ruuvilukittava
 • Rannekkeen leveys: 20 mm
 • Vesitiiviys: 200 m / 20 bar
 • Ranneke: vasikannahka
 • Hinta: 820 euroa
 • Rajoitettu erä: 2021 kpl juoksevalla numeroinnilla
 • Saatavuus: helmikuu 2021
Matti Airaksinen
Matti Airaksinenhttps://stylefellow.com
Matti Airaksinen on Tyyliniekan ja sen kelloihin erikoistuneen sisarjulkaisu Stylefellow'n perustaja ja päätoimittaja. Tyyli- ja kellointoilun lisäksi hän harrastaa valo- ja videokuvaamista, ruoanlaittoa ja matkailua. Vapaa-aika kuluu pääasiassa perheen parissa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat