Seiko Prospex Alpinist European Limited Edition “Mountain Glacier”

Japanilaisvalmistaja esitteli harmaanvihreän uutuuden, Seiko Prospex Alpinist “Mountain Glacier” European Limited Edition 2020 -kellomallin.

Seikon kulttisuosiota nauttiva, vuonna 1959 esitelty Alpinist-kellomalliston uusin sukupolvi esiteltiin joulukuussa 2019, jolloin se tuli pitkän odotuksen jälkeen myös Euroopan kattavaan maahantuontiohjelmaan, Suomi mukaanluettuna. Nyt lähes vuosi myöhemmin Eurooppa saa oman rajoitetun erän (2020 kappaletta) kellomallin, joka kantaa lempinimeä “Mountain Glacier”.

Seikon ensimmäinen sporttikello

Alpinist on Seikon ensimmäinen varsinainen sporttikello, jonka historia on seitsemän sukupolven mittainen. Tarina alkoi vuonna 1959, jolloin Seiko esitteli ensimmäiset Alpinist-nimeä kantavat manuaaliviritteiset kellot Laurel-malliston alabrändinä. Kellot suunniteltiin alusta alkaen japanilaisten vuorikiipeilijöiden ja retkeilijöiden tarpeisiin. Alpinist-mallisto sai jatkoa muutamaa vuotta myöhemmin, jolloin kellot saivat automaattikoneistot. Tämän jälkeen kolmatta Alpinist-mallistoa saatiin odottaa 31 vuotta.

Vuonna 1995 Seiko esitteli kellotaulun punaisesta Alpinist-tekstistä lempinimensä saaneen Red Alpinist -malliston, jonka muotokieltä ja toiminnallisuutta voidaan pitää tänä päivänä tunnetun Alpinist-malliston esikuvana. Kyseisessä mallissa esiteltiin ensimmäistä kertaa (erillisellä nupilla siirrettävä) kompassikehä, sekä nykymuotoinen vetonuppia suojaava kuorimalli. Samassa yhteydessä esiteltiin myös ensimmäinen vihreätauluinen Alpinist, joka nousi odottamatta malliston suosituimmaksi väriksi.

Seiko Alpinistin suosio on ollut Suomessa poikkeuksellisen vahva siitäkin huolimatta, tai ehkä juuri siksi, että sitä ei ole ollut virallisesti saatavilla Suomesta, mutta sen on voinut ostaa suhteellisen helposti maailmalta. Etenkin vuonna 2006 julkaistun viidennen sukupolven SARB-malliston vihreätauluinen malli on ollut harrastajien suuressa suosiossa.

Uusimman versioinnin Alpinist-mallisto sai vuodenvaihteessa, kun joulukuussa 2019 ensiesitelty mallisto tuli globaaliin myyntiin tammikuussa 2020. Kevyessä faceliftissä Prospex-logon kellotauluunsa saanut Alpinist sai koneistopäivityksen 6R35-kaliiperiin aiemmasta 6R15-kaliiperista, jonka myötä kellon käyntivara kasvoi peräti. 20 tunnilla 70 tuntiin. Tällä päivityksellä Alpinist tuotiin komeasti tähän päivään.

Suosittelemme

Seiko Prospex Alpinist European Limited Edition 2020

Yhdysvaltojen markkinoille suunnatun ja loppuunmyydyn SPB089-mallin jälkeen tuli vanhan mantereen vuoro. Pelkästään Euroopan markkinoille suunnatun SBP199J1-mallin kellotaulussa yhdistyvät kiehtovalla tavalla Alpinistin kellotaulujen perusvärit; mustaa väriä on vaalennettu kermalla, johon on lisätty ripaus vihreää. Näin on saatu luotua harmaanvihreä sävy, jossa korostuu hillitty luonnonläheisyys.

Seiko Prospex Alpinist European Limited Edition
Seiko Prospex Alpinist European Limited Edition istuu ranteeseen hienosti.

Heijastesuojatun safiirilasin takaa katsottavan aurinkohiotun kellotaulun värisävyn hienous piilee osaltaan siinä, että se antaa indekseille ja kellotaulun yksityiskohdille tilaa nousta esiin. Kellotaulun sävy myös muuttuu sen mukaan, mistä suunnasta ja minkälaisessa valaistuksessa taulua tulee katsottua.

Sama hillitty linja jatkuu vihreän nahkarannekkeen ja hiekanvärisen nylon-rannekkeen kohdalla, joilla kellon ilmettä saa muutettua formaalimman ja rennomman välille. Pieni ilonaihe tulee myös siitä, että molemmissa rannekkeissa on taittolukko mukana, joten rannekkeen vaihtamisen yhteydessä ei tarvitse vaihtaa lukkoa erikseen.

Seiko Alpinist European LImited Edition toimitetaan kahdella tyyliltään erilaisella rannekkeella.

Aiemmin kerrotusti koneistona Alpinistissa on Seikon oma 6R35, joka tarjoaa runsaan 70 tunnin käyntivaran. Vetonupin tuntuma on jämäkkä ja sisältää osoittimien liikkeen pysäyttävä, ns. hacking-toiminto, joten kellonajan asettaminen tarkkaan aikaan käy helposti, eikä tuntiosoitin heilahda nuppia alaspäin painaessa. Koneiston toimintaa voi tarkkailla lasisen takakannen läpi.

Rajoitettu, mutta hyvä saatavuus Suomessa

Kuten jo mainitsin, on kyseessä 2020 kappaleen rajoitettu erä. Suomeen tätä mallia on saatu maahantuoja Perkon toimesta varsin merkittävä osuus, joka tarjoaa suomalaisille kuluttajille ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä kiinni haluttuun kellomalliin. Kellon myyntihinta on 910 euroa ja sitä on saatavilla hyvistä Seiko-jälleenmyyntipisteistä.

Alpinist European Limited Edition toimitetaan hillityssä rasiassa kahdella rannekkeella.

Seiko Prospex Alpinist European Limited Edition on osoittaunut jo ennakkoon poikkeuksellisen suosituksi kellomalliksi, joka on myyty monin paikoin loppuun.

Yhteenvedettynä Euroopan markkinoille suunnattu Alpinist on oivallinen lisä Seikon rikkaassa tarjonnassa. Pienen totuttelun jälkeen ehkä yllättävä, smaragdiin taittuva kellotaulun väri sopii hienosti vähäeleisyyttä arvostavalle kellonystävälle, joka haluaa kuitenkin hieman tavanomaisesta poikkeavan kellon käyttöönsä.

Pähkinänkuoressa

 • Malli: Seiko Prospex Alpinist SPB199J1
 • Koneisto: 6R35 (automaatti)
 • Käyntitaajuus: 3 Hz (21 600 A/h)
 • Käyntivara: 70 tuntia
 • Kuoren materiaali: ruostumaton teräs
 • Kuoren halkaisija: 39,5 mm
 • Kellon paksuus: 13,2 mm
 • Lasi:  safiiri, heijastesuojattu
 • Vetonuppi: ruuvilukittava
 • Rannekkeen leveys: 20 mm
 • Vesitiiviys: 200 m / 20 bar
 • Ranneke: vasikannahka, nylon
 • Hinta: 910 euroa
 • Rajoitettu erä: 2020 kpl juoksevalla numeroinnilla
 • Saatavuus: marraskuu 2020

Lue lisää