Seiko Presage Sharp Edged – askel kohti täydellisyyttä

Seiko tavoittelee japanilaista täydellisyyttä uudella Sharp Edged -mallistollaan, päästen jo melko lähelle sitä.

Japanilaiset ovat tunnettuja pikkutarkkuuden sävyttämästä täydellisyyden tavoittelusta – tämä pätee niin puutarhanhoitoon, työelämässä menestymiseen kuin vaikkapa kellojen muotoiluun, meidän onneksi. Hauskana kuriositeettina mainittakoon vielä vuodesta 1966 järjestetty japanilainen tarkkuuskävelykilpailu, josta voi vetää suoran yhteyden japanilaiseen tarkkuuteen kellojen rakentamisessa ja koneistojen tarkkuudessa.

Seiko Presage Sharp Edged SPB169J1

Siinä missä kellojätti Seikon oma mallisto tarjoaa käytännössä kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä, saman konsernin top grade -merkki Grand Seiko tähtää kellomaailman huipulle äärimmäisen tarkoilla koneistoilla ja jokaista pientäkin yksityiskohtaa korostavalla muotoilullaan. Grand Seiko on uhannut sveitsiläisten kellojen ylivaltaa jo 60 vuoden ajan.

Seiko Sharp Edged on Seikon Presage-pukukellosarjan viimeisin versio. Presage-mallistolle ominaista on eritoten taulujen yksityiskohdat eri väreineen ja kuvioineen, niin miesten kuin naisten mallistoissa ja sama pätee uusimman version kohdalla.

Terävää designia

Sharp Edged Presagen tunnistettavin ominaisuus on – nimensä mukaisesti – terävät reunat. Tämä on tyypillinen muotokieli nimenomaan Grand Seikon puolelta, jossa kuoresta löytyy teräviä reunoja ja ne korostuvat entisestään peilinkirkkaalla japanilaisella Zaratsu-hionnalla.

Kellon muotoilussa painopiste on Seikolle ominaisella tavalla melko alhaalla, kelloa on ikään kuin painettu lyttyyn ja tämän seurauksena kellon korvakkeet ja kuori ovat laajenneet ja saaneet jyrkät muotonsa. Näitä korostetaan kiillotetun ja mattahionnan kontrasteilla varsin onnistuneesti. Leveät korvakkeet usein tekevät kellosta mittojaan isomman, sama pätee tälläkin kertaa – kellon halkaisija 39,3 millimetriä tuntuu ranteessa paljon isommalta.

Taulun hienoa vihreää kohopintaa on vaikea saada kuvissa esiin.

Kelloa on saatavilla neljällä perinteisellä japanilaisella värillä: valkoinen (Shironeri, silkinvalkoinen), vihreä (Tokiwa, ikivihreä metsä), sininen (Aitetsu, indigonsininen teräs) ja ruskea (Susutake, poltettu bambu). Viimeksi mainitun värin kohdalla kuori on ruusukultainen pinnoitukseltaan ja ranneke on ruskeaa nahkaa. Iskin silmäni vihreään versioon heti ensimmäisten promokuvien myötä ja se toimii testikellona tälle artikkelille. Vihreä väri on kelloskenessä aliarvioitu, ja aina kun sellainen ilmestyy markkinoille, kiinnostus herää alta aikayksikön.

Taulun kohokuviointi ottaa mallinsa yli tuhat vuotta vanhasta japanilaisesta Asanoha-kuvioinnista (hampunlehti) ja se antaa taululle lukuisia eri sävyjä valon määrästä ja kellon asennosta riippuen. Omassa testikappaleessani taulu on välillä lähes musta, sitten taas kimaltelevan vihreä. Kultainen viisari kruunaa kiehtovan kokonaisuuden.

Seiko Presage Sharp Edged SPB169J1

Sharp Edged toimitetaan laadukkaalla teräsrannekkeella.
Sharp Edged toimitetaan laadukkaalla teräsrannekkeella.

Sharp Edged -kellojen metallinen ranneke on myös erittäin onnistunut. Rannetuntuma on huippuhyvä, välikappaleiden hionta noudattaa kellon kuoresta tuttua tarkkuutta kirkkaine reinaviivoineen, ja solki tulee pienestä koostaan huolimatta tyylikkäästi rannekkeen päälle ulokkeen avulla.

Kellon koneistona on Seikon 6-sarjan uusin versio 6R35, joka tarjoaa 70 tunnin käyntivaran. 6R35 on tällä hetkellä parasta mitä Seiko tarjoaa tuhannen euron hintaluokan kelloissa. Vetonupin tuntuma on miellyttävän kevyt. Viisarit asettuvat nätisti kohdilleen, ja päivyri vaihtuu ajallaan keskiyöllä.

Seiko 6R35

Koneistoa voi tarkastella läpinäkyvän takakannen läpi. Koneiston ulkonäköön ei olla panostettu mitenkään erityisen paljon ja siksi en täysin ymmärrä tätä ratkaisua, mutta piilossahan se on joka tapauksessa kellon ollessa ranteessa.

Kellolle luvataan 10 ATM:n eli 100 metrin vesitiiviys. Se riittää suojaamaan kelloa varsin hyvin suurimmilta roiskeilta ja uimaankin sen kanssa voisi periaatteessa mennä. Yhtenä puutteena pidän kuitenkin ruuvilukittavan vetonupin puuttumista. Ruuvilukittavuus ei sinänsä paranna vedenpitävyyttä, mutta se estää nupin aukeamisen vaikkapa epähuomiossa joka voi olla kohtalokasta vedessä.

Oivallinen mallistolisäys

Seiko Presage Sharp Edged on ehdottomasti poikkeus hintaluokkansa valikoimassa. Kello tarjoaa vivahduksen sellaisesta muotokielestä, jota on tarjolla pääosin kalliimman hintaluokan kelloissa, niin sveitsiläisissä kuin japanilaisissa. Kello on yhtäältä erittäin tyylikäs pukukello ja toisaalta jämäkän sporttinen, eritoten metallisella rannekkeella. Nahkaranneke sopii kelloon niinikään erinomaisen hyvin ja sillä saa vielä lisää ulottuvuuksia esiin.

Seiko Presage Sharp Edged SPB169J1

Seiko Presage Sharp Edged on erittäin onnistunut kokonaisuus Seikolta, jolla otetaan yksi askel kohti täydellistä kelloa, japanilaista kulttuuria ja perintöä unohtamatta. Yhteys muinaisiin kuvioihin ja väreihin on nimenomaan se ominaisuus, joka minua kellossa ehkä eniten kiehtoo. Seikon kattavan jälleenmyyntiverkoston löydät täältä.

Sharp Edged -mallisto pähkinänkuoressa

 • Malli: Seiko SPB169J1 (vihreä), SPB165J1 (valkoinen), SPB167J1 (sininen), SPB170J1 (ruskea) 
 • Koneisto: Seiko 6R35 automaatti
 • Käyntitaajuus: 21 600
 • Käyntivara: 70 tuntia
 • Kuori: ruostumaton teräs
 • Rungon halkaisija: 39,3 mm
 • Kellon paksuus: 11,1 mm
 • Lasi: safiiri (heijastuksen esto sisäpuolella)
 • Takakansi: safiiri
 • Vesitiiviys: 100 m (10 ATM)
 • Ranneke: teräs, ruskeassa mallissa ruskea nahka (SPB170J1)
 • Rannekkeen leveys: 20 mm
 • Hinta: 1090 €


Lauri Erma
Lauri Erma on tamperelainen kaveri, jota kiinnostaa kellot, kirjat, hyvä ruoka ja maailman meno. Hänet löytää erilaisista luottamustehtävistä ja Suomen parhaimman kaupungin eli Tampereen hallinnosta.

1 KOMMENTTI

 1. Hienon näköinen Seiko. Itse tosin ottaisin mieluummin lyhyemmän käyntivaran korkeammalla taajuudella. Itselle ei ainakaan mitään merkitystä sillä käykö kello 42 vai 70 tuntia. Automaattikelloa on kuitenkin tarkoitus pitää ranteessa ja tarpeen tullen sen voi vetää nupista. Koneiston näkyminen on ainakin itselle aina plussaa, toki hieno umpinainen takakansi käy myös. Eräässä merkissä ei tapaa kumpaakaan…

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

Aihepiirin uusimmat

Tilaa Tyyliniekan uutiskirjeLähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Lähetämme sinulle koosteen uusimmista julkaisuistamme maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Tietojasi emme luovuta eteenpäin.