Seiko Presage Sharp Edged on parasta tuhannen euron hintaluokassa

Seiko Presage Sharp Edged on vienyt suurimman osan ranneajastani ja on tuhannen euron hintaluokassa viime vuoden parhaimpiin lukeutuva uutuusmalli.

Seiko esitteli viime vuonna kulmikkaan Sharp Edged -kellomalliston, joka saa tänä vuonna rinnalleen GMT-mallit. Seiko Presage -perheeseen kuuluva Sharp Edged päätyi omaan ranteeseen helmikuussa, kun lähdin vahingossa Tampereelle ilman kelloa. Eihän sitä paatunut kellotoimittaja kestänyt, vaan päädyin Pirkan Kelloon etsimään nopeaa kunnianpalautusta. Lopputuloksena ostin kaksi rannekelloa, joista valkotauluinen Sharp Edged päätyi teräsrannekkeen lyhentämisen jälkeen suoraan ranteeseeni.

Sharp Edged toimii parhaiten juuri valkoisena

Toimittajamme Lauri Erma kirjoitti vihreätauluisesta Seiko Presage Sharp Edged -kellostaan juttua jo aiemmin, jonka jonka myötä oma Sharp Edged -kuumeeni kasvoi ja lopulta tilanne eskaloitui kaupantekoon. Toisin kuin Lauri, itse pidän eniten juuri valkotauluisesta mallista sen tietyllä tapaa menneen ajan tunnelmasta. Muistan nimittäin lapsuudestani isäni valkotauluiset japanilaiset kellot, joita hän käytti aina ja kaikkialla. Ehkäpä juuri siksi valkotauluiset kellot edustavat minulle lapsuuden hyviä muistoja.

Koska itse totean kellojen arvon niiden saaman käytön mukaan, on Sharp Edged -kelloni noussut kiistattomasti tämän vuoden suosikkikellokseni. Kun olen pohtinut syitä tälle, on siihen löydettävissä kolme perustelua ylitse muiden.

Ulkonäkö kohdallaan

Ensimmäiseksi kellon ulkonäkö miellyttää silmääni. Olen aistinut, että valkotauluiset kellot ovat muutenkin nostamassa taas päätään, mutta minulle valkoinen kellotaulun väritys on ollut aina yksi suosikeistani sinisen ohella. Sharp Edgedin kohdalla Asanoha-kuvioinnista (hampunlehti) inspiraationsa saanut valkoinen kellotaulu on yksinkertaisesti kaunis ja se elää valon mukaan hienosti nostaen indeksit hehkuvana esille kellotaulusta. Ilmeen täydentää sekuntiosoitin, jonka sinisyys nousee hillitysti esiin oikeassa valossa.

Seiko Presage Sharp Edged

Suosittelemme

Kellotaulun kuviointi sointuu hyvin yhteen kellonkuoren designin kanssa, jossa on nimensä mukaisesti samanhenkistä terävyyttä. Kellossa on jotain Grand Seikosta tutunomaista muotokieltä, jossa kiiltävät ja harjatut pinnat sekä viisteet pelaavat hyvin yhteen. Tästä harmonisesta kokonaisuudesta pääsenkin toiseen vahvuuteen, joka on

Istuvuus.

Sharp Edged on omaan ranteeseeni täydellisesti istuva. Tähän vaikuttavat niin kellon omaan preferensseihini täydellinen noin 40 millimetrin koko, sekä lyhyehköt ja ranteen suuntaan alaspäin kapenevat korvakkeet. Tämä yhdistelmä yksinkertaisesti istahtaa juuri oikeaan kohtaan varsin kapeaan 17 senttimetrin kokoiseen ranteeseeni.

Sharp Edged on tyylikäs rannekello myös puvun kanssa.

Seiko Presage Sharp Edged istuu ranteeseen erinomaisesti.

Toinen istuvuuteen ja samalla laatuvaikutelmaan liittyvä asia on teräsranneke, joka on omassa lajissaan mainio. Ranneke ei helise ja on tasapainoinen kellon kokoon ja painoon nähden. Itse pidän myös rannekkeen lyhyehköstä terässoljesta, jonka avausmekanismi toimii täsmällisesti.

Seiko Presagen teräsrannekkeen solki.

Tekniset ominaisuudet ovat kunnossa

Vaikka kelloissa tyyli ja tunne ovat minulle tärkeitä asioita, en voi vähätellä myöskään tekniikan merkitystä. Tässäkin mielessä Seiko Presage Sharp Edged on mainio rannekello, sillä arjen käyttöön se tarjoaa kaiken olennaisen.

Sharp Edged -malliston peruskoneistona toimii Seikon 6R35-automaattikoneisto, joka tarjoaa kellolle noin 70 tunnin käyntivaran. Tästä on arjessa käytännön merkitystä, sillä en useinkaan pidä kelloa viikonloppuisin kotona ollessani, joten kun laitan kellon perjantaina syrjään, on se edelleen käynnissä maanantaiaamuna laittaessani sen takaisin ranteeseen.

Seiko Presage 6R35-koneisto.

Toinen arjen kannalta tärkeä pieni speksi on kellon sadan metrin vesitiiviys, joka on saavutettu ilman ruuvilukittavaa vetonuppia. Näin ollen voin olla kellon kanssa huoleton, kunhan vaan muistan painaa vetonupin alhaalle, jos olen vaikka asettanut sen pidemmän tauon jälkeen aikaan. Lauri piti artikkelissaan ruuvilukituksen puutetta pienenä miinuksena, mutta minulle se on enemmänkin positiivinen asia. Kelloon voi vetää maanantaisin vetoa varmuuden vuoksi helposti.

Sharp Edged on parasta, mitä tuhannella eurolla saa.
Sharp Edgedin kaunista kellotaulua kelpaa ihailla heijastesuojatun safiirilasin läpi.

Olen seurannut kellon käyntitarkkuutta pitkin matkaa ja ilokseni olen huomannut, että se edistää noin 3 sekuntia vuorokaudessa, jota pidän erinomaisena tuloksena. Enpähän ole ainakaan myöhässä kellon ilmoittaman kellonajan takia. 🙂

Yhteenveto

Seiko Presage Sharp Edged on kerrassaan mainio suoritus Seikolta, joka on jostain syystä jäänyt hieman taka-alalle kuluttajien silmissä. Yksi syy saattaa olla kellon karvan yli tuhannen euron hintalappu, jonka ymmärtää ja hyväksyy kun kelloa on päässyt rannettamaan ja käyttämään.

Seiko Presage Sharp Edged toimii farkkujen ja tennarien kanssa.

Tyylinsä osalta mallisto tarjoaa myös oivallisen kellon pukeutujalle, sillä se soveltuu monenlaisiin tilanteisiin ja asukokonaisuuksiin. Teräsrannekkeella kello on suomalaiseen makuun soveltuva arkikello, johon sopivat esimerkiksi farkut ja tennarit. Vaihtamalla kelloon nahkarannekkeen kuoriutuu siitä formaali pukukello, johon kellotaulun kuviointi tuo pientä tvistiä.

Mielestäni Sharp Edged -malliston kellot tarjoavat tällä hetkellä kenties eniten vastinetta tuhannen euron hintaluokkaan sijoittuvaa kelloa etsivälle. 

Seiko Presage Sharp Edged -kellojen suositushinta on 1090 euroa ja niitä myyvät valtuutetut Seiko Elite -jälleenmyyjät kautta maan.

Pähkinänkuoressa

 • Valmistaja: Seiko
 • Mallisto: Presage Sharp Edged
 • Malli: SPB165J1
 • Koneisto: Seiko 6R35 automaatti
 • Käyntitaajuus: 21 600
 • Käyntivara: 70 tuntia
 • Kellonkuori: ruostumaton teräs
 • Kuoren halkaisija: 39,3 mm
 • Kellon paksuus: 11,1 mm
 • Lasi: safiiri (heijastuksen esto sisäpuolella)
 • Takakansi: safiiri
 • Vesitiiviys: 100 m (10 ATM)
 • Ranneke: teräs
 • Rannekkeen leveys: 20 mm
 • Hinta: 1090 €, toukokuun aikana nousee 1190 €

Lue lisää