Seiko uudisti suositun Alpinist-kellomallistonsa

Japanilainen kellojätti Seiko – vai voisiko sanoa hirmulisko – uudisti kulttimainetta nauttivan Alpinist-sarjansa. Nimi viittaa tietenkin Alppeihin, vuoristoihin ja vuorikiipeilyyn.

Kellosta on tullut tähän asti kaksi sukupolvea muutamilla eri väreillä ja ne ovat olleet suunnattu pääosin Japanin sisämarkkinoille. Seiko on järkevöittänyt koko mallistoaan ja laittanut useita eri sisämarkkinoille suunnattuja kelloja Prospex-leiman alle ja levittänyt myyntiä koko maailmaan. Tämä päätös jakaa jonkun verran mielipiteitä, itse ymmärrän tämän uuden linjauksen ja jopa pidän siitä!

Seiko Alpinist -rannekello.

Seikolla on Suomessa erittäin kattava jälleenmyyjäverkosto, oman kelloni hain erinomaisen palvelun siivittämänä tamperelaisesta Pirkan Kellosta. Muut jälleenmyyjät löydät täältä.

Seiko Alpinist

Uusi musta Alpinist kulkee nimellä SPB117j1. Muutoksia edellisiin sukupolviin verrattuna löytyy kellotaulusta, muutoin mennään samalla tunnistettavalla kahden nupin taktiikalla. Koko on 39,5 mm ja lugiväli 20 mm, eli kokonsa puolesta kyseessä on erittäin toimiva ja omasta mielestäni ehkä se ideaalein koko metatellirannekkeiselle kellolle – leveämpi ranneke vie jonkun verran pois kellon muotoilun yksityiskohtia.

Seiko Alpinist -rannekello.

Suosittelemme

Kellossa tikkaa sisällä Seikon inhouse-koneisto 6R35, joka on kehitelty versio erityisesti Prospex-sarjan sukeltajankelloista tutusta 6R15- koneistosta. Se on parasta mitä Seiko tällä hetkellä tarjoaa tuhannen euron hintaluokan kelloille.

Uutta Alpinistia saa tutuilla väreillä, eli kellotaulun vaihtoehtoina ovat vihreä, valkoinen ja musta. Ainoastaan mustaa versiota myydään metallirannekkeella, jossa on lisäksi muista poikkeavina yksityiskohtina kiiltävä kohologo, punainen 20bar -merkintä ja kiiltävät kohoindeksit. Punaisia yksityiskohtia löytyy myös kompassikehästä. Rannetuntuma on erittäin hyvä, metalliranneke on hintaluokassaan laadukkaan oloinen ja kokonaisuutena uusi Alpinist on onnistunut kokonaisuus. Kello sujahtaa mukavasti myös kauluspaidan hihan alle, eli ehta alppinisti voi pitää kelloaan niin reissussa kuin juhlissa.

Seiko Alpinist -rannekellon teräsranneke

Kellossa on läpinäkyvä takakansi, joka ei välttämättä ole paras mahdollinen ratkaisu Alpinistin kaltaiseen työkalukelloon. En muutenkaan täysin ymmärrä läpinäkyvää takakantta sellaisissa kelloissa, joissa koneiston ulkonäölliseen viimeistelyyn ei ole erityisesti panostettu.

Seiko on rakentanut Prospex-mallistonsa kolmen elementin varaan: maa, meri, ilma. Näistä sukeltajankellot ovat ne tunnetuimmat ja niihin selvästi panostetaan eniten, mutta uusi Alpinist loikkaa heti näiden perään uudistuneella mallistollaan. Prospex-mallisto haastaa tosissaan samassa hintaluokassa kilpailevat sveitsiläiset kellot, ja varsinkin sukeltajankellokellopuolella ottaa omasta mielestäni kärkisijan.

Pähkinänkuoressa

 • Referenssi: SPB117j1
 • Koneisto: Seiko 6R35 inhouse-automaatti
 • Käyntitaajuus: 21 600 värähdystä tunnissa
 • Käyntivara: 70h
 • Kuori: Ruostumaton teräs
 • Rungon halkaisija: 39,5 mm
 • Kellon paksuus: 13,2 mm
 • Lasi: safiirilasi (sisäpinnalta heijastesuojattu)
 • Vesitiiviys: 200 m (20 ATM)
 • Ranneke: metalliranneke
 • Hinta: 789€

Lue muut Seiko-artikkelimme täältä.

Lue lisää